Süt Ürünleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Süt ve süt ürünleri, besin açısından yoğun gıdalar olarak kabul edilir. Tüketilmeli midir? Olası faydaları ve devantajları nelerdir. Sizler için anlattık. İşte, süt ürünleri hakkında bilmeniz gerekenler:

Süt ve süt ürünleri, besin açısından yoğun gıdalar olarak kabul edilir. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) gibi bazı sağlık otoriteleri günlük olarak süt ürünleri tüketilmesini tavsiye etmektedir. Bununla birlikte, süt ürünlerinin sağlıklı mı yoksa zararlı mı olduğuna dair bilimsel kanıtlar karışıktır ve bu etiketlerin arkasında karmaşıklıklar vardır. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının süt ürünlerini sindirmekte güçlük çektiğini bildirdiği için, onu tüketmeye devam edip etmemeniz gerektiğini merak edebilirsiniz. Sizler için süt ürünlerini genel olarak anlattık. İşte, süt ürünleri hakkında merak edilenler:


Süt Ürünleri Nedir?

Süt ürünleri, inekler, koyunlar, keçiler veya bufalolar gibi memelilerin sütünden yapılan veya bu sütü içeren yiyecekleri ifade eder. Grup, normal ve laktozsuz süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi yiyeceklerin yanı sıra dondurma, tereyağı, ghee, krema, ekşi krema, krem peynir, peynir altı suyu ürünleri ve kazein gibi süt içeren ürünleri içerir. Tahmin edebileceğiniz gibi, süt ürünleri farklı teknikler ve işleme yöntemleri ile üretilmekte, bu da onların istenen kalitelerini artırmaya yardımcı olmaktadır. Örneğin, sıvı süt, sütün daha az yağlı, yoğunlaştırılmış veya kurutulmuş versiyonlarını oluşturmak için yağın veya suyun kısmen veya tamamen uzaklaştırıldığı yarı yağı alınmış, yağı alınmış, buharlaştırılmış veya toz süt halinde işlenebilir. Ayrıca kuvvetlendirilmiş sütte olduğu gibi vitamin ve mineraller de çıkartılmak yerine eklenebilir.

Sütün kısa raf ömrü göz önüne alındığında, tipik olarak, onu bozabilecek veya tüketiciler için sağlık tehlikeleri oluşturabilecek zararlı mikroorganizmaların sayısını azaltan bir ısıl işlem olan pastörizasyona tabi tutulur. Peynir gibi diğer ürünler, sütün ana proteinlerinden biri olan kazeinin pıhtılaşması ve sütün peynir altı suyundan ayrılması yoluyla üretilir. Buna karşılık, yoğurt ve kefir gibi fermente ürünler, faydalı bakterilerin eklenmesiyle sütün asitliğini artırarak üretilir.


Süt Ürünlerinin Besin Profili

Daha önce de belirtildiği gibi, süt ve süt ürünleri birçok besinsel avantaj sağlayan besin açısından zengin gıdalardır. Aslında süt, vitaminler, mineraller, probiyotikler ve antioksidanlar dahil olmak üzere 22 temel besinden 18'ini içerir. 250 ml tam yağlı süt aşağıdaki besin değerlerini içerir;

  1. Kalori: 146
  2. Protein: 8 gram
  3. Yağlar: 8 gram
  4. Karbonhidrat: 11 gram
  5. B12 Vitamini: Günlük Değerin %55'i
  6. Kalsiyum: Günlük Değerin %23'ü
  7. Fosfor: Günlük Değerin %20'si
  8. D Vitamini: Günlük Değerin %13'ü
  9. Potasyum: Günlük Değerin %8'i

Aynı zamanda iyi miktarda A vitamini, selenyum, çinko ve magnezyum sağlar. Besin bileşimine dayanarak, tam yağlı süt oldukça sağlıklıdır. Sadece 244 mL karbonhidrat, protein ve yağlar olmak üzere 3 makro besin öğesinin tümünü sunar. Sütün yağlı bileşenleri, geldiği hayvanın diyetine ve tedavisine bağlıdır. Süt yağı, yüzlerce yağ asidi içeren çok karmaşıktır. Birçoğu biyoaktiftir, yani vücudunuz üzerinde faydalı etkileri vardır. Örneğin araştırmalar, merada yetiştirilen otla beslenen ineklerden elde edilen sütün, geleneksel olarak yetiştirilen ineklerden elde edilen sütten %92'ye kadar daha fazla omega-3 yağ asidi ve %94 daha fazla konjuge linoleik asit (CLA) içerebileceğini gösteriyor. Bazı peynirler, dondurmalar ve zenginleştirilmiş soya ürünleri gibi yüksek yağlı süt ürünlerinin, sütten çok farklı bir besin bileşimine sahip olduğunu unutmayın. Ayrıca, az yağlı veya yağsız süt ürünleri, sütün sağlıklı yağlarının çoğundan veya tamamından yoksundur.

Süt ürünlerindeki bir diğer önemli besin maddesi, tüm memelilerin sütündeki ana karbonhidrat türü olan laktozdur. Ruminantlardan elde edilen süt - inek ve koyun gibi hayvanlar - yaklaşık %5 laktoz içerir. Laktozun sütteki birincil rolü enerji sağlamaktır. Aynı zamanda potansiyel bir prebiyotik etkiye sahiptir, yani bağırsağınızın dostu bakterilerin büyümesini teşvik ederek sizi daha sağlıklı bir bakteri topluluğuyla baş başa bırakır.


Süt Ürünleri Tüketmenin Sağlığa Faydaları


  1. Kemik Sağlığını Destekler

Kalsiyum, kemiklerinizdeki ana mineraldir ve süt, insan diyetindeki en iyi kalsiyum kaynağıdır. Bu nedenle sütün kemik sağlığı için birçok faydası vardır. Aslında sağlık kuruluşları, kemikleriniz için yeterli kalsiyumu almak için günde 2-3 porsiyon süt tüketmenizi tavsiye ediyor. Kanıtlar, süt ürünlerinin kemik yoğunluğunu iyileştirdiğini, osteoporoz gelişme riskini azalttığını ve yaşlı yetişkinlerin kırık riskini azalttığını gösteriyor. Bununla birlikte, süt, kalsiyumun tek diyet kaynağı değildir. Süt içermeyen kalsiyum kaynakları arasında lahana, yapraklı yeşillikler, baklagiller ve kalsiyum takviyeleri bulunur. Bununla birlikte, araştırmalar, süt ürünlerinin kemik sağlığı üzerindeki etkilerinden sorumlu olan tek besin maddesinin kalsiyum olmadığını göstermektedir. Süt ayrıca, iskelet büyümesi sırasında optimal zirve kemik kütlesine ulaşmak ve yaşlandıkça kemik kaybını önlemek için ihtiyaç duyduğunuz protein ve fosforu da sağlar.


  1. Obezite Ve Tip 2 Diyabet Riskinizi Azaltabilir

Süt ürünleri, vücut ağırlığı üzerinde değişen etkilerle ilişkilendirilmiştir. Kanıtlar, özellikle düşük kalorili bir diyetle birleştirildiğinde süt ürünlerinin yağ kütlesini, bel çevresini azaltarak ve yağsız vücut kütlesini artırarak vücut kompozisyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir.


  1. Süt Ürünleri Ve Kalp Hastalığı

Mevcut diyet kılavuzları, doymuş yağ alımını sınırlamak ve kalp hastalığı riskini azaltmak için az yağlı süt ürünleri seçmenizi önerir. Bununla birlikte, son kanıtlar, süt ürünlerinden elde edilen doymuş yağın, kalp sağlığı üzerinde etten elde edilen doymuş yağ ile aynı zararlı etkilere sahip olmayabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni, süt ve etin farklı yağ asidi profillerine sahip olmasıdır. Uzun zincirli yağ asitlerine sahip etin aksine, süt ürünlerinde daha büyük oranda kısa ve orta zincirli yağ asitleri bulunur. Kısa ve orta zincirli yağ asitleri kalp sağlığını farklı şekilde etkiler ve hatta bazı faydalar sağlayabilir.

