Tereyağı Yerine Ne Kullanılır: 3 Alternatif Yağ
Tereyağı, sağlıklı bir yağ olmasına rağmen bazı kişilerde alerjiye sebep olabilir. Peki, tereyağı yerine ne kullanılır? İşte, tereyağı yerine tercih edebileceğiniz 3 alternatif:

Tereyağı, hayvansal kaynaklı bir yağ çeşididir. Genellikle sağlıklı olarak kabul edilse de, fazla tüketilmesi kalp ve damar sorunlarına, kolesterole yol açabilir. Aynı zamanda tereyağı az miktarda da olsa süt proteini içerir. Özellikle süt ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler, tereyağı alımını sınırlandırmalıdır. Tereyağı, laktoz intoleransı olan kişilerde de olumsuz semptomlara yol açabilir. Tereyağın doymuş yağ oranı yüksektir. Aynı zamanda kalori bakımından da yüksektir. Bu yüzden diyet yapanlar, kalp hastaları, kolesterol hastaları ve vegan diyet uygulayan kişiler, tereyağı yerine farklı alternatiflere yönelebilir.

Tereyağı Yerine Ne Kullanılır?

  1. Ghee yağı

Ghee, aromatik ve fındıksı bir tada sahip bir tür arıtılmış tereyağıdır. Çok düşük miktarlarda kazein veya laktoz içerir ve bu nedenle süt alerjisi veya laktoz intoleransı olan kişiler için daha güvenli bir seçimdir. Sade yağ ismiyle de bilinen ghee, yemeklerde tereyağı ile aynı ölçüde kullanılabilir. Tereyağı yerine sade yağı kullanmak, ekmek ve kurabiye gibi yüksek sıcaklıklarda pişirilen ve sıcak servis edilen ürünlerde en iyi sonucu verir.

  1. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, pişirme işleminde 1:1 oranında tereyağının yerini alabilir, ancak tadını biraz değiştirebilir. Tropikal veya zengin çikolata tatları gerektiren tariflerde daha çok tercih edilir. Özellikle kek ve kurabiyelere farklı bir aroma katmak amacıyla kullanılır. 

  1. Zeytinyağı

Çoğu tarifte zeytinyağı, hacimce 3:4 oranında tereyağı yerine kullanılabilir. Zeytinyağı sıvı olduğundan, yağın katı kalmasını gerektiren veya krema gibi çok fazla krema gerektiren tariflerde tereyağı yerine uygun bir alternatif değildir. Zeytinyağının güçlü tadı, ekmek, kek, muffin gibi tuzlu tariflere uyum sağlar. Ayrıca yemek pişirme alanında da tercih edilebilir.

Fırın Yemeklerinde Tereyağı Yerine Ne Kullanılır?

Tereyağını yiyeceklerle değiştirmek genellikle bir deneme yanılma meselesidir. Bazı tariflerde işe yarayabilir ama bazılarında işe yaramayabilir. Aşağıdaki besinleri, fırın yemeklerinde tereyağı yerine kullanabilirsiniz. Ancak tadını nasıl etkileyeceğini düşünerek kullanmanız gerekir.

  1. Elma püresi: Elma püresi, fırınlanmış ürünlerin kalori ve yağ içeriğini önemli ölçüde azaltır. Ancak tatlılık kattığı için tariflerdeki şeker miktarını azaltmak isteyebilirsiniz.
  2. Avokado: Avokado tariflerinize besin maddeleri ve sağlıklı yağlar ekler. Avokado kullanımından kaynaklanabilecek yeşil tonu kapatmak için çikolata gibi koyu malzemeler kullanın.
  3. Muz ezmesi: Ezilmiş muz kullanmak ekstra besin sağlar ve kalori ve yağ içeriğini azaltır. İstenilen kıvama gelinceye kadar yavaş yavaş hamurlara muz ekleyin.
  4. Fındık ezmesi: Fındık ezmesi, fırınlanmış ürünlere fındıksı bir tat katar ve onları daha yoğun ve ağır hale getirir. Yine de yağ ve kalori bakımından yüksek olduklarını unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Ayçiçek yağı yerine ne kullanılır?
  2. Mayonez yerine ne kullanılır?
  3. Hindistan cevizi sütü yerine ne kullanılır?
  4. Nişasta yerine ne kullanılır?
  5. Süt ürünleri yerine ne kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu