Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
30 Tarif       24 Takipçi
Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen yer elması, evlerde yetiştirebileceğiniz sebzelerden biridir. İşte, bahçede yer elması yetiştirme teknikleri:

Yer elması, günümüzde mutfaklarda farklı amaçlarla kullanılan kök sebzelerden biridir. 2 metreye kadar uzayabilen bu sebze, sarı veya kırmızı renkte olabilir. Sarı kabuklu olan yer elması, yemeklerde kullanmaya uygundur. Yer elması sebzesi, diğer kök sebzelerde olduğu gibi doğrudan toprağın altında yetişir. Köklerin ucunda oluşan yumrulara yer elması adı verilir. Yer elması saksıda veya bahçede yetiştirilebilir.

Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?

Yer elması, saksıda yetiştirilecekse derin saksılar tercih edilmeli, tohumlar birbirinden uzak bir şekilde toprağa ekilmelidir. Bu sayede kökleri daha rahat bir şekilde gelişebilir. Saksı yerine toprakla doldurulmuş çuvallarda da ekim çalışması yapılabilir. Yer elması yetiştirmek için en ideal alan, bahçelerdir. Ekim yapmadan önce toprağın hazırlanması gerekir. Ekime başlamadan önce toprağa derin sürüm yapılması gerekir. Toprak hazırlandıktan sonra, toprağın 10 cm altına tohumluk yumrular yerleştirilir. Aralarında mesafe bırakılır. Tohumların üstü toprakla örtülür. Eğer saksıya ekim yapacaksanız, toprağı saksıya eklemeniz ve tohumları yerleştirmeniz yeterlidir.

  1. Toprak seçimi: Yer elması tohumları toprak konusunda seçicidir. Killi, taşlı ve ağır topraklardan hoşlanmadığı için, yer elması yetiştiriciliğinde kilsiz ve taşsız toprak kullanılması önerilir. Özellikle kumlu tınlı ve tınlı topraklar, yumrulardan verim almanızı sağlayabilir. 
  2. İklim: Yer elması, 20-25 derece arasında yetişir. Bu yüzden ekim işleminin Mart gibi sıcak aylarda yapılması önerilir. Ortam sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesi, bitkinin çürümesine ve ölmesine yol açabilir. 

  1. Sulama: Bitki toprağa ekildikten sonra ilk can suyu verilmelidir. Suyu seven bir bitki olduğu için, toprak nemli kalacak şekilde sulama işlemi yapılmalıdır. 
  2. Yer elması olgunlaşana kadar, 2-4 kez çapalanması gerekebilir. 
  3. Yer elması, gübreleme sayesinde daha verimli bir şekilde gelişebilir. Özellikle sonbahar aylarında gübreleme yapmak önemlidir. Potasyum ve azot gübreleri doğru zamanda verildiğinde bitkinin gelişimine katkıda bulunur. 
  4. Yer elması, Temmuz ile Eylül ayları arasında sarı çiçekler açmaya başlar. Ekim ayından sonra ise bitkide yukarıdan aşağı doğru kuruma olduğu gözlemlenir. Bu durum, hasat döneminin geldiğini gösterir. Bitki köklere doğru kuruduğunda, elle hasat edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Üzüm nasıl yetiştirilir?
  2. Pırasa nasıl yetiştirilir?
  3. Tatlı patates nasıl yetiştirilir?
  4. Yer fıstığı nasıl yetiştirilir?
  5. Roka nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Pekmez Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Yeni Gastronomi Akımı: Yavaş Yemek Hareketi Nedir?
Kaşıntıya İyi Gelen 5 Esansiyel Yağ
3 Aralık 2024 Masterchef: İlk Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Grip Mevsimi Var Mı?
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?