Turşu Suyunun Faydaları Ne? Kaç kalori? Zararları Ne? 3 Soru 3 Cevap
TDK, turşuyu "Tuzlu suda, sirkede bırakılarak özel bir kıvama getirilmiş sebze veya meyva" olarak tanımlar. Turşunun Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri var. Peki, ya turşu suyu? Bu makalede turşu suyunun faydaları, kalori değeri ve tüketilirken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi sorulara bakıyoruz.

Diyetisyen Gülçin Işık, sofralarımızdan eksik etmediğimiz turşunun ve turşu suyunun faydaları; tüketim önerileriyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Işık, "Turşu ya da turşunun suyu; probiyotik açısından oldukça zengindir. Probiyotik bakteriler, sindirim sistemini düzenler, emilimi düzenler, bağışıklığın güçlü olmasını sağlar. Sağlıklı, yeterli dışkılama, vücuttaki toksinlerin süpürülmesi, sağlıklı bağırsak florası ile mümkündür. Probiyotikler ise burada bağırsak florasını destekleyerek önemli bir rol oynar" diyor.

Turşu Suyunun Faydaları Nelerdir?

Işık, turşu suyunun faydalarını şöyle sıralıyor:

  1. Proiyotik özelliği vardır.
  2. Yalnızca probiyotik değil, aynı zamanda da magnezyum zenginidir. Kas sisteminde, sinir sisteminde, böbreklerde, kemik sağlığında etkili olan magnezyum, toplumda eksikliği çok görülen bir mineraldir. Turşu suyunda magnezyum oldukça yüksek miktarda vardır.
  3. Tuz ve diğer mineraller sayesinde elektrolit dengesini sağlar.
  4. Özellikle sporcu bireylerde turşu suyu çok faydalıdır. Sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineral kayıplarında bunu geri yerine koyarken turşu suyundan faydalanmak mümkündür.
  5. Bağırsak florasında yardımcı olması sayesinde hazmı kolaylaştırır, kabızlık sorunu ile başa çıkarken turşu suyu kullanılabilir.
  6. Yüksek antioksidan içerir. Antikanserojen etkisi bulunur.
  7. Bağışıklığı güçlendirir. Viral enfeksiyonlarda özellikle boğaz enfeksiyonlarında florayı düzenleyerek hastalıklardan korur.
  8. İçerisindeki sirke sayesinde kan şekerini dengeler.

Turşu Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Peki, turşu veya turşu suyu tüketirken nelere dikkat edilmeli? Işık bu soruyu da şöyle yanıtlıyor:

  1. Turşunun ve dolayısıyla suyunun raf ömrü uzundur. Saklaması kolaydır, hazırlaması kolaydır. Genellikle 1 sene saklanabilir. Bozulma halinde kötü koku ile anlaşılabilir. Gıda zehirlenmesi yaşamamak için şüphelendiğiniz durumlarda tüketmeyiniz.
  2. Pek çok faydası bulunmasına rağmen fazla tüketimde tansiyon dengesizlikleri yapabilir.
  3. Şişkinlik, ödem gibi sorunlara yol açabilir.
  4. Tansiyon hastaları, kalp hastalıkları olan bireyler, kilo vermeye çalışan kişiler bunu tüketirken doktoruna danışmalıdır.
  5. Her besinde olduğu gibi bu besini de fazla tüketmenin yan etkileri olacaktır. Reflü, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıkları olanların ya da diş minesi rahatsızlıkları olanlar, ağız içi yaraları olanlar tüketmemeleri gerekir.

200 Gram Turşu Suyu 25 Kkal Ama Bu Uyarılara Dikkat!

200 gram turşu suyu yaklaşık 25 kkal değerindedir. Yani oldukça düşüktür. Bu nedenle diyet yapan bireylerde tercih edilebilir. Ancak tuz içeriği yüksek olduğu için ödem yapma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Kalori açısından oldukça avantajlı bir besin olsa da tuz içeriği yüksek olduğundan 1 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmez. Zira ani tuz yüklemesi tansiyonda oynamalara neden olabilir.

Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin

Şunlara da göz atın;

  1. Turşu suyunun kullanım alanları
  2. Turşu suyu neden bulanır?
  3. Kışlık turşu nasıl yapılır?
  4. Diyette turşu yenir mi?
  5. Pancar turşusu tüketmek iyi mi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Zest Nedir, Nasıl Uygulanır?
Enginar Nasıl Saklanır: En Etkili Enginar Saklama Yöntemleri
Kivinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
Terbiyeli Çorba Tarifleri: Hastalıklara Şifa Olacak 10 Terbiyeli Çorba Tarifi
Kış Meyveleri Nelerdir: Şifa Deposu 11 Besleyici Kış Meyvesi
Cennet Hurması Nasıl Dondurulur?