Varis Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Varis hemen hemen herkesin uğraştığı bir hastalıktır. Varis neden oluşur? Varise ne iyi gelir? İşte, varis ağrılarına iyi gelecek, evde uygulayabileceğiniz yöntemler:

Varis Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Varis, damarlarınız büyüdüğünde, genişlediğinde ve kanla aşırı dolduğunda ortaya çıkar. Varisli damarlar tipik olarak şişmiş ve kabarık gör��nür ve mavimsi-mor veya kırmızı bir renge sahiptir. Dışarıdan bir gözle bakıldığında görülür. Genellikle ağrılıdırlar. Varis özellikle kadınlarda daha yaygındır. Tüm yetişkinlerin yaklaşık yüzde 25'inde varis vardır. Çoğu durumda, alt bacakta varisli damar gözükür.

Varisli Damar Neden Oluşur?

Varisli damarlar, damarlar düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Damarlarda kanın geriye doğru akmasını önleyen tek yönlü valfler bulunur. Bu valfler başarısız olduğunda, kalbe doğru devam etmek yerine damarlarda kan toplanmaya başlar. Daha sonra damarlar genişler. Varisli damarlar genellikle bacakları etkiler. Oradaki damarlar kalbinizden en uzak olanlardır ve yerçekimi kanın yukarı doğru akmasını zorlaştırır. Bunlar dışında; hamilelik, menopoz, 50 yaş üzeri olmak, uzun süreli ayakta durmak, aşırı kilo, genetik sebeplerle de varise sahip olabilirsiniz.

Varise İyi Gelen Besinler Nelerdir?

  1. Yüksek oranda rutin içeren besinler, varise iyi gelir. Bu besinlerin başında ise elma kabuğu, üzüm, kuşkonmaz, yeşil çay, karabuğday, kiraz, narenciye, soğan ve incir bulunur.
  2. Yüksek oranda B, C vitamini, E vitamini ve K vitamini içeren su teresi, varislerin iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.
  3. Antisiyonin bakımından zengin olan yaban mersini, varislerdeki kan akımını iyileştirir. Ayrıca hasar görmüş protein yapılarının onarılmasına da destek olur.
  4. Varise iyi gelen besinlerden biri de, pancardır. Düzenli olarak pancar tüketerek, varis oluşma riskini en aza indirebilirsiniz.
  5. Biberiye, varisin neden olduğu yanma ve ağrıları azaltır. Bunun için biberiye yağını, varisli bölgelere sürmeniz yeterlidir.
  6. Zencefil, çok eski zamanlardan beri varislere ve toplardamar bozukluklarının tedavisi için kullanılır.
  7. Turunçgiller, C vitamini içeriğiyle elastin ve kolajen üretimini destekler. Böylece damarların güçlenmesine katkıda bulunur.

Varisli Damarlara Ne İyi Gelir?

Genel olarak, doktorlar varisli damarları tedavi ederken yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmanızı isteyeceklerdir. Bazı değişiklikler ağrılardan kurtulmanızı kolaylaştırabilir.

  1. Yaşam tarzı değişiklikleri

Aşağıdaki değişiklikler varisli damarların oluşmasını veya kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir:

  1. Uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  2. Kilo verin veya sağlıklı bir kiloyu koruyun.
  3. Dolaşımınızı iyileştirmek için egzersiz yapın.
  4. Kompresyon çorapları veya çorapları kullanın.
  5. Zaten varisli damarlarınız varsa, yeni varisleri önlemek için bu adımları atmalısınız. Dinlenirken veya uyurken de bacaklarınızı kaldırmalısınız.
  1. Sıkıştırma

Doktorunuz size özel varis çorabı veya çorap giymenizi tavsiye edebilir. Bunlar, kanın kalbinize daha kolay akabilmesi için bacaklarınıza yeterince baskı uygular. Ayrıca şişliği azaltır. 

Sıkıştırma seviyesi değişir, ancak çoğu kompresyon çorabı türü eczanelerde veya tıbbi malzeme mağazalarında bulunur.

  1. Ameliyat

Yaşam tarzı değişiklikleri işe yaramıyorsa veya varisli damarlarınız çok fazla ağrıya neden oluyorsa veya genel sağlığınıza zarar veriyorsa, doktorunuz daha farklı bir tedavi yöntemine geçebilir. 


Önemli Not: Varis hastalığı ile baş ediyorsanız ya da sizde olduğunu düşünüyorsanız öncelikli olarak doktora başvurunuz. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinler
  2. İyileştirmeyi hızlandıran besinler
  3. Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Kemikleri güçlendiren besinler nelerdir?
  5. Bacak ağrısına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi