Mutfakta En Sık Kullanılan 12 Pişirme Tekniği
Mutfakta hangi ürünü ne şekilde pişireceğinizi bilmek sizi lezzete giden yolda bir adım öne taşır. Ancak farklı pişirme tekniklerinde ustalaşmak emek ve vakit isteyen bir yetidir. Gireceğiniz bu yolda size yardımcı olmak için aşçıların en sık kullandığı 12 temel pişirme yöntemini sıraladık. Hazırsanız liste aşağıda!
  1. Baking (Fırında Pişirme)

Baking, fırında pişirme yöntemidir. Fırın türüne göre değişse de genellikle 220 dereceye kadar ısınma özelliğine sahiptir. Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamüllerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın isteğe göre farklı seçeneklerde çalışsa da en büyük özelliği eşit ısı vermesi. Fırında pişen ürün her bölgesinden eşit ısı alarak pişer. Genellikle kurabiye, kek ve börek gibi ürünler fırında pişer.

  1. Poaching (Su İçerisinde)

Poaching, tam olarak kaynamayan 65-80 derece arasındaki suda pişirme yöntemidir. Bu yöntemi kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kaynama noktasına tam olarak getirilirse içerisinde pişen yiyecekler parçalanabilir. Pişirme suyunun lezzetini arttırmak için aromatik baharatlar ya da sular kullanabilirsiniz. Bu yöntemde pişirilen en popüler yiyecek yumurtadır. Yumurta dışında deniz ürünleri ya da meyveleri pişirmede kullanılabilir. 

  1. Blanching 

Blanching yöntemi bir tür ön pişirme yöntemidir. Ürün kaynar suya alınır ve ürününe göre uzun olmayacak bir süre pişirilir. Ardından buzlu su içerisine alınarak şoklanır. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken noktalar, kaynar suda uzun süre haşlamamak ve süzülen ürünü direk buzlu su içerisine almak. Blancing genellikle sebzelerde kullanılır. Blanch edilen ürünler parlak renkli ve besin değerleri açısından zengin olur. 

  1. Boiling (Haşlama)

Boiling, haşlama metodudur. Su 100 derecede ısıtılır ve kaynar suda ürünler pişirilir. Bu pişirme yöntemi ile genellikle kök sebze, makarna ve bakliyat ürünleri pişirilir. Haşlama yaparken süreyi kısaltmak için tencerenin kapağını kapatabilir, haşlanacak ürünü daha küçük parçalarda doğrayabilirsiniz. 

  1. Simmering 

Simmering de su içerisinde pişirme yöntemidir. Boiling işleminden farklı olarak bu işlemde su kaynama derecesinde değildir. Su 85-95 derece arasındadır. Tencerenin içerisinde gözenekleri görebilirsiniz ancak fokurdamaz. Bu şekilde sebze, et suları, çorbalar hazırlayabilirsiniz. 

  1. Frying (Yağda Kızartmak)

Frying yağda kızartma yöntemidir. Farklı şekilleri vardır. Deep fry denilen yöntem derin yağda yapılan kızartmalar için kullanılır, bu yöntemle pişen en popüler yiyecek patatestir. Stir fry, karıştırarak kızartmak anlamına gelir. Pan fry, tava içerisinde daha az yağ ile ürünleri çevirerek kızartmak anlamına gelir, kullanılabilecek minimum yağ kullanılır. 

  1. Roasting

Roasting, kuru ısı içerisinde pişirme yöntemidir. Bu  yöntemde pişen ürün her yönden eşit ısı alarak pişer. Roasting işlemi de fırın içerisinde yapılır. Bu yöntemle et, tavuk ya da sebze pişirebilirsiniz.  

  1. Grilling

Grill, ızgarada pişirme yöntemidir. Bu yöntem de ısı sabit bir şekilde aşağıdan gelir ve ürünler hızlıca pişer. Bu yöntem genellikle et ürünlerinin pişmesinde kullanılır. Bu yöntem de pişirme yaparken ızgaranın temiz olmasına özen gösterin.      

  1. Broiling

Broiling bir kuru ısıda pişirme yöntemidir. Bir taraftan ısı gelir. Gıdaya aşırı yüksek ısı aktarılarak çalışır. İşlem hızlı gerçekleşir bu sebeple yanma olasılığı daha yüksektir. Bu yöntemle pişen ürünlerin suları ve aromaları içlerinde hapis kalır. 

  1. Steaming

Steaming buharda pişirme yöntemidir. Bu yöntemde alttan su buharı ile ürünler pişer. Sabit miktarda buhar üretmek için su sürekli olarak kaynatılır. Buharda pişirme makinaları, buhar sepetleri kullanarak bu yöntem uygulanabilir.

  1. Braising

Hem ıslak hem de kuru ısının kullanıldığı bir pişirme yöntemidir. Gıda önce kuru ısıda pişirilir ardından su ile birleştirilir.

  1. Stewing

Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. 

Şunlara da göz atın;
  1. 6 Kolay Yumurta Pişirme Yöntemi
  2. Confit Tekniği Nedir, Nasıl Uygulanır?
  3. Mutfakta İşinize Yarayacak 62 Pratik Yöntem
  4. Her Aşçının Bilmesi Gereken 17 Beceri
  5. A'dan Z'ye Tavuk Pişirme Rehberi

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Balkabağı Nasıl Kesilir?
Sarı Kız Mantarı Nedir, Nasıl Yenir?
Aronya nedir? Nasıl yenir? Aronyanın faydaları ne?
Evde Gerçek Salep Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Zencefilin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
Keçiboynuzu Tozunun Faydaları Nelerdir?