Yoğurt ve kefir gibi fermente ürünler, sağlık yararları sunan faydalı mikroorganizmalar olan probiyotikler sağlar. Araştırmalar, alımlarının daha düşük LDL (kötü) kolesterol seviyeleri ve düşük yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir.


Süt Ürünleri Tüketmenin Olası Dezavantajları

  1. Laktoz İntoleransı

Daha önce bahsedildiği gibi, süt ürünlerindeki ana karbonhidrat, iki basit şeker glikoz ve galaktozdan oluşan bir süt şekeri olan laktozdur. Çocuklar, laktozu sindirmek için anne sütünden laktozu parçalayan laktaz adı verilen bir sindirim enzimi üretirler. Bununla birlikte, birçok insan yetişkinlikte laktozu parçalama yeteneğini kaybeder. Aslında, dünyanın yetişkin nüfusunun yaklaşık %65'i laktozu parçalayamaz ve bu da laktoz intoleransına yol açar. Dahası, insanların yalnızca küçük bir bölümünün - özellikle Kuzey Avrupa mirasına sahip popülasyonların - laktaz kalıcılığına sahip olduğu bilinmektedir, bu da laktaz üretebilecekleri anlamına gelir. Bu yetenek, süt sığırlarının evcilleştirilmesinden türetilen evrimsel bir adaptasyon olabilir.

Laktoz intoleransı olan kişilerde süt ürünleri tüketirken sindirim semptomları görülür. Bu semptomlar gaz, şişkinlik, karın krampları ve ishali içerebilir. Laktoz intoleransı için mevcut tedavi, laktozu azaltılmış bir diyet ve enzim replasman tedavisini içerir. Ancak, bazıları Bununla birlikte, laktoz intoleransı olan bazı kişiler, günde 9-12 gram laktozu (yaklaşık 1 bardak süte (200 mL) eşdeğer) ve küçük miktarlarda fermente ürünleri tolere edebilirler.


  1. Süt Ürünleri Ve Kanser

Süt ürünleri, özellikle prostat, meme ve kolorektal kanserler olmak üzere belirli kanser risklerinin artmasıyla ilişkili olan protein insülin benzeri büyüme faktörü 1'in (IGF-1) salınımını uyarır. Bununla birlikte, süt ürünleri ve kanser arasındaki bağlantı üzerine yapılan araştırmalar hala sonuçsuz ve kanıtlar, tüketilen süt türünün sonuçta önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Aksine, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, kanser riskinin azalmasıyla ilişkilidir (31).


  1. Süt Endüstrisinin Çevremize Etkileri

Süt endüstrisi, iklim değişikliğine gıda ile ilgili en büyük katkı sağlayanlardan biridir. Aslında, besinsel Sera Gazı Emisyonları (GHGE) üretme açısından süt ürünleri yalnızca etten sonra ikinci sırada yer almaktadır. Süt ürünlerinin dünya çapında gıda üretiminden kaynaklanan emisyonların yaklaşık %20'sini temsil ettiği tahmin edilmektedir. Metan, azot oksitler ve karbondioksit dahil olmak üzere sera gazları, küresel ısınmaya neden olma yetenekleri nedeniyle iklim değişikliğine en büyük katkıda bulunanlardan bazılarıdır.


Sağlığınız İçin En İyi Süt Türleri

En sağlıklı ve en çevre dostu süt ürünleri, otla beslenen ve/veya merada yetiştirilen ineklerden gelir. Yukarıda bahsedildiği gibi, sütleri daha faydalı bir yağ asidi profili de dahil olmak üzere çok daha iyi bir besin profiline sahiptir. Yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünleri, probiyotik sağladıkları için daha da iyi olabilir ve araştırmalar sürekli olarak bunları daha düşük tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kanser riskine bağlamaktadır. Ayrıca ineklerin süt ürünlerini tolere edemeyen kişilerin keçilerin sütlerini kolayca sindirebileceklerini de belirtmekte fayda var.


Şunlara da göz atın;

  1. Süt ürünleri nasıl saklanır?
  2. Kırmızı et nasıl saklanır?
  3. Küflü peynir çeşitleri nelerdir?
  4. Muz nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?