Tavuk Sosları: 12 Pratik Tavuk Sosu Tarifi
Tavuk sosları nelerdir? Tavuğun yanında hangi sos gider? Tavuk hangi sosla marine edilir? İşte, tavuğun lezzetini ikiye katlayacak birbirinden kolay ve farklı 12 tavuk sosu tarifi:

Dünya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tavuk, hem ekonomik, hem de besleyici olduğu için sık sık tüketilir. Protein bakımından zengin olan bu besin, kızartma, haşlama, fırınlama, ızgara gibi birçok farklı yöntemle pişirilir. Kanadı ayrı sevilir, pirzolası ayrı.. Kalabalık sofralarda ise bütün tavuk olarak pişirilir, tüm aileye yetecek şekilde sunulur. Her çeşidi çok sevilen, her çeşidi farklı tariflerde kullanılan tavuk etini, eşsiz soslarla marine ederek daha lezzetli bir hale getirmeye ne dersiniz? İşte, tavuk etine çok yakışan birbirinden lezzetli tavuk sosu tarifleri:

  1. Ballı Hardal Sos


Malzemeler;

  1. 3 yemek kaşığı bal
  2. 3 yemek kaşığı hardal
  3. 1 yemek kaşığı soya sosu
  4. 1/2 su bardağı su


Yapılışı: Bir kasenin içerisinde tüm malzemeleri karıştırın. Tavukları yağda kızartırken pişirme işleminin sonlarına doğru sosunuzu ilave edin. 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.

  1. Beşamel Sos


Malzemeler;

  1. 3 yemek kaşığı tereyağı
  2. 2 yemek kaşığı un
  3. 2,5 su bardağı soğuk süt
  4. 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  5. 1 çay kaşığı muskat rendesi
  6. Tuz
  7. Karabiber


Yapılışı: Öncelikle tavaya tereyağını alın ve eritin. Üzerine unu ekleyerek kavurun. Kavrulan una yavaş yavaş süt ekleyin ve hiç durmadan karıştırın. Kıvamı koyulaşınca üzerine karabiber, muskat ve karabiberi ekleyin. Daha sonra kaşar peynirini ilave edin ve karıştırın. Beşamel sosu sotelenmiş tavukların üzerinde gezdirin ve fırında pişirmeye devam edin.

  1. Blue Cheese Sos


Malzemeler;

  1. 120 gram rokfor peyniri
  2. 1 adet yumurta
  3. 100 gram ekşi krema
  4. 3 yemek kaşığı sirke
  5. 1 yemek kaşığı mayonez
  6. Sarımsak tozu
  7. Soğan tozu
  8. Kimyon


Yapılışı: Mayonez ve yumurta dışındaki sos malzemelerini mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin. Koyulaşan sosa mayonezi ekleyin ve karıştırın. Ardından yumurtayı ilave ederek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Hazırladığınız tavukların yanında servis edin. Özellikle kanadın yanına çok yakışır, bizden söylemesi.

  1. Köri Sos


Malzemeler;

  1. 1 çay kaşığı köri sos
  2. 100 ml krema (Yarım kutu)
  3. Tuz


Yapılışı: Tavukları suyunu salmadan pişirin. Üzerine köri sos, tuz  ve kremayı ekleyerek 2-3 dakika daha pişirin. Lezzetini artırmak için parmesan peyniri de ilave edebilirsiniz. 

  1. Pipian Sos


Malzemeler;

  1. 1 adet yeşil biber
  2. 1,5 su bardağı yeşil balkabağı tohumu
  3. 800 gr yeşil domates
  4. 1,5 su bardağı tavuk suyu
  5. 1 adet soğan
  6. 1 yemek kaşığı kişniş yaprağı
  7. 1 çay kaşığı şeker


Yapılışı: Balkabağı tohumları bir tavaya alınır ve patlayana kadar pişirilir. Soğuması için kenara alınır. Başka bir tavaya yağ, soğan, ince doğranmış biber ve yeşil domatesler alınarak 10 dakika pişirilir. Kalan malzemeler ilave edilerek blenderdan geçirilir. Pürüzsüz bir kıvam alan pipian sos, tavukların üzerinde gezdirilir.

  1. Ballı Portakal Sos


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı bal
  2. 1 adet portakal
  3. 3 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 su bardağı tavuk suyu
  5. 2 tatlı kaşığı nişasta
  6. 1 dal biberiye
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 1 çay bardağı su
  9. Az sotelenmiş susam


Yapılışı: Portakalın kabuklarını beyazlarını almadan soyun ve ince şeritler halinde doğrayın. Ardından portakalın suyunu sıkıp kenara ayırın. Biberiyeyi sapından ayırarak ince ince doğrayın. Bir tencerenin içerisine tavuk suyu, portakal kabuklarının yarısını, biberiyenin yarısını, portakal suyunu, tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika kaynatın. Karışımı kısık ateşe alıp azar azar tereyağı ekleyin. Nişastayı soğuk suda incelttikten sonra tencereye ekleyin ve sos kıvamını alıncaya kadar pişirin. Pişirdiğiniz sosu süzün ve farklı bir kaba alın. İçerisine kalan portakal kabuklarını ve biberiyeyi ekleyerek pişirdiğiniz tavuğun üzerine ekleyin. Az sotelenmiş susamları tavuğun üzerine serpiştirin.

  1. Yoğurt Sosu


Malzemeler;

  1. 400 gr yoğurt
  2. 100 gr un
  3. Tavuk suyu


Yapılışı: Yoğurt ve unu sos tenceresine alarak karıştırın. Üzerine az miktarda tavuk suyu ekleyin ve sulandırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin ancak kaynatmayın. Kaynarsa yoğurt kesilebilir. Ardından üzerine haşlanmış tavuk parçalarını ekleyerek sos ve tavuk özdeşleşene kadar pişirin ve servis edin.

  1. Tandoori Sos


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı rendelenmiş domates
  2. 150 gram yoğurt
  3. 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  4. 1 tatlı kaşığı toz biber
  5. 1 tatlı kaşığı kimyon
  6. 1 tatlı kaşığı kişniş
  7. 1 tatlı kaşığı tarçın
  8. Yarım parmak zencefil (sarımsakla birlikte robottan geçirin)
  9. 6 diş sarımsak
  10. Karabiber
  11. Tuz


Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kasenin içerisinde karıştırın. Hazırladığınız sosu tavuğun üzerine sürün. Tavuğu buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra fırında pişirebilirsiniz. Genellikle bütün tavuk tariflerinde kullanılır.

  1. Narenciye Sos


Malzemeler;

  1. Yarım limonun suyu
  2. Yarım portakalın suyu
  3. 1 mandalinanın suyu
  4. 1 tatlı kaşığı bal
  5. 3-4 diş sarımsak
  6. 1 yemek kaşığı mandalina veya portakal kabuğu rendesi
  7. Tuz


Yapılışı: Tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Tavuğu zeytinyağında mühürleyin. Hazırladığınız sosu tavuğun üzerine dökerek 15-20 dakika pişirin.

  1. Soya Sos


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı susam yağı
  2. 1 yemek kaşığı soya sosu (tuzu azaltılmış)
  3. 1/2 limon suyu


Yapılışı: Sos malzemelerini karıştırın. Tavuğu baharatlarla marine edip 2-3 saat dinlendirin. Tavuk parçalarını şişte pişirdikten sonra, hazırladığınız sosla birlikte servis edin.

  1. Teriyaki Sos


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı erik ekşisi
  2. 1/2 su bardağı portakal suyu
  3. 1/2 su bardağı soya sosu
  4. 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  5. 2 yemek kaşığı ketçap
  6. 3 diş sarımsak
  7. 2 yemek kaşığı esmer şeker
  8. 1 tutam toz zencefil


Yapılışı: Sos için gereken tüm malzemeleri sos tenceresine aktarın. Çok koyu olmayacak şekilde, şerbet kıvamına gelene kadar pişirin. Kızarttığınız tavuğun üzerinde sosu gezdirebilirsiniz.

  1. Tikka Masala Sosu


Malzemeler;

  1. 50 gram süzme yoğurt
  2. 250 gram soğan
  3. 100 gram domates
  4. 50 gram domates püresi
  5. 50 gram toz kişniş
  6. 1 tutam toz kırmızı biber
  7. 20 gram sarımsak ezmesi
  8. 20 gram zencefil
  9. 1 tutam kimyon tohumu
  10. 100 ml sıvıyağ
  11. Tuz


Yapılışı: Süzme yoğurt dışındaki malzemeleri karıştırın. Daha sonra süzme yoğurdu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tavuğu hazırladığınız sosla 10 dakika ovalayın. Tavukları ızgarada pişirdikten sonra sotelemek için tavaya alın. Üzerine sosu ekleyin ve güzelce karıştırarak servis edin.


Şunlara da göz atın;

  1. Soslu tavuk tarifleri
  2. Kolay sos tarifleri
  3. Balık sosları
  4. Makarna sosları
  5. Et sosları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!
Kilo Vermek İçin Öğle Yemeği Nasıl Olmalı?
Hangi Burç Hangi Çorbayı Sever?
Tane Tane Bulgur Pilavı İçin 5 Önemli Püf Noktası