Sütlaç, Türk mutfağın��n vazgeçilmez sütlü tatlılarından biridir. Fırında ya da sade olarak tüketilebilir. Ana malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Farklı versiyonları için eklemeler yapılabilir. Sizlere sütlaç yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarından bahsettik. İşte, sütlaç yapmanın püf noktaları:
Pirinçleri sütlaç içerisine eklemeden önce yıkayın ancak suda bekletmeyin. Sütlaca kıvam vermesi için pirinç nişastasına ihtiyaç vardır. Ancak temizlenmesi açısından süzgeç ile birlikte suya tutmanız yeterlidir. Sütlacı yaparken şekeri en son ekleyin. Şekeri başta eklemeniz pirincin sertleşmesine neden olacaktır. Bu sebeple şekeri sütlacın altını kapatmadan hemen önce eklemeli, şeker eridikten sonra kapatılmalıdır. Sütlacın asıl orijinal tarifi sübye ile hazırlananıdır. Bire bir oranda pirinç ve suyun 24 saat bekletilmesi ve sonrasında rondodan geçirilmesi ile elde edilen sübye doğal kıvam vericidir. Eğer fırın sütlaç yapacaksanız yumurta sarısı kullanmalısınız. Yumurta sarısını süt ile homojen kıvam alana kadar karıştırdıktan sonra sütlaca eklemelisiniz. Fırın sütlaç yapıyorsanız direk sütlaçları fırına atıp yakamazsınız. Üstünün yanması için sütlaç kaselerinin üstünün kabuk bağlamasını bekleyin. Kabuk bağlayan sütlaçlar daha hızlı ve homojen yanacaktır. Sütlaç yaparken sıcak süt kullanmamalısınız. Çiğ süt ile yapıyorsanız önce sütü kaynatsanız bile sütlaç yapımına başlamadan önce sütü tamamen soğutun sonrasında sütlaç yapımına başlayın. Sütlaç gibi sütlü tatlılar yapıyorken lezzet açısından daha zengin bir aroma istiyorsanız tam yağlı süt kullanmalısınız. Yağlı sütünüz yoksa biraz çiğ krema ekleyerek tarifinizi lezzetlendirebilirsiniz. Sütlaç yaparken özellikle pirinçleri ekledikten sonra tahta kaşık kullanmak daha iyidir. Tahta kaşık sayesinde pirinçler kırılmayacaktır. Fırın sütlaç yaparken sütlaç kaselerini fırın tepsisine dizdikten sonra mutlaka fırın tepsisine sıcak su ekleyin. Bu sayede sütlaç kaplarınız patlamayacak aynı zamanda da sütlacını kurumayacaktır. Sütlaç yaparken mutlaka nişastayı açarak ekleyin. Bir kap içerisinde nişastayı ve soğuk süt ya da soğuk su ile karıştırın. Ardından çırparak karışıma ilave edin. Şunlara da göz atın;