Turpgiller familyasının bir üyesi olan turp, beyaz, kara ve kırmızı gibi çeşitlere sahiptir. En çok Avrupa ve Japonya'da yetiştirilen turp, C vitamini bakımından zengin bir sebzedir. Sindirim sistemini düzenleyen bu besin, aynı zamanda mide ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Tansiyonun düşmesinde de etkili rol oynar. Bronşit ve öksürüğe karşı etkilidir. Peki, turp ile hangi yemekler yapılır, turp hangi yemeklerde kullanılır? İşte, kolayca hazırlayabileceğiniz 10 farklı turplu tarif:
Turp, genellikle salataların içerisinde kullanılan bir besindir. Turp salatası, 10 dakikada hazırlanır ve ana yemeklerin yanında sunulur. Maydanozla zenginleştirilen turp salatasının porsiyonu, yaklaşık 75 kalori değerindedir. Turp, topraktan çıkartıldığında genellikle meyve kısmı kullanılır ve otu tercih edilmez. Ancak bu kez hem turp, hem de turp otunu ceviz ve elma ile birleştirerek nefis bir salata hazırlayabilirsiniz. Turp, krema, paprika biberi ve frenk soğanı ile hazırlanan turp çorbası, kış aylarında içinizi ısıtan bir yemektir. Faydaları saymakla bitmeyen turp çorbasını, başlangıç menülerine ekleyebilirsiniz. Turp, atıştırmalık olarak da sunulabilen bir sebzedir. Turpları ince uzum dilimler halinde doğrayarak sarımsak sos eşliğinde sunabilirsiniz. Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan soya soslu turp, zeytinyağı, soğan ve dolmalık fıstık ile birlikte sunulur. Hazırlanan karışımda fırında 15 dakika pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır. Ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz hafif atıştırmalıklar arıyorsanız, kızarmış turp tam size göre. Baharatlarla zenginleştirilen turp dilimlerini fırında pişirdikten sonra sunum tabağına alabilirsiniz. Kalabalık davet sofralarında küçük kanepelere ve ekmek üstü lezzetlere sık sık yer verilir. Krem peynir, turp ve nane yaprakları ile hazırlanan bu tarifi, başlangıç olarak servis edebilirsiniz. Turp ve domatesi hiç birlikte denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, turp, keçi peyniri ve soğanlı harçtan oluşan domates dolması tarifini mutlaka defterinize ekleyin. Hem salata yapımında, hem de cips gibi atıştırmalıkların yanında sunabileceğiniz turplu dip sos, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır. Artan sosunuzu streç filme sararak buzdolabında muhafaza edebilir, 1-2 gün içinde afiyetle tüketebilirsiniz. Yemeklerin yanında sunabileceğiniz turplu ve naneli yoğurt, oldukça hafiftir. Ortalama 15 dakika içerisinde hazırlanır. İsteğe göre et ve sebze yemeklerinin yanına eklenebilir. Şunlara da göz atın;