Yılbaşı Çiçeği Kokinanın Bakımı Nasıl Yapılır?
Yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokina, evde gönül rahatlığıyla bakılabilen çiçeklerden biridir. Peki, kokina çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, sulama sıklığı ne olmalıdır? İşte, yılbaşı kokina çiçeğinin bakımı:

Ruscaceae familyasına ait bir bitki olan kokina çiçeği, 'yılbaşı çiçeği ve tavşanmemesi' ismiyle de bilinir. Kök ve yaprakları, idrar söktürücü olarak kullanılan bu bitki, yeni yılın en özel sembollerinden biridir. Aralık ayında çiçekçi tezgahlarında sık sık rastlayabileceğiniz kokina, kıpkırmızı top top çiçeklere sahiptir. Sofra dekorasyonu, hediyelikler, oda süsleme gibi farklı amaçlarla kullanılan bu çiçek, evde bakılmak için de uygundur. Kokina bitkisinin üzerinde sivri dikenler bulunduğu için, dikkatli bir şekilde toplanmalı ve bir araya getirilmelidir. Aksi takdirde, cilt tahrişine ve kesiklere neden olabilir. 

Kokinanın Yılbaşı İçin Anlamı Nedir?

Kokina çiçeği, yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde yeni yıla yakın zamanlarda tezgahlarda görülmeye başlar. Bu konu hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da, kokinanın yeni yılda eve şans, bereket ve uğur getireceğine inanılır. Ayrıca kokinanın kırmızı çiçekleri ve yaprakları 1 yıl içinde solmazsa, ya da çürümezse, çiçeği alan kişinin bir sonraki sene ev alacağına dair batıl bir inanış vardır. 

Kokina Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Kokina, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bu yüzden serin, gölgeli veya dolaylı ışık alan bir yerde muhafaza edilmelidir.
  2. Oda sıcaklığında muhafaza edilmesi idealdir. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar kokinanın rengini ve yapısını bozabilir.
  3. Kış aylarında kokina bitkisini balkona yerleştirmeyin.
  4. Kokina, aydınlık ve havadar ortamları seven bir bitkidir.
  5. Yeşil yapraklarının solmaması için, aldıktan 1 ay sonra, haftada 1 kez köklerini suda bekletebilirsiniz. Ancak suda bekletme süresi, 1 günü geçmemelidir. Bu şartlarda bile yapraklarının solmaması oldukça zor bir ihtimaldir.

Kokina Vazosuna Su Konur Mu?

Kokina dalları genellikle suya ihtiyaç duymaz, çünkü bu bitki kesildikten sonra da uzun süre dayanabilen dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ancak tazeliğini daha uzun süre korumak istiyorsanız: Az miktarda su koyabilirsiniz. Vazo tabanına 1-2 cm kadar su eklemek, dalların kurumamasına yardımcı olabilir. Suyu düzenli olarak kontrol edin ve tazeleyin.

Kokina Buketi Nasıl Saklanır?

  1. Serin ve Kuru Bir Yer: Kokina, fazla nemden etkilenir. Bu nedenle kuru bir ortamda saklanmalıdır. Nemli ortamlarda kırmızı meyveler küflenebilir.
  2. Kurutma: Eğer kokinanızı uzun süre saklamak istiyorsanız, kurutmayı tercih edebilirsiniz. Buketi bir ip yardımıyla baş aşağı asarak serin ve havadar bir yerde kurutabilirsiniz. Kurutulan kokina dekorasyon için uzun yıllar kullanılabilir.
  3. Nem Önleyici Poşet: Eğer saklamak için bir kutu kullanacaksanız, yanına nem önleyici paketler koyabilirsiniz.

Kokina Kaç Gün Dayanır?

Kokina çiçeği, iyi bakıldığında 2-3 hafta boyunca canlı ve taze görünümünü koruyabilir. Eğer dallar suya yerleştirilirse bu süre biraz daha uzayabilir. Kurutulmuş kokina, dekorasyon amacıyla yıllarca dayanabilir. Ancak renginin solmaması için doğrudan güneş ışığından koruyun.

Kokina Ne Zaman Sulanmalıdır?

Kokina bitkisi, suyu çok sevmez. Bu yüzden sulama işlemini mümkün olduğunda dikkatli bir şekilde yapmak gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır.

Kokina çiçeği, geleneksel olarak yılbaşı süslemelerinde uğurlu kabul edilir. Kırmızı meyveleri ve yeşil yaprakları, yeni yıl için iyi şans ve bereketin sembolüdür. Çoğu kokina buketinde kırmızı meyveler doğal değil, yeşil yapraklara tellenerek iliştirilmiş yapay meyvelerdir. Kokinanızı doğru şekilde muhafaza ettiğinizde, hem tazeliğini hem de görselliğini uzun süre koruyabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Aloe vera bakımı nasıl yapılır?
  2. Şans bambusu bakımı nasıl yapılır?
  3. Vişne nasıl yetiştirilir?
  4. Saksıda marul nasıl yetiştirilir?
  5. Evde lavanta nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu