Tofu ve Tempeh: Fark Nedir?
Tofu ve tempeh, iki popüler, bitkisel protein kaynağıdır. Baklagillerden elde edilen bu iki lezzet arasındaki fark nedir?

Etin yerine bitki bazlı alternatifler aramak, kısmen farklı kültürler arasında mutfak bilgisi, teknikleri ve ürün alışverişinin artması sayesinde yıllar geçtikçe daha kolay hale geldi. Örneğin, tofu uzun zamandır et yerine kullanılan bir madde olarak bilinip kullanılırken, daha fazla insan onun mutfaktaki kullanımlarını ve faydalarını keşfettikçe tempeh de daha popüler bir seçenek haline geliyor. Aslen Endonezya'dan, artık Amerikan marketlerinde bulmak daha kolay. Aslında etsiz peynirli biftek ve sosis tariflerimizde buna yer verdik.

Hem tofu hem de tempeh soya bazlı et alternatifleri olmasına rağmen, birinin diğeriyle değiştirilmesini pratik olmayan hale getiren önemli farklılıklara sahiptirler. Birinin diğerinden daha iyi bir içerik olacağı bazı yemekler var. Özel beslenme ihtiyaçları olan kişiler için, her bir gıda maddesinin ilgili besinsel faydalarını ayırt etmek gereklidir. Tofu ve tempeh'in de kendine özgü hazırlama ve saklama yöntemleri vardır. Bir dahaki sefere protein dolu ancak et içermeyen bir şeyler pişirmeyi planladığınızda, yemeğinizin tadını ve dokusunu artıracak doğru alternatifi seçebilmeniz için bunların ilgili niteliklerini bilmek en iyisidir.

Tofu Nedir?

Soya peyniri veya olgun beyaz soya fasulyesinden elde edilen pıhtılaşmış soya sütünden yapılan tofu, çeşitli tarifler için inanılmaz derecede çok yönlü bir içeriktir. İpekten yumuşak ve ekstra serte kadar farklı dokuları sayesinde yemeğin her bölümünde kullanılabilir. Filipinli özel taho veya soya fasulyesi pudingi gibi tatlı bir ikramda bile kullanılabilir; bu, kahverengi şeker şurubu ile gezdirilmiş ipek tofu ve tapyoka incileri ile süslenmiştir.

Kökeni Çin olan ve çeşitli Asya mutfaklarının temel malzemelerinden biri olan tofu, artık süpermarketin veya bakkalın soğutulmuş bölümünde bulunabilen oldukça erişilebilir bir malzemedir. Pişirmeye hazırlarken, tofuyu ambalajından çıkardıktan sonra suyunun akması için sert veya ekstra sert tofunun üzerine en az 15 dakika bastırmalısınız. Ancak bunu ipeksi tofuyla yapmayın çünkü nazikçe kullanılmadığında parçalanır. Yumuşak tofu bloğunuzu daha küçük kareler halinde kesin ve kağıt havluların üzerine koyun. Bunları daha fazla kağıt havluyla örtün ve mümkün olduğunca fazla nemi almak için avucunuzla üzerlerine sıkıca bastırın, su ile tıkanmış kağıtları değiştirmek için işlemi tekrarlayın.

Tempeh Nedir?

Ete başka bir alternatif olarak tempeh de benzer şekilde soyadan yapılır; ancak üreticiler sadece lor veya süt yan ürününü değil soya fasulyesinin tamamını kullanırlar. Soya fasulyesi yoğun bloklar halinde sıkıştırılmadan önce kısmen pişirilir ve fermente edilir. Fermantasyon süreci 48 saat kadar sürüyor; soya fasulyesi, ince ipliklerden oluşan bir ağ gibi görünen beyaz bir küf olan miselyumun oluşmasına izin vermek için 20 saat boyunca 30-32 derece sıcaklıkta tutuluyor. Bu kalıp, fasulyeleri katı bir forma bağlar.

Sert kıvamı ve çiğnenebilir dokusu nedeniyle tempeh, ete yapılan pişirme prosedürlerinin çoğunu bütünlüğünü kaybetmeden üstlenebilir. Tempeh dilimlerini çıtır bir kabuk oluşana kadar tavada kızartabilir, kıymanın vegan versiyonunu yapmak için parçalayabilir ve hatta kebap için şişleyebilirsiniz. Bazı üreticiler ayrıca tempeh'e farklı dokusunu ve görünümünü veren kinoa, keten tohumu, baklagiller, fındık, arpa ve kahverengi pirinç gibi baharatlar ve diğer tahılları da ekler.

  1. Tofu Diğer Malzemelerin Lezzetini Alırken Tempeh Belirgin Bir Şekilde Dünyevidir

Tofu'nun ete alternatif olarak popülaritesi, mutfakta boş bir sayfa gibi işlev görme becerisine bağlanabilir: Pişirildiği diğer malzemelerin lezzetini alır ve herkesin daha az et içeren bir diyete uyum sağlamasını kolaylaştırır. Bir turşuyla lezzetli bir tat katın veya bir çorbaya batırın, böylece kullandığınız bazın ve baharatların tadını emer.

