Tahta Kaşık Kullanırken Hemen Herkesin Yaptığı 5 Hata
Tahta kaşıklar, mutfakta yaygın olarak kullanılan eşyalardan biridir. Ancak tahta kaşıkları kullanma, temizleme ve saklama aşamasında yapılan hatalar, onları bakteri yuvasına çevirebilir.

Tahta kaşık ve spatulalar, mutfaklarda sık sık kullanılır. Özellikle teflon, granit ve döküm tavaların çizilmesini önlemek amacıyla kullanılan tahta kaşıklar, doğru temizlenmediği takdirde bakteri yuvasına dönüşerek sağlığınızı tehlikeye atabilir. Kullanım bakımından büyük bir kolaylık sağlayan tahta kaşıklar, temizleme ve saklama aşamasında yapılan hatalar sebebiyle kısa sürede çöpe dönüşebilir. İşte, tahta kaşık kullanırken yapılan hatalar ve çözüm önerileri:

  1. Bulaşık makinesinde yıkamak

Başta tahta kaşıklar olmak üzere tüm ahşap ürünler, elde yıkanmalıdır. Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklıklar, ahşap ürünlerin kuruyarak çatlamasına ve deterjan kalıntılarının üzerinde birikmesine sebep olabilir. Aynı zamanda tahta kaşık üzerinde oluşan çatlaklar, bu alanda bakteri birikmesine yol açar. Bu yüzden tahta kaşık ve ahşap ürünler için, ılık su ve sabun kullanmak daha doğru olacaktır.

  1. Kurumadan kaldırmak

Tahta kaşıkları yıkadıktan sonra hiç beklemeden dolaba koyuyorsanız, kaşıkların çatlama ve bükülme süreçlerini hızlandırmış oluyorsunuz demektir. Ayrıca nemli bir şekilde kaldırılan kaşıklar, mikroplara daha açık bir hale gelir. Bu yüzden yıkama işleminden sonra el havlusu ile kurulayıp oda sıcaklığında 10 dakika bekletin. Ardından uygun bir şekilde saklayabilirsiniz.

  1. Kullandıktan sonra bekletmek

Tahta kaşıkları, ılık su ve sabunla yıkamak temizlenmesi açısından yeterlidir. Ancak bu işlemi, kaşıkları kullandıktan hemen sonra yapmanız gerekir. Çünkü yiyecek artıkları kaşığın üzerinde bekledikçe kurur ve çıkarması daha zor olur. Tahta kaşıkların ömrünü uzatmak için, her kullanımdan sonra beklemeden temizleyin.

  1. Kokulara maruz bırakmak

Ahşap ürünler, yağ, sarımsak gibi güçlü kokuları emer. Kaşıkların üzerinde biriken kokular, özellikle yemek hazırlama esnasında diğer besinlere bulaşır. Bu yüzden kokuyu azaltmak için, tahta kaşıkların yüzeyini yarım limonla ovalayın. Limon, dışarıdan gelen kokuları nötralize eder ve uzun süre kullanım imkanı sağlar. 

  1. Leke ve pürüzleri bırakmak

Tahta kaşıklarda kullanıma bağlı olarak leke ve pürüzler oluşabilir. Bu pürüzler yemeğin tadını olumsuz etkiler ve kaşıkların üzerinde mikrop birikmesine yol açar. Bunu önlemek için, tahta kaşıkları sirkeli suda bekletin. Ardından pürüzlü ve lekeli kısımları zımpara kağıdıyla zımparalayın. Zımparalama işlemi bittikten sonra, kaşıkların çatlamasını önlemek için yüzeyini mutlaka yağlayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?
  2. Kesme tahtası kullanırken yapılan hatalar
  3. Bıçak temizlerken asla yapmamanız gerekenler
  4. Bıçak neden körelir?
  5. Mutfak lavabosunu temizlerken bilmeniz gereken tüyolar

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?