Vücut Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Kaşıntı İçin 7 Öneri
Tıp dilinde “pruritus” olarak isimlendirilen kaşıntı hakkında bilgilendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, kaşıntıya karşı yapmanız gerekenleri anlattı.

Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Kaşıntı; böcek ısırıklarından tutun, birçok cilt hastalığın ilk belirtisi olarak, bazı iç organ hastalıklarında, bazı ilaçların yan etkisi gibi farklı sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Bazen de altta hiçbir neden bulunamayıp, stres ve sıkıntının dışa yansıması olarak da gözlenmektedir” dedi. Sık karşımıza çıkan cilt problemlerinden biri olan kaşıntının, bazen kişinin hayat
kalitesini son derece bozabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ekiz, “Kaşıntı şikâyeti, altta yatan sebep saptanabilmiş ise bu nedenin ortadan kalkması ile sona ermektedir” şeklinde konuştu.

Kaşıntı şikâyeti olan bir kişi doktora başvurmadan önce evde bazı çözüm önerilerini deneyebileceğini söyleyen Doç. Dr. Ekiz, basit bir sebeple ortaya çıkan kaşıntılar varsa, aşağıdaki yöntemler ile kaşıntılarda azalma olabileceğini söyledi:

  1. Yaşam tarzı değişiklikleri yapın

Kaşıntı için yaşam tarzı değişiklikleri çok önemlidir. Kaşıntıya neden olan nesnelerden veya durumlardan kaçınmak önemlidir. Kişiler kendileri kaşıntılarına sebep olan durumları saptamaya çalışmalılar, eğer herhangi bir sebep saptarlarsa bunlardan mutlaka uzak durulmalılardır. Yünlü kıyafetler, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar, çok sıcak banyo yapmak, banyo esnasında ve elleri yıkarken kurutucu sabunlar kullanmak, kimyasal ürün teması, tozlu ortamlar gibi şeylere maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

  1. Cildinizi bol bol nemlendirin

Cildi nemlendirmek kaşıntı hissini azaltmakta ve cilt bariyeri kuvvetlendirmektedir. Cilt tipinize uygun, mümkünse dermatoloğunuzun önerdiği, hipoalerjik ve kokusuz ürünler tercih edilmelidir. Kuru cilde sahip kişiler daha yoğun içerikli krem ve merhemler tercih etmelidirler.

  1. Stres ve kaygıdan uzak durun

Kaşıntıyı artıran faktörlerin başında stres ve sıkıntı gelmektedir. Aşırı stresli kişilerde danışmanlık, davranış değiştirme terapileri, meditasyon ile yoga gibi teknikler stres veya kaygıyı azaltmaya ve bundan kaynaklı kaşıntıyı rahatlatmaya yardımcı olabilmektedir. Halen streslerini ve kaygılarını kontrol edemiyorlarsa, mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmaları gerekmektedir.

  1. Kaşıntı-kaşıma kısır döngüsünü yenin

Kaşıntı sürecinde kaşınmaktan kaçınmak, kaşımamak için direnmek birey için daha faydalı olacaktır. En azından kaşıntı-kaşıma döngüsünden kurtulmayı sağlamak, kaşınırken cilde zarar verilmesini de önlemektedir. Kaşınmayı önleyemiyorsanız, kaşıntılı bölgeyi örtün ve tırnaklarınızı kesin.

  1. Ilık banyo veya duş alın

Kaşıntı atakları geldiği zaman ılık duş almak, kaşınan yere ılık su ile tampon yapmak kaşıntı hissini baskılayacaktır. Ancak kurutucu sabunlardan ve temizleyici ürünlerden uzak durulmalıdır. Keselenmekten kaçının. Cildinizin iyi durulandığınızdan emin olup, nazikçe kurulayın ve banyodan çıkar çıkmaz hemen nemlendirici uygulayın.

  1. Odanızın havasının kuru olmasına izin vermeyin

Evlerde bulunan ısıtma sistemleri odaların havasının kurumasına neden olmaktadır. Odalara konulan buhar makineleri veya kalorifer peteklerinin üzerine yerleştirilen su hazneleri ile odanın nem seviyesi artırılmalıdır. Bu da cildimizin kurumasına engel olup, ciltte bir rahatlama sağlayacaktır.

  1. Kıyafet seçimine dikkat edelim

Özellikle de terinizi emen, penye veya saf pamuklu, hafif ve ince kıyafetler tercih edilmelidir. Naylon içerikli sentetik kıyafetlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yalnız mutlaka uyarımızı yapmadan geçmeyelim, eğer kaşıntılarınızın uzun süredir devam diyorsa, bilinen bir cilt hastalığınız veya dâhili probleminiz varsa hiç vakit kaybetmeden bir cildiye uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Yazar:

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz

Şunlara da göz atın;

  1. Göz kaşıntısı neden olur?
  2. Ayak kaşıntısına ne iyi gelir?
  3. Bacaklarda kaşıntı nasıl geçer?
  4. Pire ısırığı nasıl anlaşılır?
  5. Alerjiye ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?