Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi belirli tahıl tanelerinde doğal olarak bulunan çeşitli proteinlerden oluşan bir gruptur. Glutensiz diyetler, özellikle gluten intoleransı ve çölyak hastalığına karşı artan farkındalık sayesinde giderek daha popüler hale geliyor. Günümüzde tüm çölyak hastalarının glutensiz diyete tam olarak uyması ve yaşam boyu sürdürmesi gerekmektedir.
Çölyak hastalığı olan kişilerin gluten ile tetiklenen bir bağışıklık reaksiyonu görülmektedir. Gluten içeren yiyecekleri yediklerinde bağırsaklarında ve vücudun diğer kısımlarında iltihaplanma ve hasar gelişmektedir.
Gluten intoleransı, kişilerin gluten yedikten sonra şişkin ve yorgun hissetmesine neden olmaktadır. Gluten, başta buğday olmak üzere birçok gıdada bulunan bir proteindir. Gluten intoleransı, çölyaksız gluten duyarlılığı olarak da adlandırılır. Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi ile aynı şey değildir.
Glutensiz beslenmek isteyenler için nefis pankek tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Glutensiz un, yumurta ve süt ile hazırlanan pankeki, muz ve çikolata parçaları ile zenginleştirebilirsiniz. Krep ile benzer bir şekilde hazırlanan bu pizza, yalnız 6 malzemeden oluşur. İsteğe göre farklı sebzelerle zenginleştirilebilir. Ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Bitter çikolatanın yoğun bir tat ve renk verdiği krem şokola, görünümü ile pudinge benzer. Ancak daha koyu ve yoğun bir kıvama sahiptir. Karabuğday unu ile hazırlanan bu muffin, kayısı veya kuru üzümle zenginleştirilir. Özellikle çay saatlerinde sunulabilecek nefis tariflerden biridir. Yazar: Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan instagram.com/drdyttubakayantapan Şunlara da göz atın;