Taze ve Bozuk Yumurta Nasıl Anlaşılır?
Yumurta bayat mı, taze mi? Yumurta tazeliği testi nasıl yapılır? İşte, yumurtaların taze mi yoksa bayat mı olduğunu kolayca anlamanızı sağlayacak kolay yöntemler:

Sabah kahvaltılarında, yemeklerde ve tatlılarda sık sık kullanılan yumurta, mutfaklardan eksik olmayan bir malzemedir. Genellikle bakkal ve marketlerden satın alınan yumurtanın, tazelik süreleri mevcuttur. Belli bir süre sonra yumurta bayatlamaya başlar. Özellikle çok uzun süre bekletildiğinde tüketilmeyecek kıvama gelir. Peki, yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır? Bazı basit yöntemleri uygulayarak yumurtanın bayat mı, yoksa taze mi olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. İşte, yumurta tazelik testi:



Yumurta Tazelik Testi

Tazelik testini uygulamak için derin bir kabın içerisine soğuk su doldurun. Bir adet yumurtayı, bu suyun içerisine dikkatli bir şekilde bırakın.

  1. Yumurta yan yatmış bir şekilde kasenin dibinde kalıyorsa, bu onun taze olduğu gösterir.
  2. Yumurta kasenin dibinde dik bir şekilde duruyorsa, bu durum yumurtanın tazeliğinin geçmeye başladığını ve kısa sürede tüketilmesi gerektiğini gösterir.
  3. Yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa, bu yumurtanın taze olmadığını gösterir. Ancak tazeliği geçen yumurtalar kesinlikle bozulmuş veya tüketilmeyecek halde değildir. Bozulup bozulmadığını anlamak için başka testler de uygulayabilirsiniz.


Yumurta Sallama Testi

Yumurtanın tazeliğini anlamak için uygulayabileceğiniz diğer test ise, sallamaktır. 

  1. Yumurtayı salladığınızda çok fazla ses gelmiyorsa, bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
  2. Bayat yumurtalar ise, sallandığında cıvık bir ses çıkartır. Fakat daha önce dediğimiz gibi, yumurtanın bayat olması bozulduğu anlamına gelmez.


Yumurta Rengi Testi

Yumurtanın renginden bayatlayıp bayatlamadığını anlamak için faydalanabilirsiniz. Bunun için bir tabağa yumurtayı kırın.

  1. Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir.
  2. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır.
  3. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir. Ayrıca taze yumurtaların beyaz ve sarısı birbirine daha bağlıdır.



Yumurtanın Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?

  1. Koku: Yumurtanı kırın ve kokusuna bakın. Bozulan yumurta çiğ de olsa, pişse de keskin ve kötü bir kokuya sahiptir. Kötü kokular yayan yumurtaları tüketmemeye özen gösterin.
  2. Rengi: Yumurtanın rengi, yumurtlayan tavuğun yediği şeyleri gösterir. Eğer yumurtanın beyazı pembemsi veya yeşil bir renkteyse, bu yumurtaya pseudomonas bakterisinin bulaştığını gösterir ve tüketilmemelidir. Yumurtanın içinde yeşil veya siyah noktalar varsa, bu durum yumurtaya mantar bulaştığını gösterir ve tüketilmeden çöpe atılmalıdır.
  3. Tarihi: Yumurta paketlerinin üzerinde 'YT' harflerinin bulunduğu bir tarih vardır. Bu yumurtalama tarihi anlamına gelir ve yumurtanın üretildiği günü gösterir. Bu tarihin üzerinden 21 gün geçtikten sonra yumurtalar raflardan toplanır. 21 günün ardından yumurtalar mutlaka soğuk bir yerde muhafaza edilmelidir.



  1. Bayat Yumurta Yenir Mi?

Bozuk yumurta tüketimi, bağırsak ve mide başta olmak üzere birçok probleme neden olabilir. Bayat yumurta, bozuk yumurta demek değildir. Ancak bayat yumurta, midesi hassas olan kişilere ve sindirim sorunu yaşayan kişilere rahatsızlık verebilir. Bu yüzden mümkün olduğunca tazeyken tüketilmesi önerilir.

  1. Donmuş Yumurta Yenir Mi?

Yumurta, dondurularak muhafaza edilebilir. Ancak donmuş yumurtanın tadında değişiklikler olacağı unutulmamalıdır. Eğer yumurtayı donduralı 1-2 gün olduysa tüketilebilir. Fakat uzun süre donarak beklemiş olan yumurtalar kesinlikle tüketilmemelidir.

  1. Tarihi Geçmiş Yumurta Yenir Mi?

Buzdolabında saklanan yumurta, tarihi geçtikten itibaren 2 hafta daha tüketilebilir. Ancak yumurtayı kırdığınız kötü bir koku alıyorsanız veya tadında değişiklikler fark ediyorsanız kesinlikle tüketmeyin. 

  1. İshalken Yumurta Yenir Mi?

İshalken katı kıvamdaki besinler tüketilmelidir. Bu yüzden katı kıvamda haşlanmış yumurta tüketilebilir. Ancak daha önce söylediğimiz gibi yumurtanın içi tam pişmiş olmalı, sulu bir şekilde bırakılmamalıdır.

  1. Balıkla Yumurta Yenir Mi?

Balıkla yumurta birlikte tüketildiğinde zehirlenme riskini oluşturur. Bu yüzden yumurta ne kadar taze olsa da, balıkla birlikte tüketilmesi önerilmemektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Yumurtalı tarifler
  2. Yumurta üzerindeki kodlar
  3. Yumurta kabuğu kullanım alanları
  4. Sahte bal nasıl anlaşılır?
  5. Açken asla yememeniz gerekenler

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata