Vazelinin Cilt İçin Faydaları Nelerdir?
Vazelin cilt üzerinde neye iyi gelir? Vazelinin cilt hastalıklarına faydaları nelerdir? Vazelin nasıl uygulanır? İşte, vazelinin cilt bakımına ve cilt hastalıklarına olan faydaları:

Vazelin, ham petrolden elde edilen, macun kıvamında ve açık renkli bir tür mineral yağdır. Kolayca yayılabildiği için, cilt üzerinde sıklıkla kullanılır. Vazelin, 140 yılı aşkın süredir yara, yanık ve tahriş olmuş ciltler için merhem niteliğinde tercih edilir. Vazelinin ana maddesi petrol olsa da, bu petrol cilt ve ellerinizde güvenle kullanılabilecek bir şekilde sunulur. Vazelin, mevcut nemi cilde hapsederek bir tür bariyer oluşturur. Bu yüzden cilt için bazı faydaları da bulunur.

Vazelinin Cilt Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

  1. Göz makyajı: Vazelin, petrol bazı sayesinde hemen hemen her türlü makyajı nazikçe çözer. Bu sayede göz çevresinde de (gözlere çok yakın olmayacak şekilde) kullanılabilir. 
  2. Nemi hapseder: Vazelin, cildi tahriş edebilecek maddeler eklemeden, ciltteki nemi hapseder. Uyumadan önce uygulandığı takdirde, yüzünüzün doğal nem ve yumuşaklığını geri kazandırır.
  3. Kesikleri iyileştirir: Vazelin, uygulanan bölgeyi kapatan koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, küçük kesiklerde ve sıyrıklarda iyileşmeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda bakterilerin yarayı işgal etmesini de engeller.
  4. Çatlayan dudakları onarır: Dudaklar sıcak veya soğuk havanın etkisiyle kolayca kuruyabilir. Dudaklarınıza vazelin sürdüğünüzde, bu bölgedeki hücreler yenilenir ve çatlaklar kısa sürede geçer. Ayrıca tat ve koku içermediği için, alerjik reaksiyon riski düşüktür.
  5. Kaşları şekillendirir: Vazelin, kaşları şekillendirme konusunda da etkilidir. İnce bir tabaka halinde uygulayarak tüyleri düzleştirebilirsiniz.


Vazelin Hangi Cilt Hastalıklarına İyi Gelir?

  1. Gül hastalığı

Vazelinin tıkayıcı özelliği, gül hastalığı olan kişilerde iltihaplı ve kırmızı cildin korunmasına yardımcı olabilir.

  1. Sedef hastalığı

Sedef hastalığının görüldüğü bölgelere vazelin uygulamanız, iyi bir önlemdir. Günlük kullanım için pratik olmasa da vazelin yüzünüze uygulayarak cildinizi tahriş etmeden nemi kapatabilirsiniz.

  1. Yaşlanma

Araştırmalar, vazelinin cildinizin yüzeyindeki peptitlerin düzenlenmesini arttırdığını buldular. Peptitler, daha popüler ve kanıtlanmış güzellik kremlerinin ve sıkılaştırıcı ürünlerin bazılarında popüler bir bileşendir.


Vazelin Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

  1. Güneş Sonrası Bakımı

Vazelin, güneş yanığı ve güneş hasarını tedavi etmek için güvenli değildir. Yağ bazlı olduğu için ısıyı hapsedebilir ve güneş yanığı semptomlarını kötüleştirebilir.

  1. Sivilce

Akneye meyilli bir cildiniz varsa, vazelin bu salgınları tetikleyebilir. Eğer cildinizde aktif bir sivilce varsa, vazelini yüzünüze sürmeyin.


Vazelin Hangi Cilt Tiplerinde Kullanılır?

  1. Kuru Ciltler

Vazelin, kuru ciltlerde kullanılması tavsiye edilen bir üründür. Çünkü kuruyan cilde yatıştırabilir ve cilde ihtiyaç duyduğu nemi geri kazandırabilir.

  1. Yağlı Ciltler

Vazelin, yağlı ciltlerde de güvenle kullanılır. Ancak karma veya aşırı yağlı bir cildiniz varsa, daha farklı ürünler kullanmayı deneyebilirsiniz.

  1. Hassas Ciltler

Vazelinin cilt üzerindeki etkileri kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak hassas cilt tipine sahip olan kişiler de, genellikle vazelin kullandıktan sonra herhangi bir sorun yaşamıyor.

Vazelinin Dezavantajları Nelerdir?

  1. Alerjik reaksiyonlar: Vazelin, nadiren de olsa ciltte alerjik reaksiyona neden olabilir. Özellikle petrol ürünlerine karşı hassasiyetiniz varsa, vazelin sürmekten kaçının.
  2. Tek başına nemlendirmez: Vazelin cildinizdeki nemi hapseder. Yani tek başına nemlendirici olarak kullanılmaz.
  3. Kiri hapsedebilir: Vazelin yüzünüzdeki nemi ve kiri kapatır. Bu yüzden temiz cilde uygulanması gerekir.
  4. Cildin üzerinde kalır: Vazelinin emilmesi daha fazla zaman alır ve her zaman cilt üzerinde bir tabaka kalır.
  5. Vazelin, makyajın altına uygulamak için çok kalın kalabilir. Bu yüzden genellikle makyajı temizlemek için tercih edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Cilt dokusunu iyileştirme yolları
  2. Retinol ne işe yarar?
  3. Kuru şampuan nasıl kullanılır?
  4. C vitamini serumunun faydaları nelerdir?
  5. Aromaterapi nasıl uygulanır?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!