Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Bu ay düşüncelerimiz ve hissettiklerimizin farkına varmak, hem bedeni hem de ruhu sağlıklı bir şekilde beslemek için çok değerli bir ay.. Dengeli bir sahur ve iftar yemekleri ile bedenimizi en iyi şekilde beslemeye özen göstermeliyiz. İftar yemeğine başlangıç için çorbayı tercih etmek en iyi tercihlerden biridir. Diğer yemekleri de hemen sofranıza getirmek yerine sırayla getirebilirsiniz. Böylece iştahınızı yöneterek hepsini yavaşça yiyebilir ve düzensiz yemenin önüne geçebilirsiniz. Gün boyu uzun süren açlıktan sonra iftarda yemek yemeye ara vermek zor gelebilir. Bu yüzden ilk günler her lokmada çatal ve bıçağını bırakmayı deneyebilirsiniz. İftardan sonra tatlı ya da meyve yemek için 1.5-2 saat kadar bekleyin. Uzun süreli açlık sonunda düşen kan şekeri hemen karbonhidrat ve tatlıya yönelmenize ve ani kan şekeri dalgalanmalarına sebep olabilir. Tek öğünle vücudunuzu sınamaktan kaçının ve sahuru atlamamaya çalışın. Yumurta ve az tuzlu peynirler gibi protein oranı yüksek besinler, Tam buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahıllı besinler ile yeşil yapraklı lif kaynağı besinleri tüketmeye özen gösterin. Tuzsuz zeytin ve çiğ kuruyemiş gibi yağ gruplarını eklemek ise gün doygunluğun uzamasına yardımcı olacaktır. Sahur zamanı çok aç hissetmiyorsanız süt, kefir gibi sıvı besinler ya da yulaflı kaseler de tüketebilirsiniz. Gün içinde azalan öğün sayısı, yetersiz lif ve su tüketimi kabızlık ve sindirim problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Bu yüzden sahur ve iftara kuru meyve, salata ve yeşillik eklemelisin. İftar ve sahur arası saat başı kocaman bir bardak su içmeyi de unutmayın..
Sevgiler
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeleri iyice karıştıralım ve ısıttığımız tavayı yapışmaması içinbiraz yağlayalım. Karışımı döküp kapağını kapatalım. Piştikten sonra çeviripdiğer tarafınıda pişirdikten sonra yemeye hazır.
Malzemeler;
Yapılışı: Domatesleri ince ince dilimleyip zeytinyağında iki tarafını dapişirelim. Çırptığımız yumurtaları ekleyip kapağını kapatalım ve 5 dakikapişmeye bırakalım. Daha sonra lavaşı bastırıp ters çevirelim. İkiye katlayıp dilimledikten sonra hazır. Kahvaltıda mutlaka deneyin.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurta, yoğurt ve yulafı karıştıralım. Çok az yağladığımız tavaya dökelim ve kapağını kapatalım. Kısık ateşte pişirelim. Daha sonra ters çevirip salça, kaşar peyniri ve dilediğimiz malzemeleri koyalım. Kapağını kapatıp 5-10 dakika daha pişirdikten sonra hazır. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Ekmeğin arasına alıp ezdiğimiz avokado, labne, tuz, baharatı karıştırıp ekleyelim. Haşlanmış yumurta, peynir ve yeşillik ekleyip sardıktan sonra afiyetle yiyebiliriz.
Malzemeler;
Yapılışı: Havucu rendeleyelim ve pırasayı doğrayalım. 1 tatlı k. zeytinyağı ile soteleyelim. Ilıdıktan sonra bir kaseye alıp yumurta, mısır unu, tuz, baharat ve kabartma tozunu ekleyelim. Çok az yağladığımız tavaya alıp iki tarafını da pişirelim. İsterseniz yağlı kağıt serili tepsiye alıp fırında pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurta süt ve unu çırpalım. Minik minik doğradığımız biberleri ve yeşillikleri ekleyip karıştıralım. Az yağlı tavaya incecik dökelim ve iki tarafını da pişirelim. Piştikten sonra kaşar peyniri ekleyip ikiye katlayalım. Peyniri eridikten sonra alıp afiyetle yiyebiliriz.
Malzemeler;
Yapılışı: Yağ ve yulafı tavaya alıp kıtırlaşana kadar kavuralım. Daha sonra doğradığımız kuruyemiş ve kuru meyve karışımını koyup karıştıralım. Kavanoza dilediğimiz kırmızı meyveyi alıp ezelim. Üzerine vanilya eklediğimiz yoğurdu koyalım. Soğuyan granolayı da üzerine döktükten sonra hazır. Buzdolabına koyup sabah yanınızda götürebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Yulaf, süt ve tarçını kaynayıp kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim. Kaseye alıp üzerine diğer malzemeleri ekleyelim ve hazır.
Meyve: 1 küçük muz, şeftali elma, armut, 4-5 adet kayısı veya 1 avuç kırmızı meyve koyabilirsin. Fıstık ezmesi yerine 2 ceviz veya 8-10 adet badem / çiğ fındık eklenebilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Malzemeleri blenderdan geçirip az zeytinyağı sürülmüş tavada arkalı önlü pişirelim. Kahvaltı eşlikçisi lavaşlarımız hazır. Arasına 2-3 dilim peynir ya da 2 yumurta koyabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Ispanak, yumurta, yulaf unu ve tuzu robottan geçirelim. Yağlı kağıt serili tost makinesinde 1-2 dakika pişirelim. Daha sonra arasına peynir ekleyip ikiye katlayalım. (Dilerseniz az yağlı tavada krep şeklinde de yapabilirsiniz.) Tekrar kapatıp çok az beklettim çünkü peynirler hemen eriyor.
Malzemeler;
Yapılışı: Arpa şehriye hafif tuzlu suda haşlayıp süzülür. Havuç soyulup rendelenir ve tavada biraz zeytinyağında kavrulur. Kornişon ve maydanoz ince kıyılır. Yoğurt, mayonez, sarımsak ve tuzu karıştırın. Şehriye, kavrulmuş havuç ve diğer malzemeler ile güzelce karıştırın. Servis tabağına alın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile toz biber, haşlanmış şerit kesilmiş kuru domates, köz biber ve cevizi kısa kavurun ve salatanın üzerine gezdirin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Ispanak yapraklarını iyice yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Bulguru derin bir kapta kaynar su ile ıslatın. Tuz ve pul biber ekledikten sonra karıştırıp, ağzını bir kapakla kapatın. Suyunu çekip, soğuduktan sonra içine iri kıyılmış ıspanak yaprağı ile taze soğanı ilave edin. Bir kapta zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzu karıştırın. Salatanın üzerine gezdirin ve tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra nar taneleri ile süsleyip, servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Brokoliyi ortadan kesin yarısını kullanıyoruz, brokoliyi çiçeklerine ayırın tarttığınızda 170 gr kadar çıkıyor. Yıkayıp temizledikten sonra brokoliyi blenderda çekin yumurta kırıp karıştırın. Az yağlanmış tavaya karışımı yayın altı pişince kapak yardımıyla tersini çevirin maşayla çevirmeye çalışmayın dağılır. Üzeri için sos malzemelerini karıştırıp sürün ve istediğiniz malzemeleri ekleyin ben kapya biber ve kaşar rendesi ekledim kaşar eriyince hazır. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Tavuk göğsünü yatay olacak şekilde ortadan ikiye keselim. Yağlı kağıt serili tepsiye yayalım. Galeta ununa bulayıp üzerine zeytinyağı sürelim. Fırında hafif kızarana kadar pişirelim. Daha sonra üzerine salçalı sos, kaşar peyniri ve diğer malzemeleri ekleyip 10 - 15 dakika daha fırına gönderelim. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Mercimekleri haşladıktan sonra blenderdan geçirelim. Yumurta, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, sarımsak, galeta unu, kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları ekleyip iyice yoğuralım. Yağ eklediğimiz tavada iki tarafını da pişirelim ve hazır. Afiyet olsun
