Yemeğe tat vermesi için eklenen baharatların bazen fazla kaçtığını fark edebilirsiniz. Özellikle pul biber, kırmızı toz biber gibi acılı baharatların fazla kaçması, emek verdiğiniz yemeğin tadının değişmesine yol açabilir. Ancak böyle durumlarda yemeği çöpe atmak yerine, onu kurtarmak için deneyebileceğiniz bazı yöntemler var. İşte, yemeğin acısını almak için deneyebileceğiniz 8 pratik yöntem:
Bal, yemeklerin acısını bastıran bir besindir. Eğer yemeğiniz çok acı olduysa, yemeği pişirirken tencereye 1 yemek kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Bal tüm yemeklerin acısını alsa da, yemeğin aromasını ve tadını değiştireceği için uygun gördüğünüz yemeklerde kullanmaya özen gösterin. Yemeğin acılığını almak için, bir fincan sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Yağ, yemeğin yüzeyine çıktığında acıyı içine hapsedecektir. Bu yüzden kaşık yardımıyla yemeğin üzerindeki yağı almanız gerekir. Limon suyu, yemeklerdeki acılığı giderme konusunda son derece etkilidir. Yemeğin miktarına bağlı olarak yaklaşık yarım fincan limon suyu ekleyebilirsiniz. Ancak bal da olduğu gibi limon suyunu de yakışacağını düşündüğünüz yemeklerde kullanın. Örneğin yoğurtlu çorba ve mantı gibi tariflerde limon suyu yerine farklı bir yöntem kullanın. Çünkü limon, yoğurdun kesilmesine yol açabilir. Terbiyeli ve yoğurtlu yemeklerin acılığını almak için, pişirme esnasında üzerine yavaş yavaş sıvı krema ekleyebilirsiniz. Eğer sulu ve salçalı yemeklerin acısını fazla kaçırdıysanız, yemeğin içerisinden bir kepçe su alın ve lavaboya dökün. Aldığınız suyun yerine bir kepçe sıcak su ekleyin ve karıştırın. Bir fincan pirinci sıcak suyun içerisinde bekletin. Ardından çorba veya sulu yemeklerdeki acılığı almak için içerisine ilave edebilirsiniz. Pirincin haşlanmış olması, acılığı daha hızlı almasını sağlar. Yemeğin hem fazla tuzunu, hem de acısını alan patates, mutfakların kurtarıcı besinlerinden biridir. Bir adet orta boy patatesi kabuklarını soyarak yemeğin içerisine alın. Pişirme işleminin sonlarına doğru patatesi yemekten çıkartın. İşte, yemeğin acısından kurtulmak bu kadar kolay. Havucun yapısındaki şeker, acılı yemeklerin yenilebilir hale gelmesini sağlar. Et yemeklerinin, çorbaların ve sulu yemeklerin acılığını almak için içerisine dilim dilim havuç ekleyebilirsiniz. Şunlara da göz atın;