Tereyağı, hayvansal kaynaklı bir yağ çeşididir. Genellikle sağlıklı olarak kabul edilse de, fazla tüketilmesi kalp ve damar sorunlarına, kolesterole yol açabilir. Aynı zamanda tereyağı az miktarda da olsa süt proteini içerir. Özellikle süt ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler, tereyağı alımını sınırlandırmalıdır. Tereyağı, laktoz intoleransı olan kişilerde de olumsuz semptomlara yol açabilir. Tereyağın doymuş yağ oranı yüksektir. Aynı zamanda kalori bakımından da yüksektir. Bu yüzden diyet yapanlar, kalp hastaları, kolesterol hastaları ve vegan diyet uygulayan kişiler, tereyağı yerine farklı alternatiflere yönelebilir.
Ghee, aromatik ve fındıksı bir tada sahip bir tür arıtılmış tereyağıdır. Çok düşük miktarlarda kazein veya laktoz içerir ve bu nedenle süt alerjisi veya laktoz intoleransı olan kişiler için daha güvenli bir seçimdir. Sade yağ ismiyle de bilinen ghee, yemeklerde tereyağı ile aynı ölçüde kullanılabilir. Tereyağı yerine sade yağı kullanmak, ekmek ve kurabiye gibi yüksek sıcaklıklarda pişirilen ve sıcak servis edilen ürünlerde en iyi sonucu verir.
Hindistan cevizi yağı, pişirme işleminde 1:1 oranında tereyağının yerini alabilir, ancak tadını biraz değiştirebilir. Tropikal veya zengin çikolata tatları gerektiren tariflerde daha çok tercih edilir. Özellikle kek ve kurabiyelere farklı bir aroma katmak amacıyla kullanılır.
Çoğu tarifte zeytinyağı, hacimce 3:4 oranında tereyağı yerine kullanılabilir. Zeytinyağı sıvı olduğundan, yağın katı kalmasını gerektiren veya krema gibi çok fazla krema gerektiren tariflerde tereyağı yerine uygun bir alternatif değildir. Zeytinyağının güçlü tadı, ekmek, kek, muffin gibi tuzlu tariflere uyum sağlar. Ayrıca yemek pişirme alanında da tercih edilebilir.
Tereyağını yiyeceklerle değiştirmek genellikle bir deneme yanılma meselesidir. Bazı tariflerde işe yarayabilir ama bazılarında işe yaramayabilir. Aşağıdaki besinleri, fırın yemeklerinde tereyağı yerine kullanabilirsiniz. Ancak tadını nasıl etkileyeceğini düşünerek kullanmanız gerekir.
Şunlara da göz atın;