Türk mutfağında çay, çok önemli bir yere sahiptir. Sabah kahvaltılarının, gün sohbetlerinin, tatlıların vazgeçilmezidir. Ancak çaydanlıklar zaman içinde dayanıklılığını kaybeder ve kireçlenir. Çelik çaydanlıklar diğerlerine göre daha dayanıklı olsa da, yüksek ısıya maruz kaldıklarında hem iç, hem de dış yüzeyinde kararmalar başlar. Yanmış çaydanlıkla çay demlemek ise sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bu yüzden yanmış çaydanlığın en kısa sürede temizlenmesi gerekir.
Yanmış çaydanlığın içini temizlemek için, önce yarım litre su doldurun. Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin. Çaydanlığın içini sünger yardımıyla ovun ve bol suyla durulayın.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin.
Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın. Karışımı döktükten sonra temiz bezle içini ovalayın ve bol su ile durulayın. Kaynar suyun içerisinde kaya tuzunu eritin. Üzerine sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım ile çaydanlığın hem içini, hem de dışını güzelce ovalayın ve su ile durulayın. Bu karışımla çaydanlıktaki lekeler yok olacaktır. Elma kabuklarını çaydanlığın içine koyun ve üzerine su ekleyin. Bu karışımı 10-15 dakika kaynatın. Su soğumaya başladığında sünger ile çaydanlığın içini ve dışını ovalayın. Çaydanlığınız ilk günkü görünümüne kavuşacaktır. Şunlara da göz atın;