Turp, manavdaki ya da bahçenizdeki favori sebzeniz olmayabilir ancak en sağlıklı sebzelerden biridir. Gerekli değeri vermediğimiz turp zengin besinler ile doludur. Hatta bazı sağlık koşullarına yardımcı olabilir veya bunları önleyebilirler.
Turp, Brassica ailesinden kök sebzelerdir. Turpun yakın akrabaları şunlardır:
Turpların farklı renkleri ve şekilleri vardır. En popüler turp kırmızı turptur. Diğer çeşitler beyaz, mor veya siyahtır. Daha büyük ve dikdörtgen şeklinde olabilirler. Turpların çoğu biberli bir tada sahiptir, ancak bazıları tatlı olabilir. Beyaz turp daha açık renkli çeşitler daha hafif bir tada sahiptir. Yerde çok uzun süre bırakılırsa veya hemen yenilmezse turplar aşırı keskinleşir. Daha küçük turplar en iyi lezzet ve dokuya sahip olma eğilimindedir.
Turp ile ilgili deneyler ve kesin sonuçlar fazla yoktur, ancak turp yüzyıllardır halk ilacı olarak kullanılır. Ayurveda ve Geleneksel Çin Tıbbında ateş, boğaz ağrısı, safra bozuklukları ve iltihaplanma gibi birçok durumu tedavi etmek için kullanılırlar.
½ su bardağı dilimlenmiş turp porsiyonu yaklaşık 12 kalori içerir ve neredeyse hiç yağ içermez, bu nedenle sağlıklı beslenmenizi sabote etmezler. Çıtır çıtır yenebilecek mükemmel bir atıştırmalıktır. Turp iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan ve yaşlanma, sağlıksız yaşam tarzı ve çevresel toksinlerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır. C vitamini ayrıca sağlıklı cilt ve kan damarlarını destekleyen kolajen üretiminde de önemli bir rol oynar. Turp az miktarda olsa potasyum, folat, riboflavin, niasin, B-6 vitamini, K vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor, bakır, manganez, sodyum içerir.
Turp gibi turpgillerden sebzeleri yemek kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Linus Pauling Enstitüsüne göre, turpgillerden sebzeler, suyla birleştiğinde izotiyosiyanatlara parçalanan bileşikler içerir. İzotiyosiyanatlar, kansere neden olan maddelerin vücuttan atılmasına ve tümör gelişiminin önlenmesine yardımcı olur.
½ su bardağı turp porsiyonu size 1 gram lif verir. Her gün birkaç porsiyon yemek, günlük lif alım hedefinize ulaşmanıza yardımcı olur. Lif, atıkların bağırsaklarınızdan geçmesine yardımcı olmak için dışkınızı şişirerek kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Lif ayrıca kan şekeri seviyelerini yönetmenize yardımcı olabilir ve kilo kaybı ve düşük kolesterol ile bağlantılıdır.
Turp, doğal bir mantar önleyicidir. Birçok mantarın oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Şunlara da göz atın;