Trigliserid Yüksekliği Nedir, Nasıl Düşer?
Tirigliserid nedir? Trigliserid neden yükselir? Trigliserid yüksekliği nasıl düşer, hangi besinler iyi gelir? İşte, trigliserid yüksekliğini düşürmenize yardımcı olacak 11 süper besin:

Trigliserid, kalp hastalıklarını önleyebilmek için kan testi ile incelenen bir değerdir. Kanda bulunan bir yağ türü olarak adlandırılır. Besinlerle alınan yağların vücuttaki depo halidir. Uzun süren açlıklar ve hormon üretimi sırasında kullanılır. Trigliserid düzeyinin yükselmesine, hipertrigliseridemi adı verilir. Çok yüksek yağ içeren kişilerde yaygın olarak görülen bu durum, kalp sağlığını etkiler. Trigliseridin tespiti için en az 12 saatlik açlık sonunda verilen bir kan testi gereklidir. Bu yüzden testin sabah aç karna yapılması önerilir. 

Trigliserid Seviyeleri Nedir?

Kandaki trigliserid seviyesi, desilitre başına miligram olarak ölçülür. Aşağıdaki seviyeler, yetişkin bireyler içindir;

  1. Normal: 150 mg/dl'nin altında
  2. Sınırda yüksek: 151-200 mg/dl
  3. Yüksek: 201-499 mg/dl
  4. Çok yüksek: 500 mg/dl'nin üzeri

Trigliserid Neden Yükselir?

  1. Yakılandan fazla kalori almak
  2. Kilolu olmak
  3. Çok fazla işlenmiş gıda, karbonhidrat, şeker ve yağ tüketmek
  4. Alkol ve sigara kullanımı
  5. Genetik bozukluklar
  6. Tiroid hastalıkları
  7. İnsülin direnci ve diyabet
  8. Karaciğer ve böbrek hastalıkları
  9. Metabolik sendrom
  10. Fiziksel olarak pasif olmak

Trigliserid Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

  1. Adaçayı


Ada çayı, kandaki trigliserid değerini düşürmek için tavsiye edilen bitki çaylarından biridir. Sonuçlarınız yüksekse, günde maksimum 2 fincan olacak şekilde ada çayı içebilirsiniz.

  1. Kekik


Kekik, vücudu temizler ve yağ depolanmasına engel olur. Yemeklere eklendiğinde ise trigliserid düzeyini düşürebilir. Ayrıca kekik çayı da değerlerinizi normale döndürmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden biridir.

  1. Brokoli


Trigliserid düzeyi, düşük kalorili ve lifli besinler ile düşürülebilir. Bu besinlerden biri de brokolidir. Brokoliyi haşladıktan sonra düzenli olarak tüketerek kalp sağlığınıza destek olabilirsiniz.

  1. Lahana


Lahana, antioksidan bir besindir. Lahana yapraklarını kaynatıp suyunu içerek trigliserid değerini dengeleyebilirsiniz.

  1. Taze Fasulye


Diyet lifleri açısından zengin olan taze fasulye, trigliseridin yükselmesine engel olur. Damar sağlığına iyi gelir. Az yağ içerdiği için, mevsiminde bol bol tüketilmesi önerilir.

  1. Keten Tohumu


Vücuttaki yağlanmayı önleyen keten tohumu, trigliserid yükselmesinin önüne geçebilir. Keten tohumunu, salata ve yoğurt ile birlikte tüketerek trigliserid seviyesini dengeleyebilirsiniz.

  1. Zeytinyağı


Trigliserid yükselmesini, omega yağ asitleri ile iyileştirebilirsiniz. Bu yüzden yemeklerinizde zeytinyağını tercih ederek daha sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.

  1. Yulaf Ezmesi


Trigliseridin yükselmesi, kalp ve damar hastalıklarına sebebiyet verir. Bunun önüne geçebilmek için, yulaf ezmesini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Yulaf ezmesini, sevdiğiniz besinlere ekleyerek de tüketebilirsiniz.

  1. Yeşil Mercimek


Yeşil mercimek de, trigliserid yüksekliği için önerilen besinlerden biridir. Yeşil mercimeği çorba veya köfte yapımında kullanarak beslenmenize ekleyebilirsiniz.

  1. Nane


Trigliseridi, nane yiyerek de düşürebilirsiniz. Özellikle kahvaltı ve salatalarda taze nane tüketerek daha sağlıklı bir programa başlayabilirsiniz. Kalorisi düşük olduğu için, diyet listelerine de uygundur.

  1. Semizotu


Semizotu, antioksidan özelliği taşıyan bir sebzedir ve yağ yakımını başlatır. Bu sayede trigliseridin yükselmesini önler. Semizotunu çok iyi bir şekilde yıkadıktan sonra, sık sık tüketebilirsiniz.

  1. Maydanoz


Maydanoz ve limon ikilisi, trigliserid seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bunun için limon suyu, içme suyu ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Bu karışımı 1 hafta boyunca uyguladıktan sonra en az 1 hafta ara vermeyi unutmayın.

  1. Kırmızı Turp


Trigliserid değerini düşüren besinlerden biri de, kırmızı turptur. Turp ile yapacağınız yemekler, sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.


Önemli Not: Bu besinler, sağlıklı beslenmeye yardımcı olmak amacıyla sunulmuştur. Trigliserid seviyesini kontrolde tutmak için, doktorunuzun verdiği ilaçları ve beslenme programlarını kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Yüksek tansiyonu ne düşürür?
  2. Kolesterolü düşüren besinler
  3. Karaciğere iyi gelen besinler
  4. Böbrek hastalarının uzak durmaları gereken besinler
  5. Koah hastaları nasıl beslenmeli?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden