Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir, Püf Noktaları Nelerdir?
Bütün yılbaşı hindisi nasıl pişirilir? Hindi pişirmenin püf noktaları nelerdir? Hindi kaç dakikada pişer? Hindi kaç derece ısıda pişer? İşte, yılbaşı hindisini pişirme yöntemleri ve püf noktaları:

Dünyanın birçok yerinde sık sık tüketilen hindi, ülkemizde genellikle yılbaşı sofralarında sunulur. Bütün bir halde alınan hindi, dondurulmuş ve temizlenmişse hindiyi pişirmek kolaylaşır. Ortalama 4-5 kg büyüklüğünde olan hindi, düşük kalorili bir besindir. Özellikle diğer et çeşitlerine göre daha az yağlıdır. Kalp dostu olmasının yanı sıra açlık düzeyini düşürerek daha çabuk doygunluk verir. İçeriğinde bulunan B vitamini ve demir sayesinde unutkanlık, kansızlık gibi sorunların giderilmesini sağlar. Ayrıca zihinsel gelişimi güçlendirdiği için gelişim çağındaki çocukların ayda bir kez tüketmesi önerilir. Peki, hindi nasıl pişirilir? Hindi parçaları nasıl kızartılır? Yılbaşı hindisi nasıl yapılır? İşte, yılbaşına özel hindi pişirme yöntemleri:

Hindi Parçaları Nasıl Değerlendirilir?

Öncelikle temizlenmiş hindi satın alıyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey hindinin iç organlarının hindi içindeki poşette olduğudur. Hindi ciğeri ve boynu gibi organlar ayrı poşetlerde durmaktadır. Hindiyi oda sıcaklığında bekleterek çözünmesini sağlayabilirsiniz. Tavuk ciğerine göre daha büyük boyutlarda olan hindi ciğerini, kızartarak değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz, bu ciğeri iç pilav yapımında da kullanabilirsiniz. Hindi boynunu ise bol su ile yıkayıp haşlayın. Haşlama suyunu pilav ve çorba yapımında kullanabilirsiniz. Hindiyi bütün olarak kullanmadan önce iç kısmını kanı çıkana kadar bol suda yıkayın. Kağıt havlu yardımıyla hindiyi kurulayın. Temizlenmiş olsa da, üzerinde tüy kalma ihtimaline karşı but kısımlarından tutarak ocakta tütsüleyin. Ön işlemler bittiğine göre sıra geldi, hindiyi pişirmeye..

Hindi Nasıl Marine Edilir?

Hindiyi kısa sürede pişirmek ve yumuşak bir hale getirmek için, ilgi göstermek şart. Ayrıca nar gibi kızaran bir hindi için mutlaka marine etmek de gerekiyor. Hindiyi marine etmek için, yılbaşı hindisi tarifinde verilen marine tarifini uygulayabilirsiniz.

Farklı marine sosu için, Defne yaprağı, tane karabiber ve adaçayının yanı sıra taze sıkılmış limon suyu, sirke ve zeytinyağı bulunan bol sulu marine sosu hazırlayarak hindiyi bu sosta 1 gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Sirke ve limon suyu asit içerdiği için, baharatların hindi etine işlemesini ve hindinin dağılmadan yumuşacık olmasını sağlar. Ek olarak hindi derisinin altına baharat ve otlarla harmanlanmış tereyağı parçaları koyarak hindi etinin nefis bir şekilde kızarmasını sağlayabilirsiniz.

Bütün Hindi Nasıl Pişirilir?

Nar gibi kızarmış bir hindi için marinasyon işleminin şart olduğunu söyledik. Sos için yukarıda verdiğimiz tarifteki ölçüleri kullanabilir veya iç pilavlı kestaneli yılbaşı hindisi tarifindeki sosu hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız sosu, masaj yapar gibi yumuşak hareketlerle hindinin üzerine ve içine sürün. Pişerken yanmasını önlemek için biberiye gibi kuru baharatları bu aşamada çok fazla kullanmayın.

  1. Marine ettiğiniz hindiyi derin ve geniş bir fırın tepsisine yerleştirin. Pişerken suyunu salacağı için, tepsinin derin olması son derece önemli. 
  2. Hindinin iç kısmını kök sebzelerle doldurabilir, piştikten sonra bu sebzeleri sos olarak kullanabilirsiniz. Veya hindi için için, kestaneli ve baharatlı bir iç pilav hazırlayabilirsiniz. Hindinin iç kısmını doldurduktan sonra, kalın ve temiz bir iğneyle bu kısmı dikin. 
  3. Bu sayede hindi pişerken iç harcı dışarı akmayacaktır. Aynı şekilde pişme işleminin daha iyi olması için, hindinin but kısımlarını da iple birbirine bağlayabilirsiniz.
  4. Hindiyi direkt fırına atabileceğiniz gibi, öncesinde haşlayıp sonra fırına atmak da mümkün. 
  5. Eğer haşlama yöntemini tercih ederseniz, bu suyu atmak yerine pilav ve çorba yapımında kullanabilirsiniz. 
  6. Hindiyi satın alırken yanında genellikle battal boy pişirme poşeti de verilmektedir. Hindinizi bu poşette pişirecekseniz, poşeti bir miktar unlamayı ve birkaç yerinden kürdanla delmeyi unutmayın.

Hindi Kaç Dakikada ve Kaç Derecede Pişer?

Hindinin çiğ kalmaması ve nar gibi kızarması için ideal hindi pişirme sıcaklığı 160 derecedir. Fakat alüminyum folyo veya pişirme torbası kullanacaksanız, bu sıcaklığı 175 dereceye kadar çıkartabilirsiniz. Hindinin ağırlığı ve kullanılan fırın tipi, hindi pişirme süresini etkiler. 4-5 kg hindiyi 160 dereceli fırında 3-3.5 saat pişirebilirsiniz. Eğer hindiyi iç pilavla doldurduysanız, bu süreye yarım saat daha ekleyebilirsiniz. Hindi pişirmenin son aşamalarına doğru kontrollü pişirme yöntemini uygulayın. Yani, ara sıra hindinizi kontrol edin. Hindi piştikten sonra fırından çıkartarak 15 dakika dinlendirin. Ardından parçalara ayırın ve bu şekilde servis edin.

Hindiniz küçükse , airfryerda pişirebilirsiniz ya da hindi parçalarını pişirebilirsiniz. 

Hindi pişirmek uzun zaman, sabır ve emek gerektiren bir iş. Eğer benim bu kadar vaktim yok diyorsanız, yılbaşı hindisi siparişi verebileceğiniz yerlere göz atın veya ortalama 30-40 dakikada hazırlanan hindi köfte ve sebzeli hindi şiş tarifini deneyin.

Yazar:

Şef Başak Öngel Demirkale ve Aslı Can Kaçar

Şunlara da göz atın;

  1. Yılbaşı hindi menüsü
  2. Etli yılbaşı menüsü
  3. Yılbaşı menüsü yemekleri
  4. Sebzeli yılbaşı menüsü
  5. Bütün tavuk nasıl parçalanır?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!