Tapyoka Nedir ve Nasıl Pişirilir?
Tapyoka nişastası son zamanlarda adını duyuran nişastalardan biridir. Genellikle boba çaylarında kullanılır. Peki tam olarak tapyoka nedir ve nasıl pişirilir:

"Tapyoka" kelimesini duyduğumuzda genellikle aklımıza puding veya boba çayı gelir. Bunlar tapyoka için en yaygın kullanımlardan ikisi olsa da, glütensiz un reyonunda oldukça popüler bir yarışmacı haline geldi ve bunun iyi bir nedeni var. Tıpkı glüten gibi, Tapyoka da hem tatlı hem de tuzlu yemeklere doku eklemek için harikadır. Sıklıkla glütensiz ve paleo pişirme unu karışımlarında bir bileşen olarak karşılaşacaksınız.

Görünüm ve kullanım açısından mısır nişastasına benzer. Bununla birlikte, neyden yapıldığını gösteren oldukça net bir isme sahip olan mısır nişastasının aksine, tapyoka, bazı zor tapyoka bitkilerinden yapılmaz. Manyok adı verilen bir Güney Amerika sebzesinden yapılır ve adı nişasta anlamına gelen Tupí kelimesinden gelir. Ve nişasta tam olarak ne ise odur. Bu nişastanın en iyi kullanımları nelerdir? Mısır nişastası ile değiştirilebilir mi ve beslenme açısından ne durumda?

Tapyoka Nasıl Yapılır?

Tapyoka, genellikle yucca olarak da adlandırılan manyok adı verilen nişastalı bir sebzeden yapılır. Kuzeni patates gibi manyok da yumru olarak bilinen bir yer altı bitkisidir. Tapyoka nişastası yapmak için manyok eti bir macun veya hamur haline getirilir. Bu posa daha sonra tüm meyve sularını çıkarmak için sıkılır. Kurutulduktan sonra, meyve suları çok ince un benzeri bir toz haline gelir. Çoğunlukla nişasta formunda bulacaksınız, ancak pul veya inci olarak da bulunabilir (boba çayı ve pudingi düşünün).

Bazen tapyoka unu olarak etiketlenirken, tapyoka bir nişastadır. Ve manyok bitkisinden yapılmasına rağmen, karşınıza çıkabilecek manyok unu torbalarından farklıdır. Manyok unu yapmak için, sadece nişastayı etinin sularından çıkarmak yerine tüm kök sebze kullanılır. İkisi, farklı lif içeriği nedeniyle genellikle birbirinin yerine kullanılamaz.

Tapyoka Nişastası Nasıl Pişirilir?

Esas olarak yemeklerde koyulaştırıcı olarak ve unlu mamullere doku eklemek için kullanılan tapyoka nişastası, tatsız ve çok nişastalıdır. Bir sos veya et suyuna eklendiğinde, malzemeleri bağlamaya ve yemeğin dokusunu yumuşatmaya yardımcı olur. Doğrudan sıcak bir sıvıya eklerseniz topaklanır. Bu nedenle, önce bir bulamaç yapılması tavsiye edilir. Soğuk suya az miktarda ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından, istediğiniz kıvama ve kalınlığa ulaşana kadar sos veya et suyuna ekleyin.

Unlu mamullerde kullanıldığında glütene çok benzeyen, çiğnenebilir, sakızımsı bir doku katar. Aynı zamanda, nihai ürünün nemli kalmasına yardımcı olur, ancak ıslak değildir. Tapyoka, reçellere, muhallebilere ve turta dolgularına mükemmel jöle bileşimi ekler.

Tapyoka nişastası, çıtır bir dış yüzey için pişirmeden önce etleri kaplamak için de harikadır. Tavuk kanadı veya sığır eti ve brokoli tavada kızartma gibi yemekleri düşünün.

Tapyoka Mısır Nişastasının Yerini Alabilir Mi?

Mısır nişastası, benzer bir işlemde mısırdan (mısır) yapılır. Mısır nişastası için tapyoka değiştirmek oldukça basittir. Ancak, akılda tutulması gereken birkaç küçük fark vardır.

Sosları kalınlaştırmak veya turta dolgusu gibi yemeklere jel benzeri bir doku vermek söz konusu olduğunda, ikisi tamamen birbirinin yerine geçebilir. Bununla birlikte, biraz daha tapyoka gerekecektir - yaklaşık 2'ye 1 oranında.

Farklı oldukları iki alan, nihai ürünün görünümü ve sıcaklıktır. Tapyoka parlak bir yüzey verir (Yine, vişneli turta dolgusunu düşünün), mısır nişastası daha çok spektrumun mat ucundadır (Şükran Günü sosu için daha iyi).

Tapyoka soğuğa dayanabilir, bu da onu dondurmak istediğiniz ürünler için mükemmel kılar, oysa mısır nişastası parçalanmaya başlar. Kaynama gibi çok daha yüksek sıcaklıklarda tapyoka lifli hale gelirken mısır nişastası bozulmadan kalacaktır.

Tapyoka Sağlıklı Mı?

Kök sebzeden yapılan bir nişasta olduğu için tapyoka, göre karbonhidrat açısından yüksek ve lif açısından çok düşüktür. Bu, onu yüksek bir glisemik yük ile bırakır; bu, standart bir porsiyon boyutunun tüketilmesi üzerine kan şekeri seviyenizi ne kadar yükselteceğidir. Kabarcık çayı için top haline getirildiğinde olduğu gibi tapyokanın herhangi bir tatlı uygulamasının şeker ekleyeceğini unutmayın.

Neredeyse yağsızdır ve yalnızca eser miktarda protein içerir, bu da onu hemen hemen tek kategorili bir makrobesin gıdası yapar. Biraz demir içerir, ancak diğer vitamin ve mineraller için iyi bir kaynak değildir.

Yemek pişirmek için alerji dostu, glütensiz, vegan nişasta ikamesi arayanlar ve aynı zamanda dirençli bir nişasta arayanlar için mükemmeldir. Vücudumuz dirençli nişastaları sindiremez ve onları bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakteri dostlarımız için yiyecek olarak bırakır.

Şunlara da göz atın;

  1. Nişasta çeşitleri nedir?
  2. Sütlaç yaparken içerisine ne konmalı?
  3. Nişasta yerine ne kullanılır?
  4. Dirençli nişasta nedir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?