Un Çeşitleri Nelerdir: Sağlıklı Unlar Hangileri?
Un çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit un var? En sağlıklı un hangisi? Hangi un, nasıl kullanılır? İşte, yemeklerde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz en sağlıklı un çeşitleri:

Tahılların öğütülmesiyle elde edilen toz yapıdaki maddeye un denir. En çok kullanılan un çeşidi ise buğdaydan elde edilenler. Yulaf, siyez, çavdar gibi diğer un çeşitleri, genelde tahılın ismiyle anılır. Renkleri ve büyüklükleri, elde edilen maddeye göre değişiklik gösterir. Tahılın üç bölümünün de öğütülmesiyle elde edilen unlar, en sağlıklı un çeşitleri arasında yerini alır. Sanayi tipi unlar içinde kullanılan katkı maddelerinden dolayı zararlıdır. Taş değirmende öğütülmüş doğal unlar ise, diğer çeşitlere göre daha sağlıklıdır.


Un Çeşitleri Nelerdir?

  1. Buğday unu: Buğdaydan elde edilen un çeşididir. Ülkemizde en çok tüketilen un, buğday unudur. Beyaz un olarak da bilinir. Yapımında katkı maddeleri kullanıldığı için, sağlık açısından sakıncalı olabilir. 
  2. Siyez unu: Siyez buğdayı, genetiği değiştirilmemiş iki buğdaydan biridir. İçerisinde protein ve karotenoid bulundurulur. Kastamonu bölgesinde yoğun olarak yetiştirilir. Siyez unu, yoğun lif ve protein ile kilo vermeye yardımcı olabilir. Beyaz una göre daha sağlıklıdır.
  3. Kavılca unu: Soğuk iklimlerde yetiştirilen kavılca buğdayı, ülkemizde en çok Kars'ta yetiştirilir. Bu buğdayın kalın ve katmanlı kabuğu vardır ve gluten miktarı oldukça düşüktür. Bu yüzden çölyak hastalarının ilk tercih ettiği unlardan biridir. Elle hasat edilir.
  4. Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
  5. Çavdar unu: Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir. Diyabete karşı direnç sağladığı ve kalp sağlığını koruduğu düşünülmektedir.
  6. Yulaf unu: Diyet listelerinde son yıllarda sık sık kullanılan yulaf, kan şekerini dengede tutar. Yulaftan elde edilen un ise tokluk hissi yaratır ve kilo verme sürecine destek olur.
  7. Kinoa unu: Güney Amerika'da tüketilen kinoa, esansiyel aminoasitlerin tümünü içerir. Yüksek oranda lif, protein ve vitamin içerir. Glutensiz olduğu için çölyak hastaları tarafından da tercih edilir. Kinoa ununun fındığımsı bir tadı olduğu söylenmektedir. 


  1. Kestane unu: Kestanenin kurutulup öğütülmesiyle edilen kestane unu, İtalyan mutfağında 'tatlı un' olarak bilinir. Potasyum, fosfor ve magnezyum açısından zengindir ve gluten içermez.
  2. Nohut unu: Bangladeş, Pakistan ve Hint mutfaklarında kullanılan nohut unu, protein bakımından son derece zengindir. Beyaz una kıyasla daha yapışkan bir dokuya sahip. Bu yüzden bazı yemeklerde bağlayıcı olarak kullanılabilir.
  3. Badem unu: Bir bardağında 90 adet badem bulunduran bu un, E vitamini bakımından zengindir. Keklerde ve kurabiyelerde tercih edilen badem unu, gluten içermez, kan basıncı ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. 
  4. Keçiboynuzu unu: Çinko, magnezyum gibi minerallerle dolu olan keçiboynuzu unu, mideyi korur ve sindirimi düzenler. 
  5. Soya unu: Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilir. B vitamini ve demir bakımından zengindir. Yağlı ve yağsız versiyonlarıyla satışa sunulur. Gluten içermeyen soya unu, spor yapanlar tarafından tercih edilir.
  6. Karabuğday unu: İçinde bol miktarda protein, lif, B1 ve E vitamini barındıran karabuğday unu, kalp sağlığı için harika bir alternatiftir. Genelde makarna ve fazla kabarmasını istemediğiniz tarifler kullanabilirsiniz.
  7. Pirinç unu: Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezi olan pirinç unu, gluten içermez. Beyaz una karşı sağlıklı bir alternatif olarak pirinç unu, soslarda, çorbalarda ve hamur işlerinde tercih edilir.
  8. Kepek unu: Buğday kepeğinden elde edilen kepekli un, metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Bu yüzden diyet yapanların tercih edebileceği un çeşitlerinden biridir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Yenilebilir yumurta çeşitleri nelerdir?
  2. Pirinç çeşitleri
  3. En sağlıklı peynir çeşitleri
  4. Tuz çeşitleri nelerdir?
  5. Makarna çeşitleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti