Termiye (Tirmis) Nedir? Nasıl Yenir?
Bu makalede Anavatanı Akdeniz havzası olan ancak Türkiye'de bazı illerde dışında ise çok fazla bilinmeyen termiye, bir diğer adıyla tirmise bakıyoruz. Termiye (tirmis) nedir, nasıl yenir? sorularının yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Termiye (Tirmis) Türkiye, Ürdün, Lübnan, Suriye, Yunanistan, Mısır ve İsrail gibi Akdeniz ülkelerinin ortak lezzetleri arasında yer alır. Baklagiller sınıfından aynı adı taşıyan otsu bir bitkinin olgunlaşmış tohumlarından elde edilen termiye Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı isimlerle anılır. Örneğin bu ıslak çereze acı bakla, delice bakla, kurt baklası, mısır baklası gibi farklı isimler verilir. Antalya'da daha çok tirmis, Konya ve Isparta yöresinde ise 'termiye' adıyla bilinir. Kendine has bir lezzeti vardır ve mısır tanelerine benzer.

Termiye Nedir?

Termis'in tanımı TDK'nın Güncel Türkçe Sözlüğü'nde şu ifadeyle yer alıyor. "İki çenekliler sınıfının baklagiller familyasından beyaz çiçekleri olan, acı olan taneleri suda tatlılaştırılarak yenilen bir yıllık otsu bitki, acı bakla, delice bakla, gâvur baklası, koyun baklası, kurt baklası, Mısır baklası, yaban baklası, Yahudi baklası (Lupinus termis).


Termiye (Tirmis) Nasıl Hazırlanır ve Nasıl Yenir?

Peki, termiye nasıl yenir? Termiyenin biraz zahmetli bir hazırlık süreci var. Seyyar satıcılardaki tirmis tatlandırılmak için bir gece suda bekletiliyor, ertesi gün iyice süzüp yıkanıyor ve suda haşlanıyor. Bu kaynatma esnasında tirmisin rengi sarılaşıyor. Bu aşamadan sonra tirmis soğumaya bırakılıyor ve suda süzülüp tekrar su dolu bir kaba alınıyr. En az bir hafta boyunca günde birkaç kez suyu değiştiriliyor. AA'nın 2019 tarihli bir haberine göre kokusu ve acılığı tamamen geçene kadar bu su değiştirme işlemi devam ediliyor. Acısı gidince tuzlanak yemeye hazır hale geliyor. Yerken şeffaf kabuğundan sıyırılarak çıkartılıyor.

Kültür Portalı'na göre ise kolayca sıyrılabilen ince bir kabuğu olan termiye şöyle hazırlanır:

Bakliyatçıdan alınan tirmis, kaynatılır ve ardından temiz suda bekletilir.

  1. Kaptaki suyun her gün yenilenmesi önemli.
  2. Yaklaşık 10 gün sonra tirmisin acılığı geçer ve tüketime hazır hale gelir.
  3. Dışındaki şeffaf kabuk çıkarılır ve içeride yer alan sarı kısım yenir.
  4. Termiye (tirmis) genellikle tuzlanak tüketiliyor.
  5. Tirmisin yemeye hazır hale getirilmesi “tatlandırma” olarak da adlandırılır.
  6. Tirmis Antalya sokaklarında seyyar satıcılardan da alınarak yenebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Aronya nedir?
  2. Kerevit nasıl yenir?
  3. Alabaş nasıl yenir?
  4. Guava nedir, nasıl yenir?
  5. Pomelo nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Risotto Tarifleri: İtalyan Mutfağından 10 Nefis Risotto Tarifi
İzmir Kahve Mekanları: İzmir'in En İyi 12 Kahve Mekanı
Pirinç Pilavı Yanına Ne Gider: Pilavın Tamamlayıcısı Olan 15 Tarif
Soğuk Algınlığına İyi Gelen 8 Kış Çayı Tarifi
Şeker Oranı Düşük Olan Meyveler: Düşük Şekerli 15 Meyve
Bir uzmana göre uzun ömürlü Japonların sırrı ve sık yedikleri 5 yiyecek