Trüf Yağı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Trüf mantarından elde edilen trüf yağı, yemeklerde aroma verici olarak kullanılır. Peki, trüf mantarı nasıl tüketilir? İşte, trüf mantarı hakkında merak edilenler:

Trüf mantarı, toprağın 5 cm altında yetişen bir mantar türüdür. Az yetiştiği için çok değerli olan bu mantar, kolay bulunamaz. Trüf yağı ise, trüf mantarından elde edilen bir yağ çeşididir. Yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılan trüf yağı, makarna, pizza ve sebze yemeklerinde kullanılabilir. 

Trüf Yağı Nasıl Elde Edilir?

Trüf mantarı, günümüzde en çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Nemli ortamlarda ve bol yağışlı iklimlerde yetişen trüf mantarı, kurak iklimlerde kuruyabilir. Trüf mantarı toprağın altında yetiştiği için, dışarıdan görülmesi pek mümkün değildir. Bu yüzden trüf mantarının tespit edilmesi ve toplanması uzun sürebilir.

Trüf mantarı yetiştiren kişiler, toplama aşamasında köpek gibi koku alma yeteneği yüksek olan hayvanlardan yardım alabilir. Bu sayede mantarların yeri bulunur ve hasat edilir. Elde edilen trüf mantarları, farklı yöntemler uygulanarak yağa dönüştürülür. Trüf yağı, genellikle marketlerde bulunmaz. Bu yüzden güvenilir online alışveriş sitelerinden temin etmek gerekir. Ancak trüf yetiştiriciliği yapan kişiler tarafından da temin edilebilir.

Trüf Yağı Nasıl Tüketilir?

  1. Trüf yağı, genellikle zeytinyağı ile birlikte kullanılır. Farklı ve yoğun bir aromaya sahip olan bu yağ, genelde çiğ olarak kullanılır. Trüf yağı en çok salatalarda kullanılır. Salatanın besleyiciliğini artırmasının yanı sıra lezzetini de yoğunlaştırır. Bununla birlikte pizza ve makarnaların üzerine birkaç damla eklendiğinde, trüf mantarı aroması katar. 
  2. Protein bakımından zengin olan balık ve yumurtaların üzerine dökülerek de tüketilebilir. Sebze yemeklerine aroma katmak amacıyla kullanımı da yaygındır. Ancak genelde pişirme işleminden sonra dökülür. 
  3. Trüf mantarı yağını yemek pişmeden önce veya pişerken eklemek, besleyiciliğini kaybetmesine yol açabilir. Bu yüzden yemek piştikten sonra, servis aşamasında üzerinde eklemeniz daha doğru olacaktır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado yağının faydaları nelerdir?
  2. Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
  3. Aspir yağı nasıl kullanılır?
  4. Mısır yağı nasıl kullanılır?
  5. Yer fıstığı yağı nedir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Her Gün 1 Bardak Kefir İçersek Ne Olur?
Mutfak Robotu Ne İşe Yarar?
Neden Bazı Meyve ve Sebzeleri Kabuklarıyla Yemelisiniz?
Papaya Nasıl Yenir: 6 Farklı Yöntem
Ekranlarda Şimdiye Kadar Görülmüş En Lezzetli 10 Yemek Sahnesi
Kumkuatın Faydaları Nelerdir?