Yenibahar Nedir, Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Yenibahar nedir? Yenibaharın tadı nasıl? Yenibahar hangi yemeklerde kullanılır? Güçlü ve çok yönlü aromatik tadıyla bilinen yenibaharın mutfaklardaki kullanım alanları:

Mersingiller familyasından bir bitki olan yenibahar, bezelye gibi küçük tanelere sahiptir. Mutfaklarda baharat olarak kullanılan bu besinin anavatanı Amerika'dır. Özellikle İsveç mutfağında yaygın olarak kullanılan yenibahar tozu, ülkemizde özellikle dolma yapımında kullanılır. Önce çiçek olarak açan bu bitkinin salkımları ve taneleri, üzüme benzetilir. Meyveler yeşilken toplanır, güneşte kahverengiye dönene kadar kurutulur. Bu sayede acımsı ve sert bir tat kazandırılır. Yenibahar taneleri, aynı zamanda yağ olarak da alternatif tıpta kullanılır.

Yenibahar Hangi Yemeklerde Kullanılır?

  1. Yenibahar, özellikle pirinçli harç ile hazırlanan dolmaların vazgeçilmezidir. Dolma, sarma, iç pilav gibi tariflerde yemeğe lezzet katan malzemelerden biridir. 
  2. Tavuk ve kırmızı et marinesinde de kullanılabilir.
  3. Köfte harcına toz halinde eklenebilir. Sulu yemeklerde de tercih edilir.
  4. Zeytinyağlılarda ve çorbalarda da kullanılan yenibahar, tatlı yapımında da kendine yer bulur.
  5. Özellikle kek, çörek ve kurabiye gibi hamur işlerine lezzet katmak için kullanılabilir. 
  6. Yenibahar toz haline getirildikten sonra, çay olarak demlenebilir. 

Yenibaharın Tadı Nasıl?

Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Kokusu karanfili andıran bu baharat, hindistan cevizi, tarçın, zencefil, karabiber ve kakule gibi birçok baharat çeşidinin tadını içerir. Çok aromalı ve güçlü tadı sayesinde, bazı yerlerde Jamaika biber olarak da adlandırılır. Yenibaharın çok yönlü tadı, yemeklere farklı aromalar katmak isteyenler için lezzetli olabilir.

Ancak yenibahar gibi bazı baharat türlerinin, kişilerde alerji yapabileceğini unutmayın. Özellikle alerjik bir bünyeye sahipseniz, baharatı kullanmadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Yenibaharlı tarifler
  2. Karabiberli tarifler
  3. Kekik nasıl kurutulur?
  4. Fesleğen hangi yemeklerde kullanılır?
  5. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?