Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin tanıtım çalışmaları kapsamında en popüler sokak lezzetlerini açıkladı. Türk mutfağı gastronomi merkezi olsa da, sokak lezzetlerinin de oldukça lezzetli olduğu vurgulandı. Sokak lezzetlerinin yer verildiği yazıda “Türk halkı göçebe bir geçmişe sahiptir ve bu, sokak yemek kültürünün ülke genelinde son derece zengin ve popüler olmasının ana nedenlerinden biridir” denildi. İşte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen en popüler 10 sokak lezzeti:
Türkiye'nin en çok tercih edilen sokak lezzetleri listesinde ilk sırayı simit aldı. Bir bardak sıcak çay veya peynirle birlikte tüketilen bu besin, hem ekonomik olması, hem de lezzetiyle 1. sırada yerini aldı. Listenin 2. sırasında ise ızgarada pişirilmiş balık, bol soğan ve yeşilliklerle birlikte sunulan balık ekmek yer alıyor. Uygun fiyatı ve nefis lezzetiyle balık ekmek en sevilen sokak lezzetlerinden biri. Özellikle Eminönü'nde balık ekmek kuyruklarına sık sık rastlayabilirsiniz. Kış aylarında sokakta en çok rastlayabileceğiniz lezzetlerden biri de kestanedir. Mis gibi kokusuyla sokağı saran bu lezzet için en çok 'Kestane kebap, yemesi sevap.' sözünü duyabilirsiniz. Mersin mutfağı ile özdeşleşen tantuni, hem tavuk, hem de et ile yapılıyor. İnce ince kıyılmış et, maydanoz, biber, domates ve bol soğan ile birleştirilerek lavaş içine sarılıyor. En tartışmalı lezzetlerden biri olan midye dolma, günlük taze olarak sunuluyor. Yemeye başlandıktan sonra durması çok zor olan midye dolma, bol limon ile birlikte servis ediliyor. Listenin 6. sırasında ise sokaklarda sık sık rastlanan kumpir bulunuyor. Büyük boy patates, ortadan ikiye ayrılarak içi dolduruluyor. Zeytin, sosis, kaşar peyniri, garnitür gibi birçok malzeme bir araya getiriliyor. Kumpir denildiğinde ise aklımıza ilk gelen yer Ortaköy oluyor. Tavuk ve pilav ikilisi evlerde en çok tüketilen besinlerin başında gelse de, sokakta yapılan tavuklu nohutlu pilavın yeri bir başkadır. Bol köpüklü bir ayran ve turşu eşliğinde sunulan bu lezzet, özellikle akşam saatlerinde çok rağbet görüyor. Listede 8. sırayı alan çiğ köfte, en sevilen sokak lezzetlerinden biri. Hem porsiyon, hem de dürüm olarak satılan çiğ köfte bol yeşillik ve limon eşliğinde tüketiliyor. Özellikle yaz aylarında gün yüzüne çıkan buzlu bademler, çiğ bademin sıcak suda bekletilmesiyle yapılıyor. Bademlerin kabukları soyulduktan sonra yanına buz parçaları ekleniyor ve bu lezzet afiyetle yeniyor. En cesur lezzetlerden biri olan şalgam suyu, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Yemeklerin yanında tüketilen şalgam suyu, içinde doğranmış turşular ile birlikte sunuluyor. Şunlara da göz atın;