En Etkili Yöntemlerle Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir?
Dibi tutan tencere nasıl temizlenir? Tenceredeki yanık lekesi nasıl çıkartılır? Tencere altı nasıl temizlenir? İşte, en etkili yöntemlerle yanmış tencere temizliği:

Bazen dalgınlık anlarında ufak tefek mutfak kazaları meydana gelebilir. Ocağın altını kıstığınızı zannederken açmış olabilir veya yemeğin pişme süresini yanlış hesaplamış olabilirsiniz. Başka işlere koşuştururken ocaktaki yemeği unutmak da en yaygın mutfak kazalarından biridir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda paniğe kapılmadan ocağın altını kapatmalı ve camları açmalısınız. Dibi tutan tencereyi temizlemeye geçmeden önce ortamı havalandırmak gerekir. Bu sayede sağlığınızı tehlikeye atmadan güvenle temizlik aşamalarına geçebilirsiniz. Yanmış tencereyi temizlemek ve eski haline getirmek imkansız gibi görünse de, aslında oldukça kolay. İşte, yanmış tencereyi temizlemek için en etkili yöntemler:

Dibi Tutan Tencerenin İçi Nasıl Temizlenir?

  1. Bulaşık Deterjanı:

Tenceredeki yanık lekelerini geçirmek için, lekelerin üzerini geçecek şekilde suyla doldurun. İçerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde orta ateşte suyu kaynatın. Kaynama işleminden sonra ocağı kapatın ve 1 gece bu şekilde bekletin. Bekletme işleminin ardından tenceredeki suyu dökün ve tahta kaşık yardımıyla yanık kısımlarını kazıyın. Yanık lekelerinin tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra, tencereye 1 su bardağı karbonat ekleyin. Üzerine temiz su ilave edin ve tencereyi bu şekilde bir gece daha bekletin. Ertesi gün tencereyi tamamen temizleyerek kullanabilirsiniz.

  1. Sirke:

Eğer yanık lekeleri çok fazla değilse veya tenceredeki kararmalardan şikayetçiyseniz, sirke ile derin bir temizlik yapabilirsiniz. Tencereye 1 su bardağı sirke ekleyin ve kapağını kapatın. Tencereyi bu şekilde 1 gece bekletin. Ertesi gün içindeki sirkeyi boşaltın ve deterjanlı sünger yardımıyla tencerenizi temizleyin.

  1. Karbonat:

Tencereyi ocakta unuttuysanız ve yeni fark ettiyseniz, tencereyi ocaktan alın. Henüz sıcakken tahta kaşık ile dipte kalan kalıntıları temizleyin. Ardından soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Tencere soğuduğunda tüm tabanını kaplayacak şekilde karbonat dökün. Üzerine su ilave edin ve ocağa alarak kaynatın. Tencerenin dibindeki yanık lekeleri yumuşadığında içindeki suyu dökün ve deterjanlı sünger yardımıyla temizleyin.

  1. Çamaşır Deterjanı:

Bulaşık deterjanı veya toz halindeki çamaşır deterjanını tencereye ekleyin. Üzerini geçecek şekilde suyla doldurun ve ocakta kaynatın. Su kaynarken, tahta kaşık ile yavaş yavaş yanık kalıntılarını temizleyin. Ardından kaynayan suyu boşaltın ve sünger yardımıyla tencereyi temizleyin.

  1. Limon ve Tuz:

Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.

Tencerenin Dışındaki Yanık Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Tencerenin dış yüzeyi, yanmanın etkisiyle siyah-kahverengi lekelere dönüşür. Bu yüzeydeki lekeleri temizlemek için, tencerenin soğumasını bekleyin. Tencerenin dışındaki siyah lekelere karbonat serpiştirin. Kullanacağınız bulaşık süngerine de 1 yemek kaşığı karbonat koyun. Süngerdeki karbonatın üzerine yarım limonun suyunu ekleyin. Bu karışım anında köpürmeye başlayacaktır. Köpüren süngerle, lekelerin üzerini çok bastırmadan ovalayın. Ardından bol suyla durulayın.

Eğer bu yöntem tenceredeki lekelerin tamamını çıkarmadıysa, yanmış tencereden daha büyük boyutlarda olan bir tencereyi ocağa alın. Büyük boyuttaki tencereye bir miktar sıcak su ekleyin. Yanmış tencereyi, büyük tencerenin içerisine yerleştirin. Suya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Tencereleri 3-4 saat boyunca bu şekilde bekletin. Ardından yanmış tencereyi süngerle ovalayarak temizleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
  2. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  3. Döküm tencere ve tavalar nasıl kullanılır?
  4. Karıncalardan kurtulmanın en etkili yolları
  5. Mutfak ölçüleri

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri