Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir, ne iyi gelir? Üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer ve ne tüketmek gerekir? Dyt. Sena Pekşen, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için uygulamanız gerekenleri anlattı..

Üst solunum yolu hastalığının, havaların soğumasıyla özellikle kış aylarında artış gösteren bir rahatsızlık olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Sena Pekşen, “Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu sırasında yeterli sıvı alımı özellikle önemlidir. Çünkü mukusun inceltilmesine yardımcı olur ve nefes almayı kolaylaştırır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi önemlidir. Önemli antioksidanlar A ve C ve E vitaminleridir. Antioksidanlar akciğer dokusunu serbest radikallerden ve hücresel hasarlardan korumaya yardımcı olur” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Sena Pekşen, kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirici besinler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Vücut Direncini Azaltıyor

Üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığının, havaların soğumasıyla birlikte özellikle kış aylarında artış gösteren bir rahatsızlıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu en çok kapalı, kalabalık, yeteri kadar havalandırılmayan ortamlardan bulaşır. Vücut direncinde ani düşüş yaşanması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması, geçiş dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırır. İnsanların sosyal hayatını etkileyerek yaşam kalitesini düşüren, sürekli bitkin ve yorgun hissettiren vücut direncini zayıflatan bulaşıcı hastalıklardır. Bazı kişilerde bu hastalıklar hafif ve ayakta atlatılsa da, bazı kişilerde son derece zorlu ve ağır şekilde geçer.

Meyve ve Sebze Tüketilmeli

Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu sırasında yeterli sıvı alımı özellikle önemlidir çünkü mukusun inceltilmesine yardımcı olur ve nefes almayı kolaylaştırır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi önemlidir. Önemli antioksidanlar A, C ve E vitaminleridir. Antioksidanlar akciğer dokusunu serbest radikallerden ve hücresel hasarlardan korumaya yardımcı olur. Kabak,
brokoli, havuç, kapya biber, karnabahar, maydanoz, portakal, mandalina gibi meyve ve sebzelerin tüketimini bu dönemde artırabilirsiniz. Günde mevsimine uygun 1-2 porsiyon meyve ve 3-4 porsiyon sebze tüketilmelidir.

Bitki Çayları Tercih Edilebilir

Tükettiğimiz siyah çay miktarını azaltıp bunun yerine kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, yeşil çay gibi bitki çaylarının ölçülü bir şekilde içilmesi, içerdikleri antioksidanlar sayesinde bağışıklık
sisteminin kuvvetlenmesini sağlıyor. İçeriğindeki bileşimler ve etkin bir yağ olan cineol içermesi sayesinde doğal bir antibiyotik özelliği taşıyarak bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösterirken öksürüğe de iyi gelmektedir. İçerdiği 'kateşin' sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu içerdiği yüksek C vitamini (askorbik asit) ile soğuk algınlığı ve grip için önemli bir destekleyicidir.

Ihlamur diğer bitkilerde olduğu gibi içerdiği polifenolik bileşiklerle antioksidan ve antimikrobiyal özellikler gösterir. Solunum yollarını rahatlatır.

Solunum Rahatsızlıklarına Karşı Kivi

Besin değeri açısından çok zengin bir kök bitki olan zencefil, içeriğinde doğal olarak bulunan “gingerol” maddesi sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirir. Grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olan kivi, içerdiği bol miktardaki C vitamininin yanı sıra A, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından da oldukça zengin bir besindir. Kivinin ayrıca kış aylarında artan astım ataklarını önlemede de etkisi olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki “antosiyanin” adlı bileşen sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren nar, gribe karşı korunmada etkili bir besindir. Soğandaki fisetin ve kuersetin, sarımsakta allisin gibi fitokimyasalları içermesinden dolayı doğal antibiyotik olarak bilinen soğan ve sarımsak immun sağlığımızı desteklemektedir.

Yazar:

Dyt. Sena Pekşen

instagram.com/dytsenapeksen

Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklarda grip nasıl geçer?
  2. Böbreklere iyi gelen besinler
  3. Hangi besinler vücuttaki iltihaplanmayı engeller?
  4. Metabolizmayı hızlandıran besinler
  5. C vitamini soğuk algınlığına iyi gelir mi?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!