Yiyeceklerin sindirim kanalından geçme süresi, yiyeceğin miktarına ve türüne bağlıdır. Cinsiyet, metabolizma ve çeşitli sindirim sorunları gibi faktörler de sindirim sürecinin hızını etkileyebilir. Örneğin lifli gıdalar kısa sürede sindirilirken, et gibi sert gıdaların sindirilmesi daha uzun sürebilir. Sindirim sistemi hastalıkları ise bu süreyi doğrudan etkiler.
Genel olarak yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçmesi 24 ila 72 saat sürer. Kesin süre, yediğiniz yiyeceklerin miktarına ve türüne bağlıdır. İlk başta yiyecekler sindirim sisteminizde nispeten hızlı bir şekilde dolaşır. 6 ila 8 saat içinde yiyecek midenize, ince bağırsağınıza ve kalın bağırsağınıza doğru hareket eder. Yemeğinizin kısmen sindirilmiş içeriği, kalın bağırsağınıza girdikten sonra bir günden fazla kalabilir ve daha da fazla parçalanır. Geçiş süresinin normal aralığı aşağıdakileri içerir: mide boşalması (2 ila 5 saat), ince bağırsak geçişi (2 ila 6 saat), kolon geçişi (10 ila 59 saat) ve tüm bağırsak geçişi (10 ila 73 saat).
Sindirim hızınız aynı zamanda ne yediğinize de bağlıdır. Et ve balığın tamamen sindirilmesi 2 gün kadar sürebilir. İçerdikleri proteinler ve yağlar, vücudunuzun parçalanması daha uzun süren karmaşık moleküllerdir. Bunun aksine, lif oranı yüksek olan meyve ve sebzeler vücudunuzdan bir günden daha kısa sürede geçebilir. Aslında bu yüksek lifli gıdalar genel olarak sindirim sisteminizin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Sindirimi en hızlı olanlar şeker çubukları gibi işlenmiş, şekerli abur cuburlardır. Vücudunuz birkaç saat içinde bunları parçalayarak sizi hızla tekrar aç bırakır.
Sindirim, vücudunuzun yiyecekleri parçaladığı ve vücudunuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri çıkardığı süreçtir. Geriye kalan her şey vücudunuzun attığı atık üründür. Sindirim sistemi; Ağız, yemek borusu, karın, ince bağırsak ve kalın bağırsak olmak üzere 5 ana bölümden oluşur.
Sindirim sırasında; Çiğnerken ağzınızdaki bezler tükürük salgılar. Bu sindirim sıvısı, yemeğinizdeki nişastaları parçalayan enzimler içerir. Sonuç, yutulması daha kolay olan, bolus adı verilen yumuşak bir kütledir. Yuttuğunuzda, yiyecek yemek borunuzdan aşağı doğru hareket eder. Midenizdeki asitler yemeği daha da parçalar. Bu, kimus adı verilen, mide suları ve kısmen sindirilmiş yiyeceklerden oluşan yumuşak bir karışım üretir. Bu karışım ince bağırsağınıza geçer. İnce bağırsağınızda pankreasınız ve karaciğeriniz kendi sindirim sıvılarını karışıma katar. Vitaminler, diğer besinler ve su, ince bağırsağınızın duvarlarından kan dolaşımınıza geçer. Geriye kalan sindirilmeyen kısım ise kalın bağırsağınıza geçer.
Yiyeceklerin sindirim sisteminizde sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak ve ishal ve kabızlık gibi sorunları önlemek için şu ipuçlarını deneyin:
Şunlara da göz atın;