Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olan 6 İçecek
Tansiyonu düşürmek için ne içmeliyiz? Hangi içecekler kan basıncını düşürür? İşte, tansiyonu düşürmeye yardımcı olan 6 doğal içecek:

Araştırmalar, diyetinizde ve yaşam tarzınızda değişiklik yapmanın yanı sıra, çeşitli içeceklerin kan basıncı düzeylerini düşürmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yüksek tansiyona (hipertansiyon) karşı ilk savunma hattınızdan biri beslenmenizdir. Kan basıncına uygun bir diyet benimsemek, ilaçların neden olduğu yan etkiler olmadan kan basıncınızı sağlıklı bir aralıkta tutmanıza yardımcı olabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, tansiyonu düşüren içecekleri sizlerle paylaşıyoruz.

Not: Aşağıdaki içecekler tedavi niteliği taşımaz ve ilaçların yerine geçmez. Herhangi bir içeceği denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

  1. Pancar Suyu

Bu renkli, düşük kalorili sebzeler yalnızca sağlığı destekleyen birçok vitamin, mineral ve bitki bileşiği içermekle kalmaz, aynı zamanda kan basıncınızı düşürmenize de yardımcı olabilir. 2016'da yapılan bir pilot çalışma, hem çiğ hem de pişmiş pancar suyunun kan basıncını iyileştirdiğini buldu. Ancak çiğ pancar suyunun kan basıncı üzerinde daha büyük bir etkisi vardı. Pancar, kan basıncını düşürücü etkileri olduğu bilinen bir bileşik olan diyet nitratları açısından zengindir.

  1. Domates Suyu

Giderek artan kanıtlar, günde bir bardak domates suyu içmenin kalp sağlığını geliştirebileceğini gösteriyor. 2019 yılında yapılan bir araştırmada Japon araştırmacılar, kalp hastalığı risk faktörleri olan katılımcılar arasında günde ortalama bir fincan domates suyu içmenin etkilerini değerlendirdi. Domates suyunun hem sistolik, hem de diyastolik kan basıncını ve ayrıca LDL kolesterolü iyileştirdiği sonucuna vardılar. Kan basıncınız üzerinde ters etki yaratabilecek gereksiz sodyumdan kaçınmak için tuzsuz domates suyu aldığınızdan emin olun.

  1. Nar Suyu

Narlar sadece folat ve C vitamini gibi besinler açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda güçlü anti-inflamatuar etkilere de sahiptir. Nar suyunun kalp-sağlıklı beslenmeye katkıda bulunabilmesi sürpriz olmayabilir. 2017 yılında yapılan çalışmalar, nar suyu tüketmenin hem sistolik, hem de diyastolik kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini buldu. Diyetinize nar suyu eklemeye karar verirseniz, bunun şeker ilavesiz yüzde 100 meyve suyu olduğundan emin olun.

  1. Meyve Suyu

Nar gibi meyveler, özellikle de yaban mersini, antioksidan özellikleriyle bilinir. 2020'de yapılan bir inceleme, kızılcık suyu veya vişne suyu içmenin tansiyonu artırabileceğini bildirdi. 2016 yılında yayınlanan bir başka inceleme, meyveleri tüketmenin hem sistolik kan basıncını, hem de LDL kolesterolü düşürdüğünü buldu. Her iki incelemede de araştırmacılar meyvelerin muhtemelen kardiyovasküler faydalara sahip olduğu sonucuna vardı, ancak kalp hastalığını önleme ve kontrol etmedeki rollerini açıklığa kavuşturmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Meyve suyu alırken ilave şeker içermediğinden emin olun.

  1. Kaymaksız Süt

Yağsız süt ve yoğurt gibi az yağlı süt ürünleri, yüksek tansiyonu önlemek ve tedavi etmek için kullanılabilir. 2018 yılında 2.694 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, az yağlı süt tüketiminin artması aynı zamanda daha düşük sistolik ve diyastolik kan basıncı seviyeleriyle de ilişkiliydi. Ancak araştırmacılar, süt ürünlerinin hangi bileşeninin bu ilişkiden sorumlu olabileceğini ayıramadıklarını, fosfor ve kalsiyumun rol oynayabileceğini tahmin ettiklerini belirtti. Tipik olarak sağlık uzmanları, günde iki ila üç porsiyon az yağlı süt ürünü almayı denemenizi önerir.

  1. Çay

Kan basıncı söz konusu olduğunda tüm çaylar eşit yaratılmamıştır. 2020 tarihli bir literatür incelemesi, siyah ve yeşil çay tüketiminin kan basıncı üzerindeki etkilerini karşılaştıran randomize kontrollü çalışmalardan oluşmaktadır. Araştırmacılar, her iki çay türünün de uzun süreli alımının hem sistolik, hem de diyastolik kan basıncını düşürdüğünü bildirdi. Ancak kan basıncındaki azalma yeşil çayda daha belirgindi.

Yüksek Tansiyonda Hangi İçeceklerden Kaçınmalıyız?

  1. Kola: Çoğu alkolsüz içecek ilave şekerle doludur ve bu da kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskinizi önemli ölçüde artırabilir.
  2. Şekerli içecekler: Soda gibi, buzlu çay gibi diğer tatlandırılmış içecekler de şekerle paketlenir. İdeal olarak, kan basıncınız üzerinde olumsuz etkiyi önlemek amacıyla şeker alımınızı sınırlamak için mümkün olduğunca şekersiz çayı tercih edin.
  3. Enerji içecekleri: Araştırmalar, her porsiyonda konsantre miktarda kafein ve ilave şeker sağlamanın yanı sıra, belirli türdeki enerji içeceklerinin sistolik ve diyastolik kan basıncı seviyenizi önemli ölçüde artırabileceğini gösteriyor.
  4. Alkol: Bazı araştırmalar orta miktarda alkolün bile yüksek tansiyon düzeyleriyle bağlantılı olabileceğini öne sürüyor. Bu yüzden alkol tüketiminden kaçının.

Not: Yüksek tansiyonunuz varsa, en yakın zamanda bir uzmana başvurun ve beslenme planınız hakkında bilgi alın.

Şunlara da göz atın;

  1. Göz tansiyonuna ne iyi gelir?
  2. Kahve tansiyonu nasıl etkiler?
  3. Düşük tansiyon diyeti
  4. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Tansiyon nasıl yükseltilir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı