Üzüm, odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitkisinin adıdır. Üzüm, dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Sofralık olarak taze taze yenen üzümler, reçel, jöle, pekmez ve sirke yapımında kullanılır. Üzümün yaprakları zeytinyağlı yaprak sarma yapımında kullanılırken, üzüm meyvesi farklı tariflerde tercih edilebilir. İşte, kolayca yapabileceğiniz üzümlü tarifler:
Üzüm, sarımsak ve limon suyu ile hazırlanan bu turşu, kış aylarında yemeklerin yanında sunulur. Cam kavanozlarda uzun süre muhafaza edilebilir.
Üzüm, su ve şeker ile hazırlanan sorbe, yaz aylarında sık sık tercih edilen tatlılardan biridir. Dondurma şekli verilerek çubukta tüketilebilir. En az 4 saat dondurucuda bekletilmelidir.
Kırmızı üzüm ile hazırlanan üzüm suyu, yemeklerin yanında içecek olarak tercih edilir. Ortalama 20 dakika içinde hazırlanır. Bir bardak üzüm suyu, yaklaşık 110 kaloridir.
Tabanı unlu bisküviden oluşan üzümlü cheesecake, labne, krema ve jelatin ile lezzetlendirilir. Üst kısmı kırmızı ve beyaz üzümler ile süslenir.
Lor peyniri, damla sakızı ve limon suyu ile hazırlanan kek kurabiye, çay saatleri için idealdir. Porsiyonu 325 kalori olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Beyaz üzüm, su ve şeker ile hazırlanan bu reçel, kahvaltı sofralarına renk katar. Aroma vermek için anason veya karanfil ekleyebilirsiniz.
İri üzüm taneleri ile hazırlanan peynirli üzümler, davet sofralarında atıştırmalık olarak sunulur. Üzümlerin iç harcı keçi peyniri ve lor peyniri ile doldurulur.
Üzüm, çilek, ahududu, ananas ve yaban mersini ile hazırlanan bu tatlı, bol meyveli yapısıyla herkesi kendine hayran bırakır. Çikolata sosu ve dondurma eşliğinde servis edilir.
Üzüm suyu, mısır nişastası ve ceviz ile hazırlanan bu tatlı, pepeçura olarak da bilinir. Üzeri ceviz ve hindistan cevizi ile süslenebilir. Yöresel bir tatlıdır.
Kıtır tart hamuru ve krema ile hazırlanan üzümlü tart, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Üzeri siyah üzüm ve pudra şekeri ile süslenir.
Şunlara da göz atın;