Yer fıstığı, mercimek ve bezelye ile aynı aileden, kuru kavurma, kaynatma ve fıstık ezmesine öğütme yoluyla hazırlanabilen yenilebilir bir baklagildir. Fıstık, yağlarını çıkarmak için de preslenebilir.
Yer fıstığı, Baklagiller familyasının bir üyesi olan ve bezelye, mercimek ve fasulye ile birlikte botanik adı Arachis hypogaea olan bir baklagil türüdür. Badem ve fındık gibi kuruyemişlerle aynı şekilde yenilip mutfak sanatlarında kullanılsalar da, yer fıstığı teknik olarak kuruyemiş değildir.
Fıstık, Afrika, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Asya dahil olmak üzere çeşitli mutfaklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Şeker haline getirilebilir, tuzlu yemeklere eklenebilir, soslara eklenebilir, salatalara, salata soslarına, çorbalara, tavada kızartmalara ve güveçlere dahil edilebilirler. Un haline getirilebilir ve kızarmış yiyecekler için veya fırıncılıkta kaplama olarak kullanılabilirler. Fıstık ezmesi formunda yer fıstığı, tatlılarda ve fırıncılıkta ve tuzlu sos ve çorba yapımında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sert şekerli bir kabukla kaplamak için bir şeker ve su çözeltisinde pişirilerek şekerleme yapılabilir.
Çoğu yerfıstığı kuru kavrulur ve bu nedenle lezzetleri kızarmış bir karaktere sahiptir. Bununla birlikte, fıstıklar kavrulduğu ve sıklıkla tuzlandığı için, tuzun aromasının yanı sıra kokulu kavrulmuş bir aroma alırlar.
100 gram yer fıstığı, 26 gram protein, 49 gram yağ, 16 gram karbonhidrat ve 9 gram lif ile birlikte 567 kalori sağlar. Fıstık, tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantotenik asit (B5), B6 vitamini ve folat (B9) ve magnezyum, manganez gibi çeşitli mineraller dahil olmak üzere mükemmel bir B vitamini kaynağıdır.
Yer fıstığı, kabuklu ve kabuksuz olarak kuru kavrulmuş olarak yaygın olarak bulunur. Kabuklu versiyonunu süpermarketin atıştırmalık reyonunda, kabuklu versiyonunu ise üretim bölümünde bulabilirsiniz.
Yer fıstığı birkaç hafta oda sıcaklığında saklanabilir, ancak ısı, ışık ve oksijene uzun süre maruz kaldıktan sonra sertleşebilirler. Bu nedenle, onları daha uzun süre saklamak için, onları parlak ışıktan uzak, serin bir yerde hava geçirmez kaplarda saklamak en iyisidir. Bunları buzdolabında da saklayabilirsiniz. Düzgün saklandığında, kabuklu fıstıklar 6 aya kadar, kabuksuz fıstıklar ise bir yıla kadar taze kalır.
Şunlara da göz atın;