Yeşil Biberin Faydaları Nelerdir: Yeşil Biberin 6 Faydası
Yeşil biberin faydaları nelerdir? Mutfaklarımızdan eksik olmayan yeşil biberin faydaları nelerdir? İşte, yeşil biberin 6 şaşırtıcı faydası:

Yeşil tatlı biberler veya dolmalık biberler, teknik olarak bir tür meyve olsalar da genellikle sebze olarak düşünülür. Dolmalık biberler kalın duvarlara sahiptir, çan şeklindedir ve kırmızı, sarı ve mor dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelir. Yeşil dolmalık biberler sadece olgunlaşmamış dolmalık biberlerdir. Kırmızı ve sarı biberlerden daha az tatlı olma eğilimindedirler ve biraz acı bir tada sahiptirler. Son derece besleyicidirler ve diyetinize harika bir katkı sağlarlar. Bu yazı sizlere yeşil biberin 6 şaşırtıcı faydasını listeliyor.


  1. Zengin Besin Kaynağıdır

Yeşil biber bir dizi vitamin ve mineral sağlar. Ayrıca, iyi bir lif kaynağıdırlar ve nispeten düşük karbonhidratlardır. 150 gram çiğ yeşil biber aşağıdaki değerleri içerir;

-Kalori: 30

-Protein: 1.3 gram

-Karbonhidrat: 7 gram

-Lif: 2.6 gram

-A Vitamini: Günlük değerin %3'ü

-C Vitamini: Günlük değerin %134'ü

-K Vitamini: Günlük değerin %9'u

-Potasyum: Günlük değerin %6'sı

-B6 (Piridoksin): Günlük değerin %20'si

Yeşil biber, yukarıda listelenen besinlere ek olarak, tiamin (B1), magnezyum, bakır ve E vitamini dahil olmak üzere daha az miktarda diğer vitamin ve mineralleri içerir. Yeşil tatlı biberler özellikle C vitamini açısından zengindir. Bu vitamin suda çözünür olduğu için vücudunuz onu iyi depolayamaz, bu nedenle onu düzenli olarak diyetinizden almanız gerekir. Uygun bağışıklık fonksiyonu, kolajen sentezi, besin metabolizması ve daha fazlası dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok temel fonksiyon için C vitamini gereklidir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi zararlı oksidatif hasardan korur.  Dahası, yeşil tatlı biberlerin kalorisi ve karbonhidratı nispeten düşüktür. Ayrıca, iyi bir lif kaynağıdırlar.


  1. Bağırsak Sağlığına İyi Gelir

Biber, bağırsak sağlığı için gerekli olan iyi bir lif kaynağıdır. Diyetinize biber gibi lif açısından zengin besinler eklemek, erkekler için günde 30–35 gram ve kadınlar için günde 25–32 gram olan önerilen lif alımını karşılamanıza yardımcı olabilir. 150 gram çiğ yeşil biber, 2.5 gram lif içerir.  Araştırmalar, lif alımını artırmanın kolon kanseri ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi sindirim sistemi koşullarına karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyor. Lif bakımından zengin gıdalar yemek, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı bir bağırsak bakteri dengesini destekleyerek sindirim sisteminizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.


  1. Sağlıklı Bitki Bileşenleri İçerir

Biber, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip çeşitli bitki bileşikleri içerir. Örneğin, bu sebze, tümü sağlığı geliştirici etkilere sahip flavonoidler, C vitamini, fenolik bileşikler ve karotenoidler sağlar. Tatlı biberlerdeki biyoaktif bileşik konsantrasyonlarını analiz eden bir 2019 araştırması, kırmızı, turuncu ve sarı biberlere kıyasla yeşil tatlı biberlerin, p-kumarik asit adı verilen güçlü bir tür de dahil olmak üzere daha fazla fenolik aside sahip olduğunu buldu. Araştırmalar, fenolik asitleri yüksek diyetlerin insülin direnci, karaciğer yağlanması, zihinsel gerileme ve kalp hastalığı gibi belirli sağlık koşullarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir. Yeşil biberlerden elde edilen C vitamini ve karotenoidler gibi antioksidanlar açısından yüksek bir diyet yemek, sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlar.


  1. Kalp Ve Göz Sağlığını Geliştirebilir

Diyetinize yeşil tatlı biber gibi daha fazla meyve ve sebze eklemek, kalp ve göz sağlığınızı geliştirmenin akıllı bir yoludur. Çok sayıda çalışma, meyve ve sebzeler açısından zengin diyetleri daha düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkilendirmiştir. Örneğin, daha fazla meyve ve sebze yemek, yüksek kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı seviyeleri gibi kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebilir. Ayrıca, yeşil dolmalık biber, göz sağlığı için gerekli olan karotenoid bir besin olan lutein açısından zengindir. Lutein, gözlerinizdeki fotoreseptör hücrelerinde ışığa maruz kalmanın neden olduğu hasara karşı korunmaya yardımcı olur.


  1. Kilo Kontrolü Sağlar

Yeşil tatlı biber gibi daha fazla meyve ve sebze yemek, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanıza ve hatta kilo vermenize yardımcı olabilir. Yeşil tatlı biberlerin kalorisi düşüktür, lifi yüksektir ve vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu diğer besinlerle doludur. Bu sebeple beslenme düzen,n,ze eklemek için süper bir besindir. 


  1. Kullanımı Kolay ve Lezzetli 

Son derece besleyici olmasının yanı sıra, yeşil tatlı biberler çok yönlüdür ve hem çiğ hem de pişmiş olarak harika bir tada sahiptir. Yeşil tatlı biberlerin kırmızı, sarı ve turuncu biberlerden daha az tatlı olduğunu unutmayın. Yeşil versiyon ayrıca daha az toplam karotenoid ve flavonoid içerir ancak fenolik asitlerde daha yüksektir. Bu nedenle, çeşitli besin bileşimlerinin faydalarından yararlanmak için tüm dolmalık biber renklerini diyetinize eklemek isteyebilirsiniz. Biberi aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz;

-Onları sebze ve tavuk sotelerine ekleyin.

-Dilimleyin ve salatalarınıza, mezelerinize ekleyin.

-Çorba, güveç gibi yemeklerde kullanın. 

-Onları pilav çeşitlerinde kullanın.

-Garnitür olarak kullanmak için soğan ve baharatlarla soteleyin.

-Bir omlet içinde yumurta ve diğer sebzelerle birleştirin.


Yeşil tatlı biberler olgunlaşmamış biberlerdir. Kırmızı, turuncu ve sarı versiyonlarından biraz daha acı bir tada sahiptirler. Çeşitli besinler içerirler ve özellikle C vitamini açısından zengindirler. Ayrıca karotenoidler ve fenolik asitler gibi güçlü bitki bileşiklerinin yoğun bir kaynağıdırlar. Beslenmenize yeşil tatlı biber eklemek, kalbinizin, gözlerinizin ve bağırsaklarınızın sağlığını korurken besin alımınızı artırmanın akıllı bir yoludur.


Şunlara da göz atın;

  1. Kırmızı biber nasıl saklanır?
  2. Biber hangi mevsimde yetişir?
  3. Kapya biberli tarifler
  4. Kırmızı biberin metabolizmaya etkisi

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!