Yılbaşı Ertesi Günü Nasıl Beslenmeli?
Bir yıl bitiyor, yeni bir yıl başlıyor. Yeni yıl sofraları için şimdiden planlar yapılmaya başlandı. Peki, yılbaşı akşamı fazla kaçıranlar için ertesi gün nasıl bir beslenme planı uygulanmalı? Bu konuyu bir diyetisyene sorduk. İşte yılbaşı diyeti için ertesi gün beslenme önerileri…

Yılbaşı hem yeni yıl ruhuyla pozitif bir enerji anlamı taşıyor hem de yeni bir yıl için yeni umutlar anlamına geliyor. Hem Türkiye hem dünya yeni yıl başlangıçları farklı ritüel ve geleneklerin yanı sıra yılbaşı sofraları ile de özel bir gün anlamı taşır. Renkli, lezzetli yılbaşı sofraları insanların sevdikleri kişilerle bir araya geldiği bir sosyalleşme aracıdır da. Peki, yılbaşı akşamı fazla kaçıranlar ertesi gün nelere dikkat etmeli? Bu makalede yılbaşı diyeti konusunu bir uzmana sorduk. Diyetisyen Gülçin Işık, yılbaşı gecesi nasıl beslenilmesi gerektiğini ve sağlıksız beslenildiği takdirde beslenmenin nasıl dengelenebileceğini sizler için anlattı.

Yılbaşı Gecesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Tek bir öğünde kalorisi yüksek yiyecekler tercih etmek sindirim sisteminizi yorabilir. Bu nedenle mutlaka yavaş yavaş yemeye özen gösterin. Yiyeceklerinizi bolca çiğneyin.
  2. Ana yemeklerinizi kızarmış tercih etmek yerine; ızgara/fırın/haşlama/buğulama tercih edebilirsiniz.
  3. Yanında yer alan mezelerin çok ağır olmamasına özen gösterebilirsiniz.
  4. Mutlaka salata tüketin. Hem kaçamağı daha az yapmanızı sağlar hem de sindirim sistemini rahatlatır.
  5. Atıştırmalıklarda kuruyemiş ve meyveler iyi tercihler olacaktır. Yine de tabii ki tatlı ya da tuzlu atıştırmalıklar tercih edilebilir.
  6. Eğer yeni yıl sofralarında alkol tüketimi olacaksa mutlaka yanında su içmeye özen göstermelisiniz.

Yılbaşının Ertesi Günü Nasıl Beslenmeli?

Diyelim ki yeni yılda ne kadar istesek de kaçamaklar çok oldu. Dengeyi sağlayamadık. O zaman ertesi gün ne yapmak lazım? Yılbaşı gecesinde ölçüyü çok kaçırdım diye de üzülmeyin. Dengelemek yine sizin elinizde…

  1. İlk olarak güne mutlaka su içerek başlamalısınız. Zaten yediğiniz yiyeceklerde kızartma, şeker içeriği yüksekse, alkol tüketimi varsa susayarak uyanacaksınızdır. Bu nedenle de gün içerisinde normalden biraz daha fazla su içemeye çalışın. Örneğin normalde 2 litre su içiyorken, ertesi gün 2,5 litre içmeye çalışın. Miktarını biraz artırmalısınız.
  2. Tüm günü uyuyarak geçirmemelisiniz. Mutlaka hareketli olmaya özen göstermelisiniz.
  3. Genelde geç uyanmış olacaksınızdır. Yine de kahvaltı atlamayın. Bol yeşillik içeren, yumurtayı omlet/menemen yerine haşlama yaparak tüketmeye çalışın. Kullandığınız peynirin yağ içeriğine ve tuz içeriğine dikkat edin. Süzme ya da lor peyniri tercih edebilirsiniz. Ekmeğinizi poğaça/simit gibi yiyeceklerle değiştirmeyin. Zaten akşam yeterince kaçamak yapmış oldunuz. Kahvaltı daha hafif olması gerekir ya da yulaflı bir kahvaltı ile de dengeleyebilirsiniz.
  4. Ara öğünlerde C vitamini içeriği yüksek meyveler tercih etmelisiniz. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, nar, elma tercih edilebilir. Bunlar sizin toksinlerden arındırmanızda daha etkili olacaktır. Ayrıca bağışıklığınızı da güçlendirecektir.
  5. Uyanma saatinize göre öğle yemeği atlanabilir. Güne erken başladıysanız öğle ve/veya akşam yemeklerinde sebze tercih etmeye alışın. Bugün et ürünü tercih etmemelisiniz. Yanına mutlaka büyük bir kase salata ve yoğurt ile kapanışı yapabilirsiniz. Öncesinde yine sebze içeriği olan bir çorba tüketilebilir.
  6. Yoğurt toksinlerden arınmak için çok etkili bir besin. Mutlaka ana öğünde ya da ara öğünde tercih edilmesi gerekir.
  7. Gün içerisinde tempolu bir yürüyüş, dengelemek için harika olacaktır. Yerine yine pilates gibi egzersizler de yapılabilir.
  8. Gün içerisinde bitki çayları içmeye çalışın. Bu sindirim sisteminizi rahatlatacaktır. Örneğin: Rezene, yeşil çay, papatya, melisa, pasifflora, nane-limon, ıhlamur tercih edilebilir. Kahve tüketimini biraz kısıtlayın.

Sevdiklerimizle güzel bir akşam geçirip, yeni yıla merhaba diyelim. Sonrasında da beslenme programımızı tekrar düzeltelim. Önemli olan bu yeni yılı pozitif karşılamak. Kaçamaklı bir akşam olsa da telafisi mümkün, bu yüzden kaçırsanız da canınızı sıkmayın. “Zararın neresinden dönsem kârdır” diyerek yaklaşmak önem taşıyor.

Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin

Şunlara da göz atın;

  1. Yılbaşı diyeti nasıl yapılır?
  2. Yılbaşı çorbaları
  3. Diyet yılbaşı menüsü
  4. Yılbaşı salataları
  5. Yılbaşı menüsü yemekleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!