Yanlışlıkla Balık Kılçığını Yerseniz Ne Olur?
Balık besleyici ve sağlıklı protein türlerinden biridir. Orta kısmında balığın iskeleti yani kılçığı bulunur. İşte, yanlışlıkla balık kılçığı yerseniz ne olur:

Balık besleyici ve sağlıklı protein türlerinden biridir. Orta kısmında balığın iskeleti yani kılçığı bulunur. Bazı balıklar bütün olarak pişirilirken bazıları kılçıkları ile birlikte pişirilir. Balık tüketirken başınıza gelebilecek en sıradan olay ise balık kılçığını yanlışlıkla yemenizdir. Öksürerek çıkarmayı veya yutmayı deneyebilirsiniz, ancak her dakika hareket her keskin noktayı boğazınızın daha derinlerine gönderiyor gibi görünüyor. Hangi yolu seçerseniz seçin, aynı şekilde acı vermesi kaçınılmazdır. Bunun tekrar olmasından korkuyorsanız, işte yapmanız gerekenler.

Hayatta çok az an, bir balık kılçığını yutmaktan daha acı vericidir. Eğer yukarı çıkmıyorsa, kaderinizi kabul edebilir ve onu aşağıya doğru zorlamak için su içmeye çalışabilirsiniz. Bu iyi bir fikir olsa da zeytinyağı içmek daha iyidir. Yağ boğazınızı yağlayarak kemiğin daha kolay aşağı kaymasını sağlar. Kemikleri yumuşatan asidik sıvılar da bu durumda işe yarayabilir. Bir kutu soda veya elma sirkesi kemiğin zayıflamasına yardımcı olabilir; ancak tahrişe neden olabileceğinden çok fazla sirke içmediğinizden emin olun. Bazı kalın veya yapışkan yiyecekler kemiğin yıkanması için başka bir seçenektir. Bir lokma ekmeği suya batırıp tüketmek, kemiği de çökerten klasik bir numaradır.

Balık Kılçığını Yutmak Tehlikeli Midir?

Kemiği yuttuysanız nasıl hissettiğinizi değerlendirin. Aşağıya doğru bastırdıktan hemen sonra bir miktar ağrının geçmesi normaldir, ancak geçmezse doktorunuzu arayın. Boğazdaki bir çizik çok büyük bir sorun değil, ancak küçük dilinizi çizen bir kemik tıbbi müdahale gerektirebilir. Nadir de olsa balık kılçığının yemek borunuza zarar vermesi de mümkündür. Bu, göğüs ağrısı veya şişlik ile işaretlenebilir ve acil serviste tedavi edilmelidir.

Ne kadar korkutucu olursa olsun, kemiği yutma riski, bütün bir balığın tadını çıkarmanıza engel olmamalıdır. Evde kızartırsanız veya buharda pişirirseniz, kemiği çıkarmak yalnızca birkaç adım sürer. Balık soğuduktan sonra başını ve kuyruğunu kesip bir kenara koyun. Balıkların yüzgeçlerini yavaşça çıkarın ve balığın ortasına derin, dikey bir kesim yapın. Açın ve bir çatal yardımıyla balığın kemiklerini çıkarın. Balığın her iki tarafındaki küçük kemikleri kazıyın ve tekrar bir araya getirin. Onu parçalara ayırıp tekrar birleştirmeden önceki kadar düzgün görünmese de, artık bir kemiğin tekrar boğulması konusunda endişelenmenize gerek yok. Bunun yerine, bir miktar balık kılçığı suyu hazırlamak için çıkardığınız parçaları saklayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Dondurulmuş balık nasıl pişirilir?
  2. Kızartılmış balıkları tatlandırmanın yolları
  3. Balık pişirirken yapılan hatalar nelerdir?
  4. Civa nedeniyle balık yemeden uzak durmalı mısınız?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

İğde Nasıl Kurutulur: Fırında ve Güneşte Kurutma
Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
26 Kasım 2024 Masterchef: İlk Dokunulmazlık Oynandı!
Ezogelin Çorbasının Yanına Ne Gider: 12 Ana Yemek Önerisi
Kobe Eti Nedir, Neden Bu Kadar Pahalı?
Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Saklanır?