Süt, gezegendeki en doğal içeceklerden biridir. Bu yüzden okul yemeklerinde temel bir besin olduğu söylenir. Beslenme yönergeleri, 2 yaşından büyük olan herkes için yalnızca az yağlı süt ürünlerini önerir. Ancak son yıllarda bilim adamları bu öneriyi sorgulamaya başladılar. Araştırmalar, yağsız sütün her zaman en iyi seçenek olmayabileceğini gösteriyor.
Esas olarak yağ içeriği bakımından farklılık gösteren çeşitli sütler mevcuttur. Tam yağlı süt, içindeki yağ miktarı hiç değişmediği için 'normal süt' olarak anılır. Yağsız süt ise, tam yağlı sütten yağın alınmasıyla üretilir.
Süt türlerine göre;
Yağ, porsiyon başına diğer besinlere göre daha fazla kalori içerir. Bu yüzden tam yağlı sütün kalorisi daha yüksektir. Her süt, benzer miktarda mikro besin içerse de, D vitamini miktarı kaymağı alınmış sütte daha fazladır. Süt çeşitleri arasındaki bir diğer önemli besin farkı, kalp ve beyin sağlığının iyileştirilmesi ve inflamasyonun azaltılması dahil olmak üzere birçok sağlık yararı ile bağlantılı bir yağ türü olan omega-3 yağ asitlerinin miktarıdır . Bir bardak süt ne kadar fazla yağ içeriyorsa, omega-3 içeriği o kadar yüksek olur.
Beslenme yönergeleri, doymuş yağ içeriği nedeniyle tam yağlı sütten kaçınmamız gerektiğini söylüyor. Doymuş yağ alımının, kalp hastalığı riskini artıracağı söylenmiştir. Ancak bunu kanıtlayacak hiçbir kanıt yoktu. 1970'lerde, doymuş yağ ve kalp hastalığı arasındaki bu varsayılan bağlantıya dayalı olarak kamu politikası benimsendi. Sonuç olarak, resmi yönergeler insanlara doymuş yağ alımını azaltma talimatı verdi.
1 fincan tam yağlı süt, 4.5 gram doymuş yağ içerir. Başlangıçta araştırmacılar, doymuş yağın kolesterol seviyelerini artırdığına ve bunun da kalp hastalığı riskini artırdığına inanıyorlardı. Ancak doymuş yağ ve kolesterol arasındaki ilişki çok daha karmaşıktır. Yani tek başına bir besin, özellikle de süt gibi sağlıklı ve besleyici bir besin, tek başına kalp hastalıklarına yakalanma riskini çok fazla yükseltemez. Ancak süte ek olarak fast food besinler, kızarmış yiyecekler kalp hastalıkları ve kolesterolü olumsuz yönde etkiler.
2017'de yapılan başka bir araştırma, süt yağı alımının daha yüksek kilo alma, kalp hastalığı veya tip 2 diyabet riski ile bağlantılı olmadığını buldu. Fiziksel aktivite, günlük beslenme ve kişisel sağlık geçmişi gibi diğer birçok faktörün kronik hastalıkların gelişiminde rol oynadığına dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle, tam yağlı süt içmek çok daha büyük bir denklemin küçük bir parçasıdır.
Şunlara da göz atın;