Yeşil Dolmalık Biber Nasıl Yetiştirilir?
Tatlı, canlı yeşil biber yetiştirmek için deneyimli bir bahçıvan olmanıza gerek yok. Sizler için yeşil dolmalık biber nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, yeşil dolmalık biber nasıl yetiştirilir:

Tatlı, canlı yeşil biber yetiştirmek için deneyimli bir bahçıvan olmanıza gerek yok. Tek gereken sabır, dikkat ve doğru yetiştirme koşulları hakkında biraz bilgidir. Yeşil biber, diğer çeşitlerin çoğu gibi, sıcakta gelişir, bu yüzden kurak iklime sahip ülkelerde bu kadar ünlü bir tarihe sahiptirler. Bunu akılda tutarak, yeşil biber fidelerini yetiştirmeye nereden başlayacağınızı, ne sıklıkta sulayacağınızı ve kendi başlarına büyümek için en iyi zamanın ne zaman dışarıya ekmek olduğunu bilmek gerekir. Sizler için yeşil dolmalık biber nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, yeşil dolmalık biber nasıl yetiştirilir:

Dolmalık Yeşil Biber Tohumlarının Yetiştirilmesi

  1. Dolmalık yeşil biber tohumlarını satın alın. Biberlerin birçok farklı çeşidi vardır ve bazı seçenekler yılın her döneminde bulunmayabilir.
  2. Bölgeniz için son donma tarihini hesaplayın. Tohumlarınızı hangi hafta ekmeniz gerektiğini belirlemek için yaşadığınız yerin son donma tarihini hesaplamanıza yardımcı olabilir.
  3. 1/2 cm derinliğe kap başına üç tohum ekin. Tohumlarınızı ekmek için yoğurt kabı büyüklüğünde veya daha büyük, dibinde delik olan herhangi bir tencere veya kap kullanın. Çok fazla drenaja izin veren ince dokulu bir tohum başlangıç karışımı kullanın. Tohumlarınızı nemli olana kadar sulayın.
  4. Tohumlarınızı en az 20 derece bir odada tutun. Biber tohumlarının çimlenmesi için sıcaklık gerekir. Evinizde iyi güneş alan ve sıcaklığı en az 20 derece olan bir oda bulun. Termostatınız güvenilir değilse, sıcaklığı belirlemek için bir duvar termometresi kullanabilirsiniz.
  5. En zayıf fideyi çıkarın. Biber bitkileri, iki bitki birbirini aşırı güneşten gölgeleyebildiğinden, çiftler halinde en iyi şekilde gelişir. Fidelerin büyümesine birkaç hafta kala, en az gelişeni çıkarın, böylece diğer ikisi gelişebilir.
  6. Büyüyen bitkileri güneş ışığına maruz bırakın. Sığ saksılara diktiğiniz fidanları gün boyunca ışığı ve sıcaklığı emmesi için güneye bakan bir pencere pervazına koyun.
  7. İçine ektikten sonra yavaş yavaş yeşil biber bitkilerinizi dış ortam koşullarına maruz bırakmaya başlamalısınız. Doğrudan güneş ışığına ve hava akışına izin vermek için pencereyi açık bırakmak, başlamak için iyi bir yoldur.
  8. Yeşil biber günde en az 5-6 saat güneş ışığı almalıdır.

Bahçeye Dolmalık Yeşil Biber Ekimi

  1. Sezonda doğru zamana kadar bekleyin. Havaların ısınmaya başladığı son don tarihinden hemen sonra ekim yapılmalıdır. Daha sıcak iklimlerde, bu genellikle Mart veya Nisan civarında olacaktır. Kalıcı kış sıcaklıkları yaşayan bir yerde yaşıyorsanız, canlı genç biberler dikmek için yaza kadar beklemeniz gerekebilir. Sıcak ve kuru koşullarda yetiştiriyorsanız, bitkilerinizin yeterince su aldığından emin olun.
  2. Bahçenizde açık, güneşli bir alan bulun. Yeşil biberleri büyütmeye devam etmek için bahçenizin bolca bir köşesini ayırın. Doğrudan güneş ışığı alan bir yer seçmeye çalışın ve besin rekabetini önlemek için biberleri diğer doyurucu meyve ve sebzelerden yeterince uzağa diktiğinizden emin olun.
  3. Yeşil biber gibi hasat sebzelerini,  yiyecek arayan hayvanlar tarafından yenebilecek yapraklı bitkilerin yanına dikmeyin.
  4. Yeşil biberler, birbirlerini sollamadan büyümek için yer açmak için yaklaşık 46-60 cm aralıklarla dikilmelidir.
  5. Toprağa biraz gübre ekleyin. Biber bitkilerini beslemek için toprağa kan unu veya organik kompost gibi biraz organik gübre koyun.
  6. Bitkileri soğukken sıra örtüleriyle örtün. Yeşil biberlerinizin sağlıklı ve sağlam büyümesini sağlamak için onları sıcak tutmanız gerekir. Bitkileri özellikle soğuk gecelerde veya don beklendiğinde yalıtımlı sıra örtüleriyle koruyun. Sıra örtüleri, biberlerin ihtiyaç duyduğu ısıyı hapseder ve aynı zamanda yağış, akıntı ve otlayan çöpçülere karşı bir bariyer sağlar.


Sağlıklı Yeşil Biber Yetiştirmek

  1. Yeşil biber bitkilerini düzenli olarak sulayın. Bitkileriniz olgunlaştıkça ve daha güçlü kökler geliştikçe daha az sıklıkta sulayabilirsiniz.
  2. Organik maddeyi bitkilerin etrafındaki toprağa karıştırın. Bitkilerin etrafındaki toprağı birkaç haftada bir parçalayın ve bir kürek dolusu malç veya kompost ekleyin.
  3. Yeşil biberleriniz organik maddeyi besleyebilirlerse daha verimli büyürler. Bazı biber bitkileri, ara sıra toprağa biraz kompost eklendiğinde ayrı bir gübreye bile ihtiyaç duymaz.
  4. Yeterince büyük olduklarında bitkileri bahçe kazıklarıyla destekleyin. Biberleriniz büyüdükçe meyve ağırlaşabilir ve sapı zorlayabilir. Biber saplarını, bitkinin kendi ağırlığını desteklemesine yardımcı olacak ahşap bahçe kazıklarına bağlayarak bunu düzeltin.

Şunlara da göz atın;

  1. Roka nasıl yetiştirilir?
  2. Saksıda havuç nasıl yetiştirilir?
  3. Pirinç nasıl yetiştirilir?
  4. Kivi nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!