WBC (Beyaz Kan Hücresi) Yüksekliği Neden Olur?
WBC yüksekliği (Beyaz kan hücresi) nedir, neden olur? Kandaki WBC yüksek olursa ne olur? Medical Park Ordu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Gürol, WBC yüksekliği hakkında merak edilenleri anlattı.

Beyaz kan hücreleri (WBC), vücudumuzun savunma hücreleridir. Beyaz kan hücresi akyuvar olarak da adlandırılır. Akyuvarlar nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit ve monosit adı verilen kan hücrelerinin hepsine birden verilen addır. Kan tetkiki yoluyla beyaz kan hücrelerinin ve alt gruplarının sayısı tespit edilebilir. İnsanlarda beyaz kan hücre sayısı, bir milimetreküpte 4000 ila 10.000 arasındadır. Beyaz küre sayısının artışına lökositoz denir. Lökositozun nedenleri, artan beyaz kan hücresi grubuna göre değişkenlik gösterir. Uzm. Dr. Selda Gürol, “Her türlü bakteri, virüs, mantar, parazit enfeksiyonları beyaz kürede artışa sebep olur. Enfeksiyon dışı sebepler arasında romatizmal hastalıklar, kanserler, iltihabı bağırsak hastalıkları ve enfeksiyon dışı deri iltihapları sayılabilir.” dedi.

WBC Yüksekliği Neden Olur?

  1. Beyaz kan hücresi yüksekliğinin nedenleri arasında ilk sırayı enfeksiyonlar alır. Her türlü bakteri, virüs, mantar, parazit enfeksiyonları beyaz kürede artışa sebep olur. 
  2. Enfeksiyon dışı sebepler arasında romatizmal hastalıklar, kanserler, iltihabı barsak hastalıkları ve enfeksiyon dışı deri iltihapları sayılabilir. 
  3. Ayrıca herhangi bir sebebe bağlı dalağın ameliyat ile alındığı durumlarda da beyaz kan hücresi artabilir. 
  4. Alerjik hastalıklar, gebelik, aşırı stres de beyaz kan hücrelerinde artışa sebep olabilir. Enfeksiyonlara bağlı beyaz kan hücresi yüksekliğinin sebepleri araştırılırken öncelikle hangi alt grubun yükseldiğine bakılır. 
  5. Alt gruplara bakılarak enfeksiyonun bakteriyel mi, viral mi, parazitlere bağlı mı olduğu anlaşılabilir. Böylece enfeksiyonlar daha kolay tedavi edilebilir. Bakteriyel kaynaklı ise antibiyotik verilir. Viral enfeksiyonlarda ise antibiyotiğe gerek yoktur. Yani her beyaz küre yüksekliğinde antibiyotik verilmez.

  1. Nötrofil sayısının artmasına bağlı olarak gelişen beyaz kan hücre yüksekliğinin sebepleri; Bir hastalığa bağlı olmaksızın gebelik durumunda ve aşırı stres durumunda artabilir. Hastalıklara bağlı artış en fazla bakterilere bağlı enfeksiyonlarda yani iltihaplarda görülür. Bakteriyel enfeksiyonlara, bademcik iltihabı, zatürre, deri iltihapları, idrar yolu iltihabı örnek olarak verilebilir. Enfeksiyon dışında, mide ve bağırsak kanamalarında, yanıklarda, gut hastalığında ve bazı kanser tiplerinde de görülebilir.
  2. Eozinofil sayısının artmasına bağlı gelişen beyaz kan hücresi yüksekliğinin sebepleri arasında; Astım, kurdeşen gibi alerjik durumlar, parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar, kan ile ilgili bazı kanserler ve bazı deri hastalıkları sayılabilir. Lenfosit sayısının artmasına bağlı gelişen beyaz kan hücresi yüksekliğinin sebepleri arasında, viral enfeksiyonlar lösemi ve lenfoma gibi kanser türleri sayılabilir.
  3. Monosit sayısının artmasına bağlı olarak gelişen beyaz kan hücresi yüksekliğinin sebepleri arasında; Tüberküloz, kalp zarı iltihabı, sıtma gibi enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar ve bazı kanser türleri sayılabilir.

Beyaz kan hücresi yüksekliğini tedavi edebilmek için önce nedeni tespit etmek gerekir. İlk olarak enfeksiyonu yani iltihabı dışlamak gerekir. Enfeksiyon yoksa romatizmal hastalıklar, bağırsak hastalıkları, deri hastalıkları ve bazı kanser türleri araştırılmalıdır.

Yazar

Medical Park Ordu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Gürol

Şunlara da göz atın;

  1. Zihinsel enerji nasıl artırılır?
  2. Quercetin nedir?
  3. Trigliserid yüksekliği nedir?
  4. Potasyum yüksekliği neden olur?
  5. Düşük sodyum belirtileri nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!