Yemekten Sonra Neden Spor Yapılmaz?
Yemek yedikten hemen sonra neden spor yapılmaz? Yemekten kaç saat sonra spor yapılmalıdır? Oruçluyken spor yapılır mı? İşte, yemekten sonra spor yapmanın zararları:

Spor, vücudu zinde tutmak ve sağlıklı yaşamak için mutlaka yapılması gereken aktivitelerdendir. Yürüyüş, koşu, fitness, pilates gibi aktiviteler, en çok tercih edilen spor çeşitleridir. Ancak yemek yedikten hemen sonra spor yapmak, kalbinizi yormaktan başka bir işe yaramaz. Spor yapacağınız zaman çok aç veya çok tok olmamaya özen göstermeniz gerekir. Peki, yemekten sonra neden spor yapılmaz? İşte, nedenleri;


Yemekten Sonra Neden Spor Yapılmaz?

Yemek yedikten sonra kalp, mideye kan pompalar. Aynı zamanda kan dolaşımı hızlanır. Midenin besinleri sindirebilmesi için, kalp daha fazla çalışır. Spor esnasında ise kalp, kaslara kan pompalar. Bu yüzden kalbin hem sindirim sistemine, hem de kaslara kan pompalaması sakıncalı bir durumdur. Bu durum ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. 


Yemek yedikten hemen sonra spor yapmak, sağlık açısından son derece zararlıdır. Sadece spor değil, ağır işler yapmak da kalbin zorlanmasına neden olur. Bu durum tansiyon yükselmesi, kas ve mide krampları ya da bulantı gibi hafif sonuçlarla atlatılabilir. Ancak bazı durumlarda kalp krizi geçirme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 




Yemekten Kaç Saat Sonra Spor Yapılmalı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi yemekten sonra spor yapmanın hem hafif, hem de ciddi sonuçları olabilir. Tok karna yapılan spor, bedeninizin daha fazla yorulmasına yol açar. Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.


Yemekten Hemen Sonra Yürüyüş Yapılır Mı?

Yürüyüş, yemekten sonra mutlaka yapılması gereken aktivitelerden biridir. Ancak sporda olduğu gibi yürüyüş için de bir süre beklemek gerekir. Yemek yedikten 1-1 buçuk saat sonra hafif tempolu yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olacaktır. Yürüyüş süresi ortalama 30 dakika olursa, verim alınabilir.


Oruçluyken Spor Yapılır Mı?

Oruç tutuğunuz ilk bir hafta, 10 gün boyunca vücudunuz depolanmış öğünleri enerji için kullanmakta yeterli etkide olmadığından spor tavsiye edilmez. Gün içinde hızlı bir şekilde susatacağından yorucu egzersizler yapmak önerilmez. İftardan belli süre sonra kısa yürüyüşler ve/veya birkaç esneme egzersizi enerjinizi yüksek tutmak ve kilo artışını önlemek için faydalıdır.


Yemekten Sonra Uyumak Sakıncalı Mı?

Yemek yedikten sonra vücudun rahatlaması uykunuzun gelmesine yol açabilir. Ancak yemek yedikten hemen sonra uyumak ve yatış pozisyonuna geçmek, mide suları ve sindirim için sakıncalıdır. Bu yüzden önerilmemektedir. 


Aç Karna Spor Yapılır Mı?

Aç karna spor yapmak, yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olur. Sabah kahvaltıdan 2-3 saat sonra veya akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak, idealdir. Eğer sabah kalkar kalkmaz spor yapılacaksa, vücuda enerji vermesi için bir bardak ballı limonlu su veya taze sıkılmış meyve suyu içilmelidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Hangi yemek için ne kadar spor yapmalıyız?
  2. Spor yaparken nasıl beslenmeliyiz?
  3. Sporcuların aşırı protein tüketmesi zararlı mı?
  4. Fitness yapanlar için beslenme önerileri
  5. Kas yapan besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!