Vertigo Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Vertigoda beslenme nasıl olmalı? Vertigo hastaları ne yemeli, ne yememeli? İşte, Dyt. Nergiz Akıncı'dan vertigo hastaları için beslenme önerileri ve uzak durulması gereken besinler:

Vertigo farklı hastalıklara bağlı olarak gelişen, denge yitimi ve baş dönmesi olarak görülen fiziksel bir bulgudur. Baş dönmesine mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir.  Vertigoya neden olan ve bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu durumun altında yatan çeşitli nedenler olabilir. Vertigoya sahip hastaların %80’ i periferik sebeplidir bu durumda iç kulak içinde bulunan organların yer değiştirmeleri sonucu denge kaybı görülebilir. İkinci bir sebepte beyin ve sinir sistemi ile ilgili olabilir. Hekimler tarafından gerekli tetkiklerin yapılması ile bu sebepler saptanıp, duruma uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir. Bu aşamada multidisipliner bir yaklaşım belirlenip koruyucu önlemler ve tedaviye yönelik ek tedbirler alınmalıdır. Birçok hastalıkta olduğu gibi beslenme tedavisi vertigolu hastalarda da oldukça önem arz etmektedir. Vertigolu hastalarda da baş dönmesi bulguları araştırılırken beslenme öyküsü, kilo alma-verme süre ve sıklığı ayrıca bireyin yaşam tarzı da değerlendirilmelidir. Kilo verme sürecinde ani kilo kayıpları sıvı-elektrolit dengesizliğine neden olup baş dönme semptomlarını arttırabilir.

Vertigoda Tüketilmemesi Gereken Besinler

  1. Yüksek yağlı diyet tüketimi kolesterol ve damar sağlığı açısından olumsuz etkiler yaratıp vertigo ataklarını tetikleyebilir.
  2. Basit şekerli proses besinlerin tüketim sıklığı glikoz metabolizmasındaki bozukluklara yol açarak indirek ve direk vertigo atakları üzerinde etkili olabilmektedir.
  3. Tuzlu besinler, ödem yaparak vücuttaki suyun tutulumuna neden olur, vestibüler sistemin dengesini olumsuz etkiler ve vertigo ataklarını tetikler.
  4. Alkol alımı ile ilgili çeşitli araştırmalar mevcuttur, alkol alımı kısıtlanmalıdır.
  5. Kahve, çay, enerji içecekleri, kakaonun kafein oranı yüksektir ve sınırlı tüketilmelidir. Aynı zamanda diüretik oldukları için vücuttaki su homeostazını olumsuz etkileyecektir.
  6. Diyet kola
  7. Çikolata
  8. Konsantre içecekler
  9. Soda

Vertigoda Tüketilmesi Önerilen Besinler

  1. Dengeli beslenme ve tüm besin gruplarına doğru oranda yer vermek oldukça önemlidir.
  2. Günlük su tüketimine dikkat edilmeli, kg başına 30 cc olacak şekilde ayarlanmalıdır. Su tüketimi vücuttaki sıvı dengesini koruma sebebiyle oldukça önemli bir konudur.
  3. Yumurta gibi kaliteli protein kaynakları tüketilmeli.
  4. Zerdeçal, antimikrobiyal etkisi vücuttaki inflamasyonu önleme amaçlı tüketilmeli.
  5. Diyetin hayvansal yağ oranı azaltılmalı, salata ve yemeklere zeytinyağı eklenmeli.
  6. Elma sirkesi vücut ph’sını düzenlemesinde etkilidir, salatalara elma sirkesi eklenebilir.
  7. Zencefil mide bulantısı, baş dönmesi, kusma gibi semptomlarda etki eder.
  8. Serbest radikaller kulak içindeki organlarda hasar oluşturabilir. Bu sebeple serbest radikal süpürücü etkiye sahip ORAC değeri yüksek besinleri tüketilmelidir. Bu besinler; mor, kırmızı renge sahip sebze ve meyvelerdir. Örneğin; nar, yaban mersini, ahududu, çilek gibi…
  9. Fındık, ceviz, badem tüketilmeli.
  10. Bağışıklığı güçlendirmek için D vitamini seviyeleri kontrol edilmeli, güneş ışınlarının direk etkisinden yararlanılmalıdır.
  11. Sigaradan uzak durulmalıdır.

Vertigolu hastaların yaşam tarzı oldukça önemlidir. Uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Stres ve anksiyete vertigo ataklarını arttırabilir.

Yazar:

Dyt. Nergiz Akıncı

instagram.com/nergizindiyetevi

Şunlara da göz atın;

  1. Vertigo neden olur?
  2. Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Guatr hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Crohn hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Parkinson hastaları nasıl beslenmeli?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!