Taze Balık Nasıl Seçilir, Balık Seçmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Taze balık nasıl seçilir? Balık seçerken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, yemeklerinizin daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlayacak, taze balık seçmenin kriterleri ve balık seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları:

Balık eti, diğer et türevlerine göre daha hassastır. Taze tüketilmesi oldukça önemlidir. Kırmızı etlerde ki gibi uzun süre dinlendirilmez ve terbiyelenmeye de gelmez. Bu yüzden balık satın alırken taze olanları seçmek ve hala tazeyken tüketmek gerekir. Sizler için taze balık nasıl seçilir ve sonrasında taze balık nasıl saklanır anlattık. Peki, taze balık nasıl seçilir? Balık nasıl saklanır? İşte, taze balık seçmenin püf noktaları:

Taze Balık Nasıl Seçilir?


  1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru bombeli olur. Balığın tazeliği gitmeye başladığında gözleri buğulanır ve sonrasında içeri doğru çökmeye başlar.
  2. Taze balığın derisi de balık seçiminde oldukça önemlidir. Taze balıklar parlak ve gergin bir deriye sahiptir. Balıklar bayatlamaya başladığında, deri yüzeyindeki patlaklık azalır. Özellikle balığın karın tarafında ufak buruşmalar meydana gelir. 
  3. Taze balığı anlamanın bir diğer yolu ise parmakla derisine bastırmaktır. Eğer bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa, balığın taze olduğu anlaşılır. Bayatlamış balıklarda çukur uzun süre kalır ve buruşukluk oluşur. Balığın parlaklığı tek başına yeterli sonuç vermez. Tezgahtaki balıklara sürekli su serpildiği için, parlak görünmeleri normaldir.


  1. Taze balığı seçerken kafasından tutup kaldırdığınızda, kuyruğu aynı tepsideki gibi kalkar ve dimdik durur. Halbuki bayat balıkları bu şekilde kaldırırsanız, kuyruk kısımları aşağı doğru sarkıktır.
  2. Taze balığı seçerken solungaçlara da bakmak gerekir Solungaçlar canlı kırmızı rengindeyse bu balığın taze olduğunu gösterir. Balık bayatlamaya başladıkça solungaçları renk değiştirir.
  3. Taze balık genellikle kokusuzdur. Balık bayatlamaya başladığında, asit kokusu yayar.
  4. Pullu balıklarda dikkat edilmesi gereken nokta pullarıdır. Balık tazeyse pulları vücuda sıkıca yapışıktır. Balık seçerken elinizi kafasından kuyruğa doğru sürtün. Eğer elinize pul gelmiyorsa, balık taze demektir.

Balık Nasıl Saklanır?

  1. Balığın alınması ne kadar önemliyse saklanması da o kadar önemlidir. Sıcak ortamda bırakılırsa hızla bozulur ve kötü bir koku yayar.  
  2. Buzdolabının +5 dereceli hacminde 3 gün saklanabilir. Tek yıldızlı buzdolaplarının buzlukları 0 ile -5 C arasındadır, bu kısımda balıklar 14 gün saklanabilir.
  3. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız, muhakkak bağımsız “deep-freeze”lerde veya üç yıldızlı buzdolaplarının -18 C’lik “deepfreeze”lerinde yapılmalıdır. Balıkların deep-freeze’ler de saklama süreleri değişiklik gösterebilir. Sardalya, hamsi gibi küçük boyutlardaki balıklar 3 ay, lüfer, çipura gibi 3 ile 4 adedi bir kilo gelen balıklar için bu süre 5 ile 6 ay olarak belirlenmiştir. 1 kilodan daha büyük balıkların ideal saklama süresi 6 ile 8 aydır. -25 C’lik “deep-freeze”lerde ise süre yaklaşık %50 artış gösterir.
  4. Balıkları dondurucuya kaldırmadan önce temizlemek en iyi çözümdür. Fakat sardalya, gümüş ve hamsi gibi küçük balıklar için bu durum geçerli değildir. Bu balıkları temizlemeden dondurucuya koyabilirsiniz.

  1. Dondurucuya koyulan balık tüketilmek için çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Bu durum bakteri üremesine sebep olacaktır. Bu durumu önlemek için porsiyonlara bölerek dondurabilir ya da tüketeceğiniz kadarını çözdürebilirsiniz.
  2. Balıkları dondurucuya koymadan önce porsiyonlara ayırın ve streç folyo ile ambalajlayın. Dilerseniz, folyonun üzerine balığın dondurulduğu tarihi ve cinsini içeren etiketler yapıştırabilirsiniz. Ambalajladığınız balıkları ilk olarak buzdolabının +5'lik bölümünde 1-2 saat kadar soğutun. Ardından balıkları derin dondurucu bölmesine koyabilirsiniz. Bu işlem sırasında derin dondurucuyu şoklama konumuna getirmeniz gerekir.
  3. Balıkları çözmek için, iri balıkları ilk olarak buzdolabının normal bölmelerine alın ve bir gün dinlendirerek çözülmesini sağlayın. Haşlanmış küçük karidesleri çözmek için, direkt sıcak suyun içine atabilirsiniz. Balıkları dondurucuya koymadan önce üzerini hafifçe tuzlamak fayda sağlayacaktır. Tuz, balık etinin diriliğini daha uzun süre muhafaza eder.
  4. Daha önce söylediğimiz gibi balıkları saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çözülen balığı tekrar dondurmamaktır.


Şunlara da göz atın:

  1. Balık nasıl temizlenir?
  2. Balık sosları
  3. Fırında balık tarifleri
  4. Balığın yanına ne gider?
  5. Balık pişirme yöntemleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!