Yazın gelmesini istemeyenleri böyle alalım. Güneş ışığı modunuzu düşürüyor, sıcak havalardan bunalıyor ve yazın gelmesini hiç istemiyorsanız, yaz depresyonunuz olabilir. Araştırmacı, yazar ve klinik psikiyatrı profesörü olan Dr. Norman E. Rosenthal, 35 yıl önce bu durumu tanımlayan ilk kişi oldu. Mevsimsel olarak görülen bu depresyon, ciddi sonuçlara yol açabilir. Rosenthal, yaz depresyonunun hafife alınmaması gerektiği konusunda herkesi uyarıyor. Ekvatora daha yakın bölgelerde artan bir yaygınlık görünüyor.
Yaz Depresyonunun Belirtileri
- Depresyon, ümitsizlik
- Uykusuzluk
- Anksiyete
- İlgi ve istek kaybı
- Aşırı hassasiyet, çabuk kızma, sinirlilik hali
- Huzursuzluk
- İştah kaybı
- Dışarı çıkmak istememe, karanlıkta oturma
Yaz Depresyonunu Neden Olur?
Bu konuyla ilgili birden fazla teori olsa da, araştırmacıların kesin cevapları yok. Uyku düzenleyici hormon olan melatoninin azalmasının yaz depresyonunda rol oynayabileceği hakkında teoriler mevcuttur. Rosenthal, "Daha iyi tanımlanmış kış depresyonunda bile, bazı insanların diğerlerinden daha fazla ışığa ihtiyaç duymasına neden olan kesin yolların ne olduğunu hala bilmiyoruz" dedi.
"Hipokrat, bazı insanların yaza, bazılarının ise kışa iyi uyum sağladığını söyledi. Antik Yunanistan'da bile tanındı” diye ekledi. "O zaman nedenini bilmiyorlardı ve ben hala bilmediğimizi söylemeye cüret ediyorum."
Yaz Depresyonu Nasıl Geçer?
- Öncelikle yazın uyanık kalınan sürenin uzaması, biyolojik saatin bozulmasına ve depresif duygulara neden olabilir. Bu yüzden uyku düzenine sadık kalınmalıdır. Çünkü uyku, ruh sağlığı ve melatonin hormonunun salgılanması için oldukça önemlidir.
- Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. İlk aşamada egzersiz yapmak zor gelse de, aslında serotonin hormonunu artırır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Böylece zihinsel sağlığınızı da olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
- Soğuk duş alın. Eğer kendinizi sıcak ve nem sebebiyle kötü hissediyorsanız, soğuk duş almak veya havuza girmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
- Yaz sıcaklarında görülen bunalma hissinden kurtulmak için, güneşin tam tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmayın. Bunun yerine 4-5 gibi hafif serinliğin olduğu saatlerde açık hava yürüyüşleri yapın.
- Arkadaşlarınızla görüşerek sosyalliğinizi arttırın.
Şunlara da göz atın;
- Strese iyi gelen besinler nelerdir?
- Dondurmalı içecek tarifleri
- Kolay yaz tatlıları
- Soğuk yaz tatlıları
- Yaza sağlıklı girmenin püf noktaları