Trigliserid, kalp hastalıklarını önleyebilmek için kan testi ile incelenen bir değerdir. Kanda bulunan bir yağ türü olarak adlandırılır. Besinlerle alınan yağların vücuttaki depo halidir. Uzun süren açlıklar ve hormon üretimi sırasında kullanılır. Trigliserid düzeyinin yükselmesine, hipertrigliseridemi adı verilir. Çok yüksek yağ içeren kişilerde yaygın olarak görülen bu durum, kalp sağlığını etkiler. Trigliseridin tespiti için en az 12 saatlik açlık sonunda verilen bir kan testi gereklidir. Bu yüzden testin sabah aç karna yapılması önerilir.
Kandaki trigliserid seviyesi, desilitre başına miligram olarak ölçülür. Aşağıdaki seviyeler, yetişkin bireyler içindir;
Ada çayı, kandaki trigliserid değerini düşürmek için tavsiye edilen bitki çaylarından biridir. Sonuçlarınız yüksekse, günde maksimum 2 fincan olacak şekilde ada çayı içebilirsiniz. Kekik, vücudu temizler ve yağ depolanmasına engel olur. Yemeklere eklendiğinde ise trigliserid düzeyini düşürebilir. Ayrıca kekik çayı da değerlerinizi normale döndürmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden biridir. Trigliserid düzeyi, düşük kalorili ve lifli besinler ile düşürülebilir. Bu besinlerden biri de brokolidir. Brokoliyi haşladıktan sonra düzenli olarak tüketerek kalp sağlığınıza destek olabilirsiniz. Lahana, antioksidan bir besindir. Lahana yapraklarını kaynatıp suyunu içerek trigliserid değerini dengeleyebilirsiniz. Diyet lifleri açısından zengin olan taze fasulye, trigliseridin yükselmesine engel olur. Damar sağlığına iyi gelir. Az yağ içerdiği için, mevsiminde bol bol tüketilmesi önerilir. Vücuttaki yağlanmayı önleyen keten tohumu, trigliserid yükselmesinin önüne geçebilir. Keten tohumunu, salata ve yoğurt ile birlikte tüketerek trigliserid seviyesini dengeleyebilirsiniz. Trigliserid yükselmesini, omega yağ asitleri ile iyileştirebilirsiniz. Bu yüzden yemeklerinizde zeytinyağını tercih ederek daha sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz. Trigliseridin yükselmesi, kalp ve damar hastalıklarına sebebiyet verir. Bunun önüne geçebilmek için, yulaf ezmesini beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Yulaf ezmesini, sevdiğiniz besinlere ekleyerek de tüketebilirsiniz. Yeşil mercimek de, trigliserid yüksekliği için önerilen besinlerden biridir. Yeşil mercimeği çorba veya köfte yapımında kullanarak beslenmenize ekleyebilirsiniz. Trigliseridi, nane yiyerek de düşürebilirsiniz. Özellikle kahvaltı ve salatalarda taze nane tüketerek daha sağlıklı bir programa başlayabilirsiniz. Kalorisi düşük olduğu için, diyet listelerine de uygundur. Semizotu, antioksidan özelliği taşıyan bir sebzedir ve yağ yakımını başlatır. Bu sayede trigliseridin yükselmesini önler. Semizotunu çok iyi bir şekilde yıkadıktan sonra, sık sık tüketebilirsiniz. Maydanoz ve limon ikilisi, trigliserid seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bunun için limon suyu, içme suyu ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Bu karışımı 1 hafta boyunca uyguladıktan sonra en az 1 hafta ara vermeyi unutmayın. Trigliserid değerini düşüren besinlerden biri de, kırmızı turptur. Turp ile yapacağınız yemekler, sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir. Önemli Not: Bu besinler, sağlıklı beslenmeye yardımcı olmak amacıyla sunulmuştur. Trigliserid seviyesini kontrolde tutmak için, doktorunuzun verdiği ilaçları ve beslenme programlarını kullanabilirsiniz. Şunlara da göz atın;