Malzemeler;
Yapılışı: Ekmeklerimizi küp küp doğrayıp tost makinesinde kızartalım. Yoğurdumuza isteğe göre sarımsak rendeleyip, az su ilave ederek karıştıralım. Tavuklarımızı ister tavada ister suda pişirelim, ben az zeytinyağı kekik, köri ve biberle marine edip pişirdim. En son ekmeklerin üzerine yoğurdumuzu, onun üzerine salçalı sos veya domates sosumuzu ilave edelim. Pişen tavuklarımızı da tabağımıza alalım ve afiyetle yiyelim. Tavuk yerine ette kullanabilirsiniz, çok doyurucu ve çok pratik bir öğün oluyor, afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Tavuk bir tencerede güzelce haşlanır suyu süzgeçten geçirip ayrılır. Tavuklar biraz soğuduktan sonra eti tiftiklenir. Ben çorbaya tüm tavuk suyunu kullandım siz isterseniz 1 litre tavuk suyu 1 litre normal su kullanabilirsiniz. Tencereye yağlar alınır ince kıyılmış soğan kavrulur. Ardından havuç eklenip biraz çevirdikten sonrada un ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Tavuk suyu içine dökülür ve topaklanmaması için hızlıca karıştırılır. Şehriye eklenir ve yumuşayana kadar orta ateşte pişirilir. Tuz, baharatlar, tavuk erleri ve sarımsak eklenir, kaynamaya başladıktan sonra da son olarak limon suyu ilave edilip bir taşım kaynatıp altı kapatılır
Malzemeler;
Yapılışı: Lahanaları incecik doğrayın. Havucu rendeleyin. (Yumuşaması için tuz döküp elinizle biraz yoğurabilirsiniz) Hazırladığımız sos ile birlikte tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Besleyiciliği arttırmak için üzerine haşlanmış tavuk didiklenebilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Derin bir kapta kıyma ve diğer köfte malzemeleri ile yoğurun ve 10 dk buzdolabında bekletin. Köftelerinize top top şekil verin ve hafif unlayın. Bir tencerenin içerisine yağı alın, hafif kızdırın. Salça ilave ederek güzelce kavurun. Ardından suyu azar azar ilave edin. Limonu sıkın ve karabiberi de ilave din. Kaynamaya bırakın. Şekil verdiğiniz köfteleri kaynamakta olan salçalı suyun içerisine atın ve köfteler yumuşayana kadar pişirin. Ardından isteğe bağlı tuz ilave edin ve ocaktan alarak sıcak sıcak servis edin. Afiyetler olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Ispanakları ince ince doğrayalım. Bir kasede tüm malzemeleri karıştırıp iyice yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yassı şekilde tepsiye alalım. 180 derece fırında veya airfryer da pişirdikten sonra yoğurt ve salçalı sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Karnabaharı robottan geçirelim. Soğanı küçük küçük doğrayıp zeytinyağı ve salça ile soteleyelim. Robottan geçirdiğimiz karnabaharı ekleyelim ve 10-15 dakika karıştırarak pişirelim. Bir kaseye alarak ara sıra karıştıralım ve soğumasını bekleyelim. O sırada yeşillikle sebzeleri keselim ve kaseye ekleyelim. Nar ekşisi, limon ve baharatları ekleyip karıştıralım. Geçen seneki popüler tariflerimden Afiyetler olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Pancarları 3 bardak suyla haşlayalım sonrasında 2 bardak pancar suyu ile bulguları ıslatalım. Salça, baharat, limon ve zeytinyağıyla iyice karıştıralım. Haşladığımız pancarın rendesi ve yeşillikleri koyduktan sonra hazır.
Yazar:
Dyt. Merve Karakaya
Şunlara da göz atın;