Temel Hint Baharatları: Hint Mutfağında Kullanılan 15 Baharat
Hint mutfağı, zengin baharatlı yemekleri ile bilinen bir mutfaktır. Peki, Hint mutfağında en çok hangi baharatlar kullanılır? İşte, Hint mutfağı yemeklerinde en çok kullanılan baharatlar:

Hint mutfağının temeli, zengin baharat kullanımından oluşur. Yemekleri ayrı bir lezzete dönüştüren bu baharatlar, en basit yemekleri bile farklılaştırabilir. Hint mutfağında hem tekli baharatlar, hem de baharat karışımları çok sevilir. Özellikle masala dabba, hemen her evin mutfağında bulunan bir baharat kutusudur. Bu kutuda, 7 adet temel baharat çeşidi bulunur. Kutudaki baharatlar evden eve göre değişiklik gösterebilir. 

Hint Mutfağında Kullanılan Temel Baharatlar

  1. Asafetida - Şeytantersi (Hing)

Asafetida, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş bir baharattır. Genellikle yağa eklenen aromatiklerden biridir. Keskin kokusuyla mercimek, fasulye, gibi yemeklerde ve vejetaryen menülerinde yaygın olarak kullanılır. Genelde buğday unu içeren bu baharatın glütensiz versiyonları da mevcuttur.

  1. Kimyon (Jeera)

Hint yemeklerinin vazgeçilmezi olan kimyon, sayısız yemekte kullanılır. Tavada pişirilen yemeklerde genellikle kimyon tohumları kullanılırken, sulu yemeklerde öğütülmüş kimyon tercih edilir. Güveç, çorba ve körili tariflere eklenir. 

  1. Siyah Hardal Tohumu (Mohri)

Keskin bir aromaya sahip olan hardal tohumları, Hint soslarının yapımında ve salatalarda kullanılır. Kızgın yağa atılan hardal tohumları, hafifçe patlar ve lezzeti ortaya çıkar.

  1. Zerdeçal (Haldi)

Öğütülmüş zerdeçal, yemeklere altın rengi katan bir baharattır. Anti-inflamatuar özellikleri sebebiyle kızarmış sebze, sulu yemek ve içeceklerde en çok kullanılan baharat çeşitlerinden biridir. Kuzey ve Güney Hindistan'da kullanılan bu baharat, sarımsı rengiyle yemeklere renk ve harika bir lezzet katar.

  1. Keşmir Kırmızı Biber Tozu

Hint mutfağında aslında birçok kırmızı biber çeşidi vardır. Ancak hem lezzeti, hem de parlak kırmızı tonu ile keşmir biberi daha fazla tercih edilir. Köri ve soslara lezzet katan bu baharatın çok yüksek ısılarda pişirilmesi önerilmez.

  1. Kişniş Tozu (Dhaniya)

Kişniş tohumları, genellikle hafifçe kızartılır ve ardından öğütülür. Diğer baharatlarla birlikte kullanılır. Yemeklere farklı bir lezzet katan kişniş, özellikle kimyonla eşleştirilerek kullanılır.

  1. Garam Masala

Sıcak baharat karışımı anlamına gelen garam masala, Hint mutfağının en popüler baharat karışımlarından biridir. Yemeklere derinlik katan bu baharatın yapımında, kişniş tohumu, kimyon tohumu, tarçın, karanfil, karabiber ve kakule kullanılır. Hindistan'daki her bölgenin kendine has garam masala versiyonu vardır. 

  1. Cassia Kabuğu (Dalchini)

Narin tadıyla tarçın çubuklarına benzetilen dalchini, et ve körili yemeklerde kullanılır. Aynı zamanda çaya yoğunluk katmak için de eklenebilir. 

  1. Kakule (Elaichi)

Tatlı ve aromatik bir tada sahip olan kakule, kahvaltılarda ve tatlılarda kullanılır. Pişirme işleminden sonra yemeklerin üzerine servis edilir. Aynı zamanda kakule kabukları da körili tariflerde kullanılabilir. 

  1. Karabiber (Kali Mirch)

Güney Hindistan'a özgü olan karabiber, hem tohum, hem de öğütülmüş olarak kullanılır. Marketlerde yaygın olarak bulabileceğiniz karabiber, hemen her yemeğin yapımında tat vermek için kullanılır. 

  1. Kurutulmuş Çemen Otu Tohumu (Kasoori Methi)

Bu hoş kokulu bitki, acı bir tada sahiptir. Özellikle karmaşık tatların yapımında kullanılır. Kuzey Hindistan'da, kremayla bir araya getirilerek garnitür olarak sunulur. Yemeklere eklemeden önce avuç içinde ezilmesi önerilir.

  1. Safran (Kesar)

Parlak kırmızı rengiyle Hindistan mutfağında çok sevilen safran, Hint tatlılarının vazgeçilmezidir. En pahalı baharatlardan biridir. Çiçeksi tadı ve yoğun aromasıyla tatlı ve biryani yapımında kullanılır. 

  1. Karanfil (Laung)

Karanfil ağacından toplanan tomurcuklar, keskin ama tatlı bir aromaya sahiptir. Yemeklerde ve içeceklerde kullanılan bu baharat, genellikle tarçın ve karabiber ile eşleştirilir. 

  1. Hint Defne Yaprağı (Tej Patta)

Keskin yapraklar anlamına gelen defne yaprağı, Kuzey Hindistan yemeklerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Hafif bir aromaya sahiptir. 

  1. Kuru Mango Tozu (Amchur)

Olgunlaşmadan toplanan ve güneşte kurutulan mangoların öğütülmesiyle elde edilen bir baharat çeşididir. Köri ve chana masala gibi baharat karışımlarında yaygın olarak kullanılır. Parathaların dolgusuna eklenebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hint mutfağı yemekleri
  2. Baharatlı yemekler
  3. Doğal baharat karışımları
  4. Baharat çeşitleri ve özellikleri
  5. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video