En Lezzetli Yerli Domates Çeşitleri Nelerdir?
Kaç tane domates çeşidi var? En iyi domates çeşidi hangisi? Yerli domates çeşitleri nelerdir? İşte, ülkemizdeki en lezzetli yerli domates çeşitleri:

Domates, patlıcangiller familyasına ait bir meyvedir. Anavatanı Güney ve Orta Amerika olan domates, oval veya yuvarlak şeklinde, kırmızı renkli bir bitkidir. İç kısmında tohumları bulunur. Dünyanın hemen hemen birçok yerinde yetiştirilen domates, yemeklerde en çok kullanılan malzemelerden biridir. Dünyanın dört bir yanında 9.000'den fazla domates çeşidi olduğu düşünülmektedir. 


Domateslerin kullanım alanları, sofralık ve sanayilik olarak iki gruba ayrılır. Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur. Genelde bodur cinsler arasından seçilir. 

Yerli Domates Çeşitleri Nelerdir?

  1. Ayaş Domates: Ankara'nın Ayaş ilçesi ile özdeşleşmiştir. Ülkemizin en verimli çeşitlerinden biridir. Ata tohumlardan tamamen doğal koşullarda üretilir. İnce kabuklu ve suludur. Ancak raf ömrü kısadır.
  2. Kurak Domatesi: Sulama suyuna ihtiyaç duymadan yetişen bir türdür. Isparta'da yetiştirilir.
  3. Lice Domatesi: Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yetiştirilen bu domates, hibrit tohum kullanılmadan yetiştirilir. Pembe rengi ve lezzetiyle büyük bir üne sahiptir. Karla zenginleşen kaynak sularında beslenerek yetişir. Şekli ve kendine has aromasıyla çok sevilir.


  1. Alakır Etlisi: Batı Toros yaylalarının bereketli topraklarında yetişir. Kırmızı renkli ve etli bir yapıya sahiptir. Akdeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilir.
  2. Maniye Domatesi: Safranbolu ile özdeşleşen Maniye domatesi, ortalama 150 yıl boyunca yetiştirilmemiştir. Tohumları yöre halkı tarafından saklanmış, bunun üzerine 2014 yılında bir proje başlatılarak yeniden yetiştirilmeye başlanmıştır.
  3. Koyulhisar Domatesi: İsmini Sivas'ın en kuzeyinde bulunan Koyulhisar ilçesinden alıyor. Hasat sonrasında kısa sürede tüketilmesi gerekir.
  4. Çanakkale Domatesi: Kumkale Ovası'ndan tüm Türkiye'ye sevkiyatı yapılan bu domates, en iri çeşitlerden biridir. Temmuz ayından Kasım ayının ortasına kadar hasat edilir. Kokusu ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.


  1. Yıldız Domates: Erkenci bir çeşittir. İri sırık domates olarak da bilinir. Kapıdağ Köyleri'nde yetiştirilir.
  2. Yayla Domatesi: Bordoya dönük kırmızı rengindedir. Çok verimli bir çeşittir.
  3. Armut Domates: Kırmızı renkli, az sulu ve etlidir. Genelde salça, konserve ve kurutma yapımında kullanılır.


Ülkemizde başka domates çeşitleri olsa da, en çok tercih edilen çeşitler bunlardır.


Şunlara da göz atın;

  1. Yenilebilir mantar çeşitleri
  2. Tuz çeşitleri nelerdir?
  3. Pirinç çeşitleri nelerdir?
  4. Un çeşitleri nelerdir?
  5. Yenilebilir yumurta çeşitleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı