Dünya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tavuk, hem ekonomik, hem de besleyici olduğu için sık sık tüketilir. Protein bakımından zengin olan bu besin, kızartma, haşlama, fırınlama, ızgara gibi birçok farklı yöntemle pişirilir. Kanadı ayrı sevilir, pirzolası ayrı.. Kalabalık sofralarda ise bütün tavuk olarak pişirilir, tüm aileye yetecek şekilde sunulur. Her çeşidi çok sevilen, her çeşidi farklı tariflerde kullanılan tavuk etini, eşsiz soslarla marine ederek daha lezzetli bir hale getirmeye ne dersiniz? İşte, tavuk etine çok yakışan birbirinden lezzetli tavuk sosu tarifleri:
Malzemeler; Yapılışı: Bir kasenin içerisinde tüm malzemeleri karıştırın. Tavukları yağda kızartırken pişirme işleminin sonlarına doğru sosunuzu ilave edin. 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Malzemeler; Yapılışı: Öncelikle tavaya tereyağını alın ve eritin. Üzerine unu ekleyerek kavurun. Kavrulan una yavaş yavaş süt ekleyin ve hiç durmadan karıştırın. Kıvamı koyulaşınca üzerine karabiber, muskat ve karabiberi ekleyin. Daha sonra kaşar peynirini ilave edin ve karıştırın. Beşamel sosu sotelenmiş tavukların üzerinde gezdirin ve fırında pişirmeye devam edin. Malzemeler; Yapılışı: Mayonez ve yumurta dışındaki sos malzemelerini mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin. Koyulaşan sosa mayonezi ekleyin ve karıştırın. Ardından yumurtayı ilave ederek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Hazırladığınız tavukların yanında servis edin. Özellikle kanadın yanına çok yakışır, bizden söylemesi. Malzemeler; Yapılışı: Tavukları suyunu salmadan pişirin. Üzerine köri sos, tuz ve kremayı ekleyerek 2-3 dakika daha pişirin. Lezzetini artırmak için parmesan peyniri de ilave edebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Balkabağı tohumları bir tavaya alınır ve patlayana kadar pişirilir. Soğuması için kenara alınır. Başka bir tavaya yağ, soğan, ince doğranmış biber ve yeşil domatesler alınarak 10 dakika pişirilir. Kalan malzemeler ilave edilerek blenderdan geçirilir. Pürüzsüz bir kıvam alan pipian sos, tavukların üzerinde gezdirilir. Malzemeler; Yapılışı: Portakalın kabuklarını beyazlarını almadan soyun ve ince şeritler halinde doğrayın. Ardından portakalın suyunu sıkıp kenara ayırın. Biberiyeyi sapından ayırarak ince ince doğrayın. Bir tencerenin içerisine tavuk suyu, portakal kabuklarının yarısını, biberiyenin yarısını, portakal suyunu, tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika kaynatın. Karışımı kısık ateşe alıp azar azar tereyağı ekleyin. Nişastayı soğuk suda incelttikten sonra tencereye ekleyin ve sos kıvamını alıncaya kadar pişirin. Pişirdiğiniz sosu süzün ve farklı bir kaba alın. İçerisine kalan portakal kabuklarını ve biberiyeyi ekleyerek pişirdiğiniz tavuğun üzerine ekleyin. Az sotelenmiş susamları tavuğun üzerine serpiştirin. Malzemeler; Yapılışı: Yoğurt ve unu sos tenceresine alarak karıştırın. Üzerine az miktarda tavuk suyu ekleyin ve sulandırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin ancak kaynatmayın. Kaynarsa yoğurt kesilebilir. Ardından üzerine haşlanmış tavuk parçalarını ekleyerek sos ve tavuk özdeşleşene kadar pişirin ve servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kasenin içerisinde karıştırın. Hazırladığınız sosu tavuğun üzerine sürün. Tavuğu buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra fırında pişirebilirsiniz. Genellikle bütün tavuk tariflerinde kullanılır. Malzemeler; Yapılışı: Tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Tavuğu zeytinyağında mühürleyin. Hazırladığınız sosu tavuğun üzerine dökerek 15-20 dakika pişirin. Malzemeler; Yapılışı: Sos malzemelerini karıştırın. Tavuğu baharatlarla marine edip 2-3 saat dinlendirin. Tavuk parçalarını şişte pişirdikten sonra, hazırladığınız sosla birlikte servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Sos için gereken tüm malzemeleri sos tenceresine aktarın. Çok koyu olmayacak şekilde, şerbet kıvamına gelene kadar pişirin. Kızarttığınız tavuğun üzerinde sosu gezdirebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Süzme yoğurt dışındaki malzemeleri karıştırın. Daha sonra süzme yoğurdu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tavuğu hazırladığınız sosla 10 dakika ovalayın. Tavukları ızgarada pişirdikten sonra sotelemek için tavaya alın. Üzerine sosu ekleyin ve güzelce karıştırarak servis edin. Şunlara da göz atın;