Trüf mantarı, toprağın 5 cm altında yetişen bir mantar türüdür. Az yetiştiği için çok değerli olan bu mantar, kolay bulunamaz. Trüf yağı ise, trüf mantarından elde edilen bir yağ çeşididir. Yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılan trüf yağı, makarna, pizza ve sebze yemeklerinde kullanılabilir.
Trüf mantarı, günümüzde en çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Nemli ortamlarda ve bol yağışlı iklimlerde yetişen trüf mantarı, kurak iklimlerde kuruyabilir. Trüf mantarı toprağın altında yetiştiği için, dışarıdan görülmesi pek mümkün değildir. Bu yüzden trüf mantarının tespit edilmesi ve toplanması uzun sürebilir.
Trüf mantarı yetiştiren kişiler, toplama aşamasında köpek gibi koku alma yeteneği yüksek olan hayvanlardan yardım alabilir. Bu sayede mantarların yeri bulunur ve hasat edilir. Elde edilen trüf mantarları, farklı yöntemler uygulanarak yağa dönüştürülür. Trüf yağı, genellikle marketlerde bulunmaz. Bu yüzden güvenilir online alışveriş sitelerinden temin etmek gerekir. Ancak trüf yetiştiriciliği yapan kişiler tarafından da temin edilebilir.
Şunlara da göz atın;