Hangi Tava Ne İçin Kullanılır: Tava Çeşitleri ve Özellikleri
Yemek yaparken hangi tavalar kullanılmalı? Hangi tava ne işe yarar? İşte, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan tava çeşitleri ve özellikleri:

Tava, mutfağın demirbaşlarından biridir. Kızartma başta olmak üzere birçok yemeğin yapımında kullanılan tavalar, granit, demir döküm, yapışmaz gibi farklı özelliklere ayrılır. Bunun sebebi, yapacağınız yemeğe göre kullanacağınız tavanın en iyi performansı vermesidir. Bu yazımızda mutfakta yaygın olarak kullanılan tava çeşitlerini, özelliklerini ve kullanım alanlarını inceleyeceğiz.

  1. Granit tava

Son yıllarda çok sık kullanılan granit tavalar, dayanıklı yüzeye sahiptir. Yüksek ateşe dayanabilen bu tavaların en önemli özellikleri, yüzeylerinin kolayca çizilmemesidir. Yüzeyi yapışmaz olduğu için krep, omlet gibi tariflerde kullanılan bu tavalar, yalnızca kavurma yemeklerinde değil, kavrularak yapılan tatlılarda da kullanılır. Ayrıca yapışmaz yüzeyi sayesinde, pişirme esnasında fazla yağ kullanmanıza gerek yoktur. 

Bakınız; Granit tavalar sağlıklı mı?

  1. Demir döküm tava

Yüksek ısıya dayanıklı olan demir döküm tavalar, ısıyı eşit bir şekilde dağıtır. Özellikle et ve fırın yemekleri yapımında kullanılmaları önerilir. Yüksek ısıya dayandığı için, etleri mühürleme ve sularını kaybetmeden pişirilmelerine yardımcı olur. Döküm tavalar fırında da kullanılabildiği için, hamur işlerini pişirme konusunda da başarılıdır. Demir döküm tavaların olumsuz özellikleri arasında çok ağır olmaları ve diğer ürünlere göre daha pahalı satılmaları yer alır.

Bakınız; Döküm tava ve tencere kullanma rehberi

  1. Balık tavası

Uzun bir sapa sahip olan balık tavaları, çift taraflıdır. Özellikleri balıkları kolay bir şekilde çevirmenizi sağlayan bu tavalar, yağ sıçratmadan lezzetli balıklar hazırlamanızı sağlar. Çok derin olmayan bu tavaları, krep tavası olarak kullanmak da mümkündür. 

  1. Teflon tava

İçinde her türlü yemeğin pişirildiği teflon tavalar, diğer tavalara göre daha hafif bir yapıdadır. Havaya sebze atmanızı sağlayan bu tavalar, genelde soteleme işlemi için kullanılır. Teflon tavada yemek pişirirken, çok fazla yağ kullanmanıza gerek yoktur. 

Bakınız; Teflon tava nasıl temizlenir?

  1. Seramik tava

Hassas bir yapıya sahip olan seramik tavalar, çelik malzemelerden oluşur. Tavanın yüzeyinde çizikler oluşturmamak için, yemek pişirirken tahta veya silikon kaşıklar kullanılması gerekir. Özellikle sulu yemeklerde tercih edilen seramik tavalar, bulaşık makinesinde yıkamaya uygun değildir. Yıkama işleminde, süngerin yumuşak tarafı kullanılmalıdır. 

  1. Çelik tava

Balık, tavuk gibi yemeklerin pişirilmesini sağlayan çelik tavalar, sağlık açısından olumlu özelliklere sahiptir. Ancak yüzeyleri çok çabuk çizilebilir. Bu yüzden dikkatli kullanılması, yıkama aşamasında tel kullanılmaması önerilir. Isıyı çok hızlı bir şekilde ilettikleri için, sebze soteleme ve kızarmış yiyecekler için kullanılabilirler. Ancak çelik tavaların çabuk kararma ve yanma potansiyelleri yüksektir.

Bakınız; Karbon çelik tava nasıl temizlenir?

  1. Wok tava

Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan wok tavalar, malzemeleri güvenli bir şekilde çevirmeye ve pişirmeye olanak sağlar. Özel bir derinliğe sahip olan bu tavalar, birden fazla malzeme içeren tariflerde kullanılabilir. Tava, dibinden aldığı ısıyı kenarlara doğru iletir. Bu sayede yemekler hızlı ve eşit şekilde pişer. Yağlı yemeklerin yapımında da kullanılan bu tavalar, geniş ağzı sayesinde yağı dışarı sıçratmadan pişirmenizi sağlar. 

  1. Krep tavası

Kenarları çok yüksek olmayan krep tavasının uzun bir tutma sapı vardır. Tabanı düz olduğu için, krep, pankek gibi tariflerin tavada eşit ısıda pişmesini ve yayılmasını sağlar. Tavanı yapışmaz olduğu için, çok miktarda yağ ile lezzetli krepler yapmanızı sağlar. Ayrıca krepleri diğer tarafına çevirmeyi de kolaylaştırır.

Bakınız; Krep tavası almaya değer mi?

  1. Bakır tavalar

Sucuklu yumurta, mıhlama gibi tariflerin vazgeçilmezi olan bakır tavalar, sos yapmak ve tereyağı yakmak için kullanılır. Isıyı çabuk bir şekilde ilettiği için, çok yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması önerilir. Ayrıca bakır tavaların belirli aralıklarla kalaylatılması gerekir. 

Bakınız; Bakır eşyalar nasıl parlatılır?

Şunlara da göz atın;

  1. Tavada yapılan yemekler
  2. Yapışmaz tava ne sıklıkla değiştirilmeli?
  3. Gözleme tavası nasıl olmalı?
  4. En iyi döküm tava modelleri
  5. Tencere bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?