Evde en çok kullanılan küçük ev aletlerinin başında ütü gelir. Kireçli suya sahip olan bölgelerde ütünün kireçlenmesi durumu sık sık görülebilir. Kireç oluşumu ütünün ömrünü kısaltır ve kıyafetlerinizin zarar görmesine neden olabilir. Sıcak ve soğuk suda bulunan mineraller, ısı kaybı sırasında kristalize olur. Bu mineraller bulundukları boşluğu tıkar ve kullanımı kısıtlar. Kireç oluşumu ilk aşamada ütünün verimli çalışmasını önlerken uzun vadede bozulmaya neden olabilir. Bu yüzden ütü ayda bir kez temizlenmelidir. İşte, ütü kirecini temizlemek için 5 doğal yöntem:
Ütüyü birkaç dakika ısıtın. Isının ütünün fişini çekin. Beyaz sirke veya temizlik sirkesini ütünün alt tabanına dökün. Alt deliklerden sirkenin girdiğine emin olun ve birkaç dakika bekleyin. Bu işlemi ayda 1 defa deneyebilirsiniz.
Bir su kabının içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu ve 1 fincan sıcak su ekleyip karıştırın. Eriyen limon tuzlu suyu ütünün su haznesine dökün. Ütüyü yüksek derecede çalıştırarak kireçlerin dökülmesini sağlayın.
Ütünün altındaki delikleri kürdan yardımıyla açın. Tüm deliklere karbonat serpiştirin. Ütünün altını yarım limon ile sürün ve ütüyü 1 dakika ısıtın. Daha sonra fişini çekin ve kireçlerin temizlenmesini bekleyin. Eşit oranlarda su ve sirke ruhunu karıştırın. Karışımı ütünün su haznesine doldurun. Ütüyü fişe takın ve kirecin temizlenmesini izleyin. Ardından fişten çıkarabilirsiniz. Bu yöntemi ayda 1 kez uygulayabilirsiniz. Kireç çözücü deterjanları kullanırken hassas olmanız ve kokuyu içinize çekmemeniz gerekir. Ütüyü ters çevirin ve kireç çözücüyü, ütünün deliklerinden azar azar dökün. Ardından su haznesine 1 kap su koyun ve ütüyü düşük ısıda çalıştırın. Şunlara da göz atın;