Buna karşılık, tempeh'in geçirdiği fermantasyon süreci artı diğer tahılların dahil edilmesi, ona bazı insanlar için kazanılmış bir tat olabilecek dünyevi, cevizli bir tat verir. Tempeh pastörize edildiği sürece çiğ olarak yenebilir. Ancak bazıları doğal tadının çok acı olduğunu düşünebilir. 10 dakika boyunca buharda pişirmek, bu acı hissini ortadan kaldırabilecek yararlı bir hazırlık çalışmasıdır. Aynı zamanda tempeh'in, kendine özgü umami tadını korurken birlikte pişirildiği sosların, marinatların ve baharatların lezzetlerini daha iyi emmesine yardımcı olur.

  1. Tempeh, Tofudan Daha Yüksek Protein Ve Lif İçeriğine Sahiptir

Tempeh hakkında şaşırtıcı bir gerçek, ne kadar proteinle dolu olduğudur. 85 gramlık bir porsiyon 16 gram protein içerirken tofu bu miktarın yalnızca yarısını sunar. Aslında, Soya Bilgi Merkezi'ne göre tarihçiler bunun 1600'lerin başından beri Cava mutfağının bir parçası olduğuna inandığından yüzyıllardır Endonezyalılar için ucuz bir protein kaynağı olmuştur. Tempeh ayrıca baklagillerin ve tahılların eklenmesi sayesinde daha fazla lif ve kalori içerir, bu da onu tofudan daha doyurucu bir seçim haline getirir. Besin maddeleri açısından tempeh, tofuda bulunan kalsiyum miktarının yalnızca yarısına sahip olmasına rağmen daha fazla demir ve potasyum sunar. Fermantasyon süreci nedeniyle prebiyotikler açısından da zengindir.

Sodyum ve kolesterol içeriği söz konusu olduğunda, hem tempeh hem de tofu tuz bakımından düşüktür ve kolesterol içermez. Aynı zamanda yağ oranları da benzer şekilde düşüktür, dolayısıyla sağlıklı gıda maddeleri olarak popülerdirler.

  1. Doğru Tofu Türünü Kullanmak Pişirme İhtiyaçlarınıza Bağlıdır

Tofu, soya peyniri olarak başlasa da, preslenme süresi, bitmiş formunun sağlamlığını ve dokusunu belirler. Yumuşak tofu, hazırlanırken preslenmek için en az süreyi harcamıştır, dolayısıyla daha yüksek sıvı içeriği onu çorbalara, buharda pişirilmiş yemeklere ve tatlılara harika bir katkı haline getirir. Bu arada, sert ve ekstra sert tofu bloklarının, uzun süreli presleme yoluyla boşaltılan sıvı miktarı nedeniyle içerik olarak işlenmesi daha kolaydır. Fırında pişirmek, kızartmak ve derin yağda kızartmak için idealdirler ve ayrıca kıymaya benzeyecek şekilde parçalayabilirsiniz. İpeksi tofu ise yalnızca koyulaştırma sürecinden geçmiştir. Tofu presini atlayarak, pudinglere ve smoothie'lere kremlik katabilen yumuşak, muhallebi benzeri dokuyu korur. Ayrıca, vegan hamur işleri pişirirken ipeksi tofuyu yumurta yerine mükemmel bir alternatif haline getirir.

Öte yandan tempeh, farklı pişirme teknikleriyle iyi uyum sağlayan genel olarak tutarlı bir form ve dokuya sahiptir. Tempeh satın alırken kontrol etmeniz gereken şey, tempeh'in genel lezzetine katkıda bulunan ek bileşenlerin listesidir. Pişirmeyi düşündüğünüz yemeğin lezzet profilini tamamlayacak mı yoksa çatışacak mı diye düşünün.

  1. Tofunun Aksine Tempeh Saklandığında Mümkün Olduğunca Kuru Olmalıdır

Tempeh'in prebiyotikler açısından ne kadar zengin olduğundan, yani çiğ tutulduğunda aktif bakteri içerdiğinden bahsetmiştik. Bu, onu doğru şekilde saklamayı çok önemli hale getirir. Açılmamış tempeh paketleri dondurucuda bir ay saklanabilir ancak kalan pişmemiş blokların depolama sırasında mümkün olduğunca kuru tutulması gerekir. Tempeh ipuçlarımızdan biri, onu hava geçirmez bir kaba koymadan önce dilimleyip kurutmak ve üç hafta dayanması için buzdolabında saklamaktır. Dilimlemek, küf, sümüksü bir doku, renk değişikliği ve rahatsız edici bir koku gibi bozulma belirtilerini kontrol etmeyi kolaylaştırır.

Açık ambalajdaki tofu ise saklama sırasında neme ihtiyaç duyar. Buzdolabına koymadan önce kapalı bir kaba aktarılıp tatlı, temiz suya batırılmalıdır. Tofunun üç ila beş gün boyunca tüketilmesinin güvenli kalması için suyu her gün değiştirmek önemlidir. Pişirmeye hazır olduğunuzda suyu dökün ve sıvıyı boşaltmak için tofuyu bastırın. Ayrıca tofuyu üç aya kadar dondurabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Tofu nasıl saklanır?
  2. Çiğ tofu yenir mi?
  3. Tofu nedir?
  4. Tofuyu yemeden önce pişirmeli misiniz?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?