Tavuk Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesi kaç saat sonra ortaya çıkar? Tavuk zehirlenmesinde ne yapılmalı? İşte, tavuk zehirlenmesinin nedenleri ve belirtileri:

Tavuk eti, evlerde en çok tükettiğimiz et çeşitlerinden biridir. Hem lezzetli, hem doyurucu, hem de ekonomik olması, tavuk etinin daha fazla tercih edilmesini sağlar. Ayrıca tavuğun fırın, ızgara, tava, haşlama gibi birçok farklı şekilde pişirilmesi de, mutfaktaki kullanımını yaygınlaştırır. Özellikle sıcak havalarda daha fazla görülen tavuk zehirlenmesi ise, tavuk etinin bazı bakteri ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulması ve bozuk etin tüketilmesiyle gerçekleşir. Yaz aylarında etin üzerindeki bakteriler daha kısa sürede çoğaldığı için, bozulduğu düşünülen hiçbir besin tüketilmemelidir.

Tavuk Zehirlenmesi Neden Olur?

  1. Tavuk eti, bozulma riski en yüksek olan gıdalardan biridir. Bu etin doğru koşullarda saklanmaması, oda sıcaklığında çok fazla bekletilmesi bozulmasına yol açar.
  2. Etin son tüketim tarihinin geçmesi, tavuğun üzerinde zararlı bakteri oluşumuna zemin hazırlar.
  3. Etin doğru sıcaklıkta pişirilmemesi, salmonella bakterinin bulaşmasına yol açabilir. 
  4. Aynı yemeği yiyen 2 veya daha fazla kişide, aynı semptomların oluşması durumunda zehirlenmeden şüphelenmek daha doğru olacaktır. 


Tavuk Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Bu belirtiler, tavuk etinin bozukluğu ve tüketim miktarına bağlı olarak değişir. Tüketim miktarı çoksa, belirtilerin şiddeti de o kadar fazla olacaktır.

  1. Mide bulantısı
  2. Karın ağrısı ve kramplar
  3. Kusma
  4. İştahsızlık
  5. İshal
  6. Baş ağrısı
  7. Ateş

Şiddetli belirtiler;

  1. 3 gündür devam eden ishal
  2. Yüksek ateş
  3. Ağız kuruluğu
  4. Görme ve konuşmada bozukluk
  5. Kanlı idrar

Tavuk zehirlenmesi, hafife alınacak bir durum değildir. Belirtiler hafifse mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Eğer belirtiler şiddetliyse, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Aksi takdirde tavuk zehirlenmesi vücutta ciddi hasara ve ölüme yol açabilir. 


Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar. 


Tavuk Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Daha öncede söylediğimiz gibi, tavuk zehirlenmesi için en etkili tedavi, uzman doktorlar tarafından uygulanır. Bu yüzden evde bilinçsizce tedavi uygulamaya çalışmak yerine, mutlaka bir doktora başvurun. Tedavinin ardından midenizin kendine gelmesi ve vücudunuzun toparlanması için şunları uygulayabilirsiniz;

  1. Sıvı alımını artırın: Zehirlenme durumunda en çok görülen belirti ishal ve kusmadır. Bu iki semptom, vücudun çok fazla su kaybetmesine yol açar. Dehidrasyonu önlemek ve vücudunuzu toparlamak için, gün içinde bol bol su için. Mideniz hala bulanıyorsa, küçük yudumlar ve belli aralıklarla içmeye çalışın. Bazı durumlarda su yerine ayran da tercih edebilirsiniz.
  2. Midenizi yormayın: Zehirlenmeyi takip eden ilk 7 gün boyunca, midenizi yormayın. Ağır yemekler yerine çorba, patates püresi, muz, bal, yumurta beyazı, elma püresi, pirinç, kraker gibi sindirimi rahatlatan besinlere yönelin.
  3. Mide bulantısının yoğun olduğu zamanlarda, zencefil çayı veya papatya çayı içeren midenizi yatıştırmayı deneyebilirsiniz.
  4. Tüm bunların dışında, iyileşmek için reçetesiz ve doktorun önermediği ilaçları kullanmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Gıda zehirlenmesine yol açan besinler
  2. Su zehirlenmesi nedir?
  3. Ispanak zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  4. Bozuk mantar zehirler mi?
  5. Bozuk salça nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları