Yaban Mersini Hangi Mevsimde Yetişir?
Yaban mersini yazın mı yetişir, kışın mı? Yaban mersini hangi iklimde yetiştirilir? Yaban mersini nerede yetişir? İşte, yaban mersini çeşitleri ve hasat dönemleri:

Yaban mersini, ayı üzümü olarak da bilinen, mor rengiyle tanınan meyve türlerinden biridir. Ilıman iklimlerde yetişen bu meyvenin anavatanı, Kuzey Amerika'dır. Tatlı yapımında ve pasta süslemesinde sıklıkla kullanılan yaban mersini, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde oldukça faydalıdır. 

Yaban Mersini Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada en çok Kuzey Amerika, Meksika, Almanya, Kanada ve Polonya gibi ülkelerde yetişen yaban mersini, ülkemizde de yetiştirilen meyveler arasındadır. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde rastlanan bu meyve, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Zonguldak, Sinop ve Samsun'da yetiştirilir. 

Yaban Mersini Hangi İklimde Yetişir?

Yaban mersini, ılıman iklimleri sever. Ülkemizin iklim koşulları da, yaban mersini yetiştiriciliği için uygundur. Özellikle sıcak iklimler, meyveden daha fazla verim alınmasını sağlar.

Yaban Mersini Hangi Toprakta Yetişir?

Yaban mersini, asitli ve organik maddeler bakımından zengin toprakları sever. Toprağın pH'ı, 4.5-5.2 arasında olmalıdır. Ladin, orman gülü gibi ağaçların yetiştirildiği yerler, yaban mersini için de uygundur. Bu meyvenin toprağı, sürekli nemli olmalıdır.

Yaban Mersini Hangi Mevsimde Yetişir?

Yaban mersini fidanı, sonbahar sonu veya ilkbahar aylarında ekilebilir. Yetişme süreci 160 gündür. Çiçeklenme süreci, 3-4 hafta arasında değişir. Nisan, Mayıs aylarında çiçekler meyve formuna dönüşmeye başlar. Olgunlaşma süreci meyve çeşidine göre değişir. Yaban mersini, yaz aylarının ortasında yetişen bir meyvedir. Temmuz ayında başlayan hasat dönemi, Eylül ayı sonuna kadar devam edebilir.

Yaban Mersini Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Jersey: Geç olgunlaşan Jersey çeşidi, küçük meyvelere sahiptir. Orta derece verimlidir.
  2. Patriot: Kış soğuklarına en dayanıklı çeşitlerden biridir. Meyveleri orta boyutta ve açık renklidir. Son hasat Ağustos ayında yapılır. 
  3. Northland: Orta mevsimde olgunlaşır. Küçük meyveli ve koyu renklidir. Verimi oldukça yüksektir.
  4. Brigitta: Orta mavi renkte olan bu tür, çok verimlidir. Tadı iyi ve rengi soluk mavidir. Depolamak için en uygun çeşitlerden biridir.
  5. Bluejay: Orta mevsimde hasada başlanır. Meyveleri orta boyutlu ve sert bir yapıdadır.
  6. Berkeley: İri meyveli, açık mavi renkli ve sert meyveleri vardır. Verimi yüksektir.
  7. Chandler: Geç olgunlaşan türlerden biridir. Meyveleri çok iridir. Açık mavi renkli ve sert yapılıdır. Tadı çok lezzetli olan Chandler, yüksek verimlidir. 
  8. Bluecrop: Hastalıklara karşı dayanıklıdır. Ağustos gibi olgunlaşır. Parlak mavi renge sahiptir ve tadı mükemmeldir.
  9. Earliblue: Erkenci çeşitlerden biridir. Meyveleri küçüktür. Yüksek verimlidir. Yaz ortalarında hasat edilmeye başlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Mantar hangi mevsimde yetişir?
  2. Ceviz hangi mevsimde yetişir?
  3. Patlıcan hangi mevsimde yetişir?
  4. Kereviz hangi mevsimde yetişir?
  5. Avokado